Cum s-a implementat legea managementului privat la Posta Romana si a ramas sef tot Ion Smeeianu, membru al Consiliului Judetean PSD din Braila
Premierul Victor Ponta s-a aratat deranjat saptamana trecuta ca directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, venit stabilit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa data de Guvernul Boc. Cand s-a implementat acest management privat? Selectia noilor membri din Consiliul de Administratie a inceput in decembrie 2012, proces gestionat de o firma cu un singur angajat si pierderi nete de peste 85.000 de lei in 2010, conform singurelor informatii de la Ministerul de Finante. Ion Smeeianu, membru al Consiliului Judetean PSD din Braila, a fost selectat ca membru in Consiliul de Administratie, iar in prima sedinta a Consiliului a fost numit director general, conform datelor remise HotNews.ro de conducerea Postei.
- Ion Smeeianu, de la director general si presedinte al Consiliului de Administratie la director general si administrator executiv la Posta Romana
Stiati ca la Posta Romana s-a implementat management privat conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa? Conducerea Postei Romane spune ca da.
- „Începând cu luna decembrie 2012, în cadrul Companiei Naționale Posta Română S.A. s-au implementat prevederile OUG 109/2011 privind guvernanta corporativă a întreprinderilor publice. Firma care a gestionat selectia candidatilor pentru Consiliul de Administratie al Postei Romane a fost Gerissen Strategic Solutions SRL.
- In prima sedinta a Consiliului de Administratie membrii acestuia l-au desemnat ca Presedinte al Consiliului de Administratie pe dl. Adrian Constantin Volintiru.
- Deasemenea, în conformitate cu prevederile Art. 35 din OUG 109/2011, din rândul membrilor Consiliului de Administratie, a fost desemnat ca Director General dl. Ion Smeeianu care a devenit astfel administrator executiv.”, a declarat Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane la solicitarea HotNews.ro de a explica cand si cum s-a implementat management privat la aceasta companie de stat.
Ion Smeeianu a preluat conducerea Postei Romane in prima parte a lunii mai 2012, la putin timp dupa instalarea primului Cabinet Ponta, fiind numit presedinte al Consiliului de Administratie si director general, in locul lui Daniel Neagoe. In luna ianuarie a acestui an, el a fost inlocuit de la conducerea Consiliului de Administratie de Adrian Volintiru, actualul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit Mediafax.
OUG 109/2011 prevede la art. 29 (7) obligatia postarii unui „anunt privind selectia membrilor consiliului de administratie, in doua ziare economice si/sau financiare cu larga raspandire si pe pagina de internet a intreprinderii publice. Acesta trebuie sa includa conditiile ce trebuie intrunite de candidati si criteriile de evaluare a acestora. Selectia se realize aza cu respectarea principiilor nediscriminarii, tratamentului egal si transparentei si cu luarea in considerare a specificului domeniului de activitate al intreprinderii publice”.
S-a respectat legea?
- „Anuntul de selectie a membrilor Consiliului de Administratie al Postei Romane a fost publicat in „Ziarul Financiar” si in „Bursa” in data de 05.11.2012 si, pe perioada de validitate, a fost postat pe site-ul companiei in sectiunea Cariere. Gerissen Strategic Solution SRL a fost selectata respectand prevederile legale in vigoare”, sustine Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane.
- Cine este Gerissen Strategic Solutions SRL? Cum a ajuns sa faca selectia conducerii Postei Romane?
Razvan Soare
Foto: Arhiva personala
Putinele date publice de pe site-ul Ministerului de Finante indica faptul ca firma a fost infiintata in 2009, ca are un singur angajat, iar singurele rezultate financiare, pe 2010, indica o cifra de afaceri de 27.869 lei si o pierdere neta de peste 85.000 lei. HotNews.ro a stat de vorba cu Razvan Soare, consultantul care s-a ocupat de procesul de selectie a membrilor din CA al Postei Romane si care sustine ca este singurul asociat in firma Gerissen Strategic Solution SRL.
- „Undeva la mijlocul lunii septembrie 2012 am primit o invitatie pentru a participa la procesul de selectie conform OUG 109/2011 pe baza unor criterii stabilite de client (n.a Posta Romana) si am completat un dosar care sa raspunda acestor criterii. Trebuia ca echipa de consultanti sa aiba anumita experienta in domeniul resurselor umane, trebuie ca firma sa aiba o anumita cifra de afaceri si pentru fiecare dintre aceste date au existat hartii justificative din partea companiei noastre. Aceasta firma functioneaza pe un principiu de colaborare, pe proiecte punctuale, exista colaborari cu diferiti profesionisti in functie de procesul de executive search pe care il derulam. Eu personal m-am ocupat de partea de selectie, iar cariera mea este mai mare decat colaborarea mea cu aceasta firma. Sunt prezent in piata de executive search din 2007 si inainte in business corporatist privat. Am fost ajutat de colega mea Alina Bebia”, a declarat Razvan Soare.
Datele de pe reteaua de socializare LinkedIn arata ca anterior (2007-2009) acesta a fost timp de doi ani senior consultant in cadrul firmei Stanton Chase International, iar inainte de 2007 a detinut functii de director de relatii publice in companii precum Philip Morris Romania, Rompetrol sau MobiFon (in prezent Vodafone). Despre pierderile firmei sale, Soare sustine ca acestea trebuie raportate atat la anul economic 2010 cat si la faptul ca firma era la inceput. Acesta sustine in 2011 cifra de afaceri a Gerissen Strategic Solution SRL ar fi fost la circa 100.000 de euro si ca firma ar fi fost profitabila.
Cum a decurs procesul de selectie a membrilor din Consiliul de Administratie al Postei Romane?
- „Am stabilit un set de 6 competente pentru care trebuia sa gasim talente si desigur anuntul public la care putea sa aplice oricare alta persoana interesata. Cele sase competente pentru care am cautat specialisti au fost: zona IT&C, zona financiar-bancara, zona de restructurare economica, zona antreprenoriala, zona operationala si zona activitatii la stat. Pe lista scurta avansata catre client au fost 23 de candidati impartiti pe cele 6 comepetente in liste scurte. Prin anunt public au venit circa 15-20 de candidati. Numarul de candidati vizualizati a fost mult mai mare. Lista lunga a cuprins peste 60 de persoane. Au fost interviuri directe, teste de personalitate pentru cei care au intrat pe lista scurta etc. Am selectat in acest moment membrii CA corespunzatori reprezentantilor statului in Posta Romana, adica 6 pozitii”, a spus Razvan Soare.
Cine sunt cei 6 membri ai Consiliului de Administratie a Postei Romane
Lista membrilor CA (in afara de Ion Smeeianu, toti sunt membri neexecutivi)
- 1. Adrian Volintiru – Presedinte CA (restructurare) – in prezent presedinte al AVAS, fost director la Rompetrol, Relad si Vulcan Bucuresti.
- 2. Adrian Apolzan – (banking) – director ING Romania, anterior preşedinte la Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO)
- 3. Gelil Eserghep – (transport &logistica) – firma proprie Constanta, presedinte UNTTMR
- 4. Dinu Malacopol – (telecom) – CEO al Digital Cable Systems, anterior a detinut functii in UPC Romania, Astral Telecom SA, Ministerul Comunicatiilor
- 5. Marian Pantazescu – (new media) – CEO la Direct One (platforma Seenow.ro), fost VP Connex/Vodafone
- 6. Ion Smeeianu – director general si membru executiv. In perioada 2002-2005 a condus autoritatea nationala de reglementare in comunicatii, iar anterior a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor în timpul primului mandat de ministru al lui Dan Nica.
- 7. Adrian Cighi – membru neexecutiv – Fondul Proprietatea
Mai multe detalii despre Adrian Constantin Volintiru
In luna ianuarie din acest an, Guvernul a aprobat un memorandum prin care permite detinerea de catre Adrian Constantin Volintiru, pe perioada exercitarii functiei de presedinte al AAAS (n.red. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), si a functiei de membru in Consiliul de Administratie al Postei Romane.
Volintiru a fost director la Rompetrol, Relad si Vulcan Bucuresti.
Adrian Volintiru a ajuns la Rompetrol in 2002, unde a devenit director financiar la rafinaria Vega. In 2005, el a preluat conducerea diviziei de retail Rompetrol Downstream, pentru ca in 2008 sa paraseasca societatea si sa ocupe functia de director financiar executiv al companiei farmaceutice Relad.
Ulterior, el a lucrat ca director general la compania Marine Resources Exploration International (Marexin), companie de explorari in Marea Neagra, detinuta de Dinu Patriciu, pentru ca ultimul loc de munca sa fie cel de director general al producatorului de echipamente energetice si industriale Vulcan Bucuresti, controlat de Grupul Energetic Tender al omului de afaceri Ovidiu Tender, cu 74,7% din capitalul social.
- Razvan Soare: In business-ul privat sumele pentru cei care sunt in board cu responsabilitati similare sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro
Ce parere are consultantul despre discutia privind nivelul ridicat al remuneratiei directorului general al Postei Romane?
- „Din punctul meu de vedere toti managerii angajati pe OUG 109, oricare ar fi costul lor, trebuie sa fie luati in referinta realizarilor pe care le pot obtine in eficientizarea acelor companii. Daca respectiva persoana aduce un beneficiu companiei prin activitatea sa si ceea ce face pe parcursul unui an fiscal, acela ar trebui sa fie factorul de referinta. In business-ul privat sumele pentru cei care sunt in board cu responsabilitati similare sunt la un nivel cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru companii importante. Sigur ca nu putem gasi acum o companie similara in acest moment de dimensiunea Postei Romane pentru ca este singurul astfel de operator”, a spus consultantul.
Avem deci in prezent management privat la Posta Romana?
- „Atata vreme cat se respecta reglementarile OUG 109/2011 si nu am nici un motiv sa cred ca este altfel, putem vorbi de management privat”, a concluzionat consultantul Razvan Soare.
Conform Mediafax, remuneratia directorului general aprobata in luna decembrie depaseste cu mult valorile din contractul de mandat stabilite pentru 2011 si 2012. Astfel, o hotarare de guvern publicata in luna august a anului trecut, prin care a fost aprobat bugetul Postei pentru 2012, prevede la capitolul de cheltuieli „contract de mandat (inclusiv contributiile aferente)” suma de 114.000 lei (26.000 de euro, la cursul de schimb actual), de la 103.000 lei (23.600 euro) in 2011.
Smeeianu a preluat conducerea Postei Romane in prima parte a lunii mai 2012, la putin timp dupa instalarea primului Cabinet Ponta, fiind numit presedinte al Consiliului de Administratie si director general, in locul lui Daniel Neagoe. In luna ianuarie a acestui an, el a fost inlocuit de la conducerea Consiliului de Administratie de Adrian Volintiru, actualul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Contactati de HotNews.ro, oficialii Postei Romane au subliniat ca Hotararea AGA a aprobat limitele salariale pentru functia de Director General al CNPR in conditiile in care inca nu era nominalizat pe aceasta functie dl. Ion Smeeianu si ca nivelul de salarizare reflecta performanta obtinuta in 2012 de catre directorul general si este conforma cu standardele unui management privat.