Sari direct la conținut

Business Report: Adevarul despre Schengen: de ce le este frica nemtilor; Cum schimba gazele de sist piata mondiala a energiei; Romania, in topul "durerii la pompa"

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Parvan, AOAR: „Listarile companiilor energetice trebuie facute prin majorari de capital”. Comisia de Dialog Social din Ministerul Economiei a solicitat autoritatilor ca listarile companiilor energetice sa se faca prin emiterea de actiuni noi. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care face parte din Comisie, ne-a declarat: „Am solicitat ministerului ca listarile Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica SA, Complexului Oltenia si Complexului Hunedoa-ra sa se faca prin emisiuni de noi actiuni, nu sa fie vandute pachete din actiunile existente. Astfel, companiile vor avea un plus de capital pentru inves-titii. Banii din listari trebuie sa mearga la companii pentru investitii, nu la buget”, scrie Bursa.ro.

Adevarul despre Schengen: de ce le este frica nemtilor. Ideea ca in eventualitatea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, si cetatenii unor tari care nu fac parte din Uniunea Europeana ar putea circula liber in spatiul comunitar, doar fiindca au in pasaport o viza a Bucurestiului sau Sofiei, nu este singura care-i creeaza ministrului federal de interne Hans-Peter Friedrich o senzatie de disconfort, scrie Deutsche Welle. Exista doua elemente care pot exprima pe scurt, de ce le este teama nemtilor sa lase Romania si Bulgaria in spatiul Schengen: Cine obtine platind spaga, o viza romana sau bulgara, poate ajunge fara nici un control suplimentar in Germania. Iar cetatenii germani accepta extinderea spatiului Schengen doar cind conditiile fundamentale sunt asigurate. Ceea ce nu este cazul, in prezent, anunta Capital.ro.

Cum schimba gazele de sist piata mondiala a energiei. Declinul rezervelor traditionale a determinat petrolistii sa acorde tot mai multa atentie resurselor neconventionale de combustibili. „Gazele vin din doua locuri, iar unul dintre acestea este Rusia”, glumea in urma cu aproape doi ani directorul unei mari companii energetice, cu operatiuni si in Romania. Ultimii ani au zdruncinat insa aceste conceptii. Gazele de sist au castigat rapid si constant teren, iar prin exploatarea acestei resurse, Statele Unite ale Americii au detronat Rusia si au devenit cel mai mare producator mondial de gaze. „Adevarul” incepe astazi un serial prin care isi propune sa raspunda principalelor intrebari legate de aceste resurse si de exploatarea lor. Aceasta in contextul in care exista voci care sustin ca Romania ar avea cele mai vaste rezerve de gaze de sist din Europa.

Bulgaria 5 – România 0. Succesul bulgăresc şi eşecul românesc În primii ani după aderarea la Uniunea Europeană, ne consolam cu gândul că nu eram codaşii Europei, pentru că ultimul loc, în mai toate clasamentele, îi revenea Bulgariei. Între timp, vecinii de la Sud au făcut progrese, iar România a regresat. Concurenţa „veşnică” în unele domenii pare să se apropie de sfârşit. Pentru că vecinii noştri sunt cu mult înaintea noastră. Cum au reuşit să ne depăşească şi ce se mai poate face pentru recuperarea terenului pierdut?, se intreaba Income Magazine

Ce acte sunt necesare pentru dizolvarea unei firme. Fondatorii unei societati comerciale pot intampina numeroase probleme pe parcursul desfasurarii activitatii economice. In cazul insolventei, al trecerii perioadei pentru durata firmei sau in cazul nerealizarii obiectelor de activitate ale societatii, asociatii sau asociatul unic poate solicita dizolvarea firmei. „Care este procedura prin care se poate dizolva o firma?” este intrebarea la care ofera raspuns acest scurt ghid juridic. Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul in care asociatii firmelor sunt de acord cu hotararea de dizolvare precum si cu modalitatea in care va fi impartit patrimoniul social, dizolvarea unei societati cu raspundere limitata (S.R.L.) se va face in modul urmator: Primul pas este intocmirea dosarului pentru dizolvarea societatii comerciale, scrie BusinessCover.

„Oltchim” mai vrea, de la bancile creditoare, inca 10 milioane de euro. Combinatul valcean Oltchim a reusit sa identifice active, pe care sa le gajeze in favoarea bancilor pentru un imprumut de pana la 10 milioane de euro. Varujan Vos-ganian, a anuntat, ieri, dupa o intalnire cu reprezentanti ai platformei petrochimice Arpechim si ai administratiei locale din Arges: „Am identificat cateva active, libere de sarcini, care pot fi gajate in favoarea bancilor creditoare ale Oltchim, pentru obtinerea unui nou imprumut de maxim 10 milioane de euro. Activele sunt din zona pirolizei de pe platforma Bradu, au fost gajate in favoarea unor creditori, care au acceptat redimensionarea ipotecilor. Am inaintat propunerea noastra bancilor creditoa-re si speram sa obtinem un raspuns favorabil. Banii sunt necesari asigurarii unui capital de lucru pentru majorarea productiei combinatului”, anunta Bursa.ro.

Apple va lansa mai intai o tableta si ulterior telefonul iPhone 5S. Apple, compania care a pierdut peste 265 miliarde dolari in mai putin de 6 luni si totodata titlul de cea mai valoroasa firma din lume, va lansa luna viitoare o noua tableta si in luna august iPhone 5S, potrivit lui Rene Ritchie de la iMore. Rene Ritchie este unul dintre jurnalistii care au nimerit de cele mai multe ori planurile americanilor de la Apple. El este cel care a scris primul despre iPad Mini si despre designul sau, cu mult inainte ca Apple sa lanseze produsul. Acesta scrie acum ca Apple va lansa o noua tableta in luna aprilie. Tot in aprilie, americanii vor prezenta si o noua generatie a tabletei iPad Mini. In ceea ce priveste urmatorul smartphone, Ritchie scrie ca acesta va fi lansat in luna august, iar designul nu va fi modificat radical fata de generatia actuala, informeaza Capital.ro.

Romania, in topul „durerii la pompa”. Benzina nu este scumpa in Romania comparativ cu alte state, dar ne situam pe locul 8 intr-un clasament al poverii cheltuielilor la pompa. Benzina este, pe langa rata la credit, una dintre cele mai mari poveri ale romanilor. Scumpirea ei da batai de cap atat angajatilor care merg zilnic la serviciu cu masina, dar si companiilor din sectorul transporturilor. Chiar daca romanii nu s-au mai confruntat cu scumpiri ale benzinei ca in 2010-2011, cresterea preturilor de anul trecut s-a simtit in bugetul lunar. Mai exact, Romania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana la scumpirea benzinei. Pretul carburantilor a crescut cu 9 eurocenti in ultimul an, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul patru in topul celor mai drastice scumpiri, scrie Adevarul.

LaFerrari, cel mai puternic Ferrari de strada. Mult asteptatul supercar Ferrari, succesorul legendarului Enzo, a fost dezvaluit astazi, la Geneva. Se numeste simplu si inedit, LaFerrari, vrand sa transmita ca detine, intr-un anume fel, esenta celebrei marci italiene. Are o propulsie hibrida si este cel mai rapid si puternic Ferrari „de strada” din istorie. Este animat de un puternic V12 de 6.262 cmc si 800 CP, al carui cuplu maxim de 800 CP este atins la turatia de 6.750 rot/min. Acesuia i se alatura un motor electric de 163 CP, puterea totala a masinii fiind astfel de 963 CP, transmisa la puntea spate prin intermediul unei cutii cu 7 trepte DCT. LaFerrari accelereaza 0-100 km/ora in mai putin de 3 secunde, 0-200 km/ora in sub 7 secunde si 0-300 km/ora in 15 secunde! Desi inca nestabilita oficial, viteza maxima trece de 350 km/ora, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro