Sari direct la conținut

Business report: Lista neagra a companiilor care fac concedieri in 2013; Incep, in sfarsit, lucrarile la una dintre portiunile cele mai asteptate ale Centurii Capitalei; Tinutul Secuiesc ar fi un "stat" cu o economie falimentara

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Incep, in sfarsit, lucrarile la una dintre portiunile cele mai asteptate ale Centurii Capitalei. Lucrarile de modernizare a unei portiuni de 11 kilometri din centura Bucuresti ar putea incepe in primul trimestru din acest an, au declarat pentru gandul reprezentanti ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Tronsonul care va fi reabilitat este situat intre DN 2 (zona Voluntari) si Autostrada Soarelui. „Joi a fost avizat proiectul tehnic in comisia tehnico-economica a CNADNR. Contractul este in grafic. Estimam ca exproprierile vor merge repede, exista HG de achizitii de terenuri. Daca totul va decurge bine, lucrarile ar putea incepe in primul trimestru din acest an”, au declarat pentru gandul reprezentantii CNADNR.

Noua strategie fiscal-bugetara, la fel de nerealista ca prima. Consiliul fiscal a luat la puricat varianta revizuita a Strategiei fiscal-bugetare 2013-2015 si a ajuns la concluzia ca se pastreaza o constanta: lipsa de transparenta. Strategia Fiscal-Bugetara (SFB) pentru 2013-2015 a fost publicata de guvernul Ponta la fel ca bugetul pentru acest an: din scurt si facuta pe genunchi. Si, la fel ca si in guvernarile anterioare, gradul de transparenta lasa de dorit. Mai ales in zona de detaliere a datelor luate in calcul pentru diferite venituri. Cu alte cuvinte, autoritatile sunt incapabile sa detalieze directiile in care vor merge veniturile si cheltuielile bugetare in 2014 si 2015, ceea ce inseamna ca deciziile urmatoare vor fi luate pe moment, in functie de evolutia acestora, noteaza Capital.

Lista neagra a companiilor care fac concedieri in 2013. Inceputul anului a adus nume noi pe lista investitorilor care au anuntat ca parasesc sau renunta la o parte din afacerile de pe piata locala. Cateva mii de oameni raman fara loc de munca, in urma restructurarilor Eureko a anuntat in 2013 ca vinde afacerea din asigurari de viata si pensii private Scaderea puterii de cumparare a romanilor determina tot mai multe companii sa isi refaca planurile pentru piata de la noi. Cum perspectivele de redresare lipsesc, ca si in 2012, in 2013 unele renunta la o parte din afacere sau parasesc cu totul piata locala. Cea mai mare iesire de pe piata de pana acum, in 2013, este a Eureko, unul dintre cei mai mari asiguratori, care isi vinde afacerea din pensii private si asigurari de viata catre olandezii de la Aegon. Eureko are circa 240 de angajati. Tot in domeniul financiar, cea mai mare banca locala, BCR, a anuntat ca va disponibiliza pana la jumatatea anului viitor 1.600 de angajati, informeaza EVZ.

Google vrea „sa zbore”: compania planuieste construirea unui terminal privat pe aeroportul San Jose. Google, operatorul celui mai utilizat motor de cautare online, doreste sa construiasca un terminal privat, pe aeroportul San Jose. Terminalul va fi folosit doar de directorii companiei. Proiectul ar costa in jur de 82 de milioane de dolari. Terminalul ar urma sa fie construit la Mineta San Jose International Airport din San Jose, iar sansele ca proiectul sa fie aprobat sunt destul de mari, potrivit SF Bay Area, citat de Business Insider. Proiectul ar trebui sa includa un terminal, cladiri de birouri si magazine, un hangar, spatiu pentru parcarea avioanelor, precum si o parcare pentru 300 de masini. Propunerea pentru aeroportul de 12 hectare este sustinuta de compania Signature Aviation, cu sediul in San Jose, aceasta ocupandu-se de avioanele detinute de Google, scrie Adevarul.

Semne proaste pentru PIB-ul pe 2012 si pentru modelul de dezvoltare din 2013. Cresterea economica prezumata pe 2012 a ajuns sa se tot reduca, cu 0,2% dupa noua luni fata de 1,7% estimarea de primavara si 0,7% cea de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza. Ultimele date comunicate de Institutul National pentru Statistica indica faptul sa s-ar putea sa nu mai fi ramas mare lucru. Daca punem cap la cap seria de comunicate recente ale INS, toate semnele pentru cresterea in termeni reali a PIB-ului pe 2012, ce urmeaza a fi anuntata in curand ca valoare semnal, sunt dezamagitoare, noteaza cursdeguvernare.ro

Talpes a facut din Bitdefender cel mai bun produs de securitate din lume, dar inca nu listeaza compania la bursa. Florin Talpes avea ca obiective in 2011 listarea la bursa in urmatorii doi ani, deschiderea unui birou in Dubai, lansarea unui produs revolutionar si propulsarea BitDefender in pozitia de cel mai bun produs de securitate din lume. Toate au fost indeplinite, mai putin primul. Bitdefender este unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti din lume, alaturi de Dacia si de tripleta Hagi, Nastase si Comaneci. Lansata in 2001 de familia Talpes, solutia de securitate Bitdefender protejeaza in prezent jumatate de miliard de oameni din peste 100 de tari, scrie Capital.

„Suntem departe sa stapanim total fenomenul evaziunii fiscale”. Evaziunea fiscala este in floare, fiind raspandita in aproape toate domeniile, dupa cum ne-a spus, in cadrul unui interviu, Felicia Pop, comisar general la Garda Financiara. Domnia sa ne-a precizat ca fenomenul evaziunii a crescut pe tranzactiile intracomunitare, evazionistii utilizand mai multe metode pentru a eluda legea. Punctele nevralgice unde se face evaziune fiscala raman frontierele cu trafic intracomunitar, precum si Portul Constanta, dar si zona Bucuresti-Ilfov, unde gradul de evaziune fiscala este foarte ridicat, autoritatile fiind „departe sa stapaneasca total acest fenomen”. Intevriul integral in Bursa.ro

Tinutul Secuiesc ar fi un „stat” cu o economie falimentara. Entitatea statala visata de activistii filo-maghiari ar avea nevoie de cateva zeci de milioane de euro pe an numai pentru a-si finanta aparatul birocratic. Doar unu din trei localnici ai judetelor Harghita, Covasna si Mures are ocupatie, arata datele oficiale. Daca s-ar pune in practica revendicarile activistilor care cer autonomia „Tinutului Secuiesc”, atunci noul organism statal ar fi format, pe criterii etnice, din judetele Mures, Harghita si Covasna. Presupunand ca, prin absurd, cineva ar constitui totusi o astfel de entitate statala, „Adevarul” va propune un exercitiu de imaginatie, bazat insa pe date oficiale si actuale: cum ar arata aceasta constructie din punct de vedere macroeconomic. Calculele arata ca, oricat de optimiste ar fi viziunile etnico-politice ale activistilor, „Tinutul Secuiesc” nu ar putea supravietui, in presupusa lui autonomie economica, nici macar cateva zile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro