Sari direct la conținut

Comisia Europeana analizeaza daca sa deschida o investigatie asupra practicilor comerciale ale ZTE si Huawei pe piata din UE

HotNews.ro

Comisia Europeana va decide in saptamanile sau lunile urmatoare daca sa deschida o investigatie asupra politicilor comerciale practicate de firmele chineze de telecomunicatii ZTE si Huawei, a declarat luni pentru Wall Street Journal (WSJ), Karel De Gucht, comisarul european pentru comert. Un raport al Comisiei Europene vazut de WSJ mentioneaza ca ZTE si Huawei ar practica in mod clar preturi de dumping pe piata europeana, gratie ajutorului primit prin subventii venite din partea Guvernului Chinei, fapt care ar incalca legislatia internationala. Subiectul este sensibil in conditiile in care nici o companie europeana nu a facut o plangere oficiala catre Comisia Europeana in acest sens, iar deschiderea unei anchete ar putea fi interpretata de catre Beijing ca o confruntare directa din partea Bruxelles-ului.

Comisia Europeana continua sa stranga informatii pentru o posibila investigatie, in timp ce discuta aceste temeri cu autoritatile chineze, a mai spus Comisarul european.

Oficialii Comisiei Europene suspecteaza ca cele doua companii beneficiaza de o serie de subventii din partea Guvernului Chinei si de finantare ieftina din partea bancilor chinezesti. Oficialii Huawei au declarat ca firma nu a castigat cota de piata prin preturi neloiale, iar guvernul Chinei a respins acuzatiile privind faptul ca ar acorda subventii ilegale catre cei doi producatori chinezesti.

Cei trei mari producatori europeni din acest sector – Ericsson, Alcatel-Lucent si Nokia-Siemens au suferit scaderi semnificative ale afacerilor in fata competitiei companiilor chinezesti, conform analizei vazute de WSJ. Nokia Siemens si Alcatel-Lucent concediaza mii de angajati in acest an pentru a ramane profitabile in fata firmelor chinezesti care continua sa scada preturile, mentioneaza analiza.

The Verge mentioneaza ca Uniunea Europeana a mai avertizat si inainte asupra posibilitatii de a deschide o investigatie impotriva ZTE si Huawei, dar ultimul demers a fost intarziat de vreme ce nici un producator european nu a depus o plangere oficiala legata de subventiile guvernamentale primite de catre firmele chinezesti, asa cum se obisnuieste in astfel de cazuri.

O investigatie deschisa direct de Comisia Europeana ar fi o premiera care ar putea irita Beijingul, care se confrunta deja cu acuzatii ca ZTE si Huawei ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii SUA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro