VIDEO Fallacher, seful Orange Romania: Vom lansa servicii de date 4G pana la sfarsitul acestui an/Berroeta, seful Vodafone: Vom lansa servicii 4G la inceputul anului 2013
Vom lansa primele servicii prin tehnologia LTE/4G, care permite viteze de descarcare de date de 100 Mbps, pana la sfarsitul acestui an, pentru inceput in Bucuresti, a declarat luni Jean-Francois Fallacher, seful Orange Romania. Tot luni, atat conducerea Vodafone cat si cea a Cosmote si-au exprimat multumirea fata de frecventele achizitionate in urma licitatiei de telefonie mobila, iar Inaki Berroeta, seful Vodafone Romania, a subliniat ca Vodafone va fi in masura sa lanseze servicii 4G la inceputul anului 2013.
VIDEO Seful Orange Romania, despre lansarea serviciilor de internet mobil 4G:
Reactiile Orange, Vodafone si Cosmote dupa anuntarea rezultatelor licitatiei de telefonie mobila
Jean-Francois Fallacher, seful Orange Romania, a precizat ca serviciile LTE/4G se vor adresa atat clientilor companii cat si persoane fizice si vor fi disponibile pe o serie de tablete.
In urma finalizarii licitatiei de spectru organizata de ANCOM, Orange Romania a castigat dreptul de a utiliza 60 MHz blocuri-pereche in frecventele 800MHz, 900MHz, 1800 MHz si 2600 MHz.
- „Pentru obtinerea acestor licente, Orange va plati 227 milioane de euro. De asemenea, va investi suplimentar pentru eliberarea de spectru in frecventa 900MHz o suma estimata la 100 milioane de euro, pe parcursul urmatorilor 2 ani. Acestor investitii de 327 milioane de euro, li se vor adauga investitiile de implementare a serviciilor 4G. Toate acestea confirma angajamentul pe termen lung in Romania, precum si o importanta contributie la dezvoltarea mediului economic. Frecventele de spectru obtinute in 800MHz, 1800 MHz si 2600 MHz vor permite companiei sa implementeze servicii 4G, sustinand astfel cresterea si viteza serviciilor de date oferite”, a transmis compania.
Madalina Suceveanu, directorul tehnic al Orange Romania a venit cu cateva precizari suplimentare:
- „Anul acesta vom lansa serviciile LTE folosind spectrul de 1800 MHz urmand ca din aprilie 2014 sa utilizam intreaga gama de frecvente care este potrivita si pe care am cumparat-o pentru servicii 4G”, a spus Madalina Suceveanu.
Anuntul lansarii serviciilor 4G a fost facut luni si de conducerea Vodafone Romania, al doilea mare operator de telefonie mobila.
- „Suntem foarte multumiti de rezultatele licitatiei telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta in continuare strategia de date mobile, bazata pe tehnologia LTE. Vodafone va fi in masura sa lanseze servicii 4G la inceputul anului 2013, ceea ce ne va permite sa ne mentinem avantajul competitiv de cea mai performanta retea de date mobile din Romania. Deja am obtinut o licenta 4G de teste si, in perioada imediat urmatoare, vom incepe sa efectuam teste in reteaua noastra. In acelasi timp, avand in vedere investitiile pe termen lung la care ne-am angajat prin achizitia de spectru pana in anul 2029, speram ca autoritatile vor asigura pe mai departe un mediu previzibil, prin care sa sustina investitiile din industria noastra”, a declarat Inaki Berroeta, directorul executiv (CEO) Vodafone Romania.
Nu in cele din urma, Cosmote a anuntat ca prin licitatia incheiata luni isi reinnoieste licenta detinuta in prezent in benzile de 900 MHz si 1800 MHz si a achizitionat spectru suplimentar in benzile de 800 MHz, 1800 si 2600 MHz. Noile licente devin valide incepand cu 6 aprilie 2014 si vor fi disponibile pentru o perioada de 15 ani.
- „Prin aceasta licitatie, Cosmote a securizat 50 x 2 MHz de spectru, in deplina conformitate cu obiectivele si strategia de licitatie a companiei, prin care va putea sustine nevoile de extindere a retelei pe termen lung, din punct de vedere al dezvoltarii si al capacitatii de a gazdui toate tehnologiile (2G/3G/4G)”, se arata in comunicatul companiei.
Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania, a subliniat ca „Am achizitionat toate blocurile de frecventa necesare avansarii demersului de extindere a retelei, in linie cu angajamentul asumat pe termen lung de a furniza tehnologie de varf si cea mai buna experienta de utilizare a acesteia. (…) Prin acest spectru substantial securizat pentru urmatorii 15 ani incepand din 2014, ne-am asigurat ca putem continua sa raspundem provocarilor competitive pe care le intrevedem”.
- Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor: Licitatia de spectru este un succes
O reactie a venit luni si din partea ministrului Comunicatiilor Dan Nica, care si-a exprimat opinia ca licitatia a fost un succes.
- „Avem patru operatori nationali si o crestere de 77% a cantitatii de spectru pentru comunicatii mobile. Din aceasta perspectiva, putem anticipa ca vom vedea o piata a telecomunicatiilor mult mai activa, cu servicii 4G si servicii in premiera, la o calitate mult ridicata. O alta veste buna este ca aproape 700 de sate si comune nedeservite in prezent vor beneficia de servicii 3G. (…) Din perspectiva beneficiilor pentru statul roman, acesta va incasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licentelor. Daca adaugam la aceasta si investitiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste 1 miliard de euro”, a spus Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor.
Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat luni rezultatele celei mai mari licitatii de telefonie mobila organizata vreodata in Romania. In urma licitatiei de spectru cei cinci ofertanti – 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone – si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Cantitatea de spectru disponibila pentru comunicatii mobile a crescut cu 77%.
Taxele de licenta a caror valoare cumulata se ridica la 682.136.036 euro, urmeaza a fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.
Standardul LTE (Long Term Evolution), numit adesea impropriu 4G, dat fiind ca nu intruneste in proportie de 100% standardele impuse de International Telecommunication Union, a fost propus pentru prima data in anul 2004 de catre operatorul japonez NTT DoCoMO ca punct de pornire pentru dezvoltarea unui standard international pentru retelele de telefonie mobila de generatia a patra. Noul standard este o evolutie a actualei tehnologii UMTS, folosita la scara larga pentru implementarea de retele 3G, si va permite obtinerea de viteze de transfer de pana la 100Mb/s download si 50Mb/s upload, la o latenta mai mica de 10 milisecunde.