Business Report: SRL – debutant. Firma ideala pentru tineri – zero taxe de infiintare, angajati "ieftini", sanse de finantare; Statul, obligat sa listeze toate companiile in 2012; Oltchim a fost debransat de Electrica; Cele 10 masini electrice din Romania. Cate mii de euro costa Trabantul modificat
Oltchim a fost debransat de Electrica. In ciuda asigurarilor date de directorul Constantin Roibu, in noiembrie anul trecut, ca datoria reesalonata catre Electrica este platita la zi si ca Oltchim nu va fi debransat de la curent, Combinatul a fost, totusi debransat, de saptamana trecuta si mai functioneaza, doar, pe cota de avarie. Amenintarea pluteste de mult timp asupra Combinatului din Ramnicu Valcea, dar decizia debransarii a fost mereu amanata, fie prin decizie politica, fie prin chitibusuri procedurale. Debransarea de la reteaua nationala de energie electrica poate avea urmari grave – unele dintre instalatii sunt cu risc mare de explozie si poluare chimica, cum este electroliza, care poate raspandi clor in atmosfera. Cifrele vehiculate drept datorii ale Oltchim catre Electrica aproximeaza 100 de milioane de euro, dar ele nu sunt confirmate de Constantin Roibu, desi societatea este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, iar astfel de informatii sunt, legalmente, publice, scrie Bursa.ro.
Statul, obligat sa listeze toate companiile in 2012. O noua lege obliga Guvernul sa listeze la bursa toate companiile aflate in portofoliul Fondului Proprietatea, precum aeroporturile, distributiile de energie si Posta Romana. La presiunea FMI, Guvernul s-a angajat sa listeze in acest an la Bursa de Valori Bucuresti pachete minoritare de actiuni detinute la cele mai importante companii din portofoliul sau, adica Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, precum si actiuni suplimentare la cele deja listate, respectiv Transelectrica si Transgaz. Insa, potrivit unei legi publicate saptamana trecuta in Monitorul Oficial, Guvernul trebuie sa listeze la bursa, pana la finele acestui an, cel putin 5% din toate companiile care sunt in portofoliul Fondului Proprietatea si nu sunt tranzactionate in acest moment pe piata de capital, anunta Adevarul.
O companie romaneasca, pregatita sa vanda vagoane de zeci de milioane de euro in Brazilia. Compania milionarului aradean Valer Blidar are nevoie de o scrisoare de garantie bancara de 32 de milioane de euro, contravaloarea avansului pe care un gigant brazilian i-l va acorda daca va castiga o licitatie pentru livrarea de vagoane in Brazilia. Astra Vagoane Calatori Arad participa la o licitatie internationala organizata de gigantul brazilian Vale pentru furnizarea de vagoane, al carei rezultat va fi cunoscut intr-o saptamana, potrivit presedintelui societatii, Valer Blidar. Companiei romanesti i s-a cerut sa prezinte o scrisoare de garantie bancara in valoare de 31,8 milioane de euro, care ar reprezenta contravaloarea unui avans dat de Vale pentru achizitia de vagoane, in cazul in care Astra va fi castigatoarea licitatiei. Aceasta valoare se va scadea din valoarea livrarilor efectuate, potrivit conditiilor din contract. Valabilitatea scrisorii de garantie este de doi ani si opt luni de la data emiterii, informeaza Money.ro.
SRL – debutant. Firma ideala pentru tineri – zero taxe de infiintare, angajati „ieftini”, sanse de finantare. Statul ofera tinerilor cu varste sub 35 de ani sansa de a infiinta o firma fara a plati taxe catre Registrul Comertului. Adica ii scuteste de plata a vreo 350-450 de lei. In plus, dupa infiintare, proprietarul unui SRL-Debutant (SRL D) va beneficia de cateva reduceri de cheltuieli. Pentru a fi socotit intreprinzator debutant o persoana trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: Varsta: maximum 35 de ani, nu a mai detinut si nu detine calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European, infiinteaza pentru prima data o societate cu raspundere limitata in conditiile Legii nr. 31/1990 si ale ordonatei de urgenta nr. 6/2011, scrie Great News.
Efectul „Vinerea neagra” in Romania: Se scumpesc banii. Pe termen scurt, costurile finantarilor la care avem acces ar putea creste, in urma retrogradarii celor noua state de catre S&P. Pe termen lung, pot aparea insa unele efecte benefice pentru noi. Vinerea neagra – asa a fost denumita de analisti ziua in care cea mai prestigioasa agentie de rating din lume, Standard and Poor’s, a decis scaderea ratingului a nu mai putin de noua tari din zona euro, printre care si Franta, a doua putere economica a zonei. „Efectele retrogradarilor S&P vor fi sumbre, pentru ca zona euro ar putea intra in recesiune, in 2012. Indirect, economia locala va fi lovita, in conditiile in care derulam o mare parte din schimburile comerciale cu tarile din aceasta zona”, a spus pentru EvZ analistul economic Aurelian Dochia. Altfel spus, o eventuala recesiune in zona euro va afecta puternic exporturile locale, care au fost motorul economiei in ultimii doi – trei ani, anunta EVZ.
Cele 10 masini electrice din Romania. Cate mii de euro costa Trabantul modificat. Abia peste zece ani automobilul electric va deveni un lucru obisnuit. Acesta are inca un pret ridicat in comparatie cu autovehiculele clasice, iar durata de viata a acumuatorilor este mica. Desi pe autoturismul pe care il conduce, un Oltcit transformat sa functioneze cu energia furnizata de acumulatori, scrie „Uite ca se poate!”, inginerul Nicolae Daniel Marinescu recunoaste ca masinile electrice au inca unele dezavantaje. Trebuie mentionat ca Nicolae Marinescu, din Pitesti, este si primul roman care a reusit, in calitate de persoana fizica sa omologheze o masina electrica. Pitesteanul a pastrat din vechea masina Oltcit caroseria, sistemul de franare, instalatia electrica si transmisia. Dupa transformare masina a fost rebotezata Eltcit iar in locul vechiului motor cu ardere interna a fost instalat un motor electric de motostivuitor, reconditionat si procurat de la un depozit de reciclare, informeaza Romania Libera.
Profitul Fondului Proprietatea a crescut, anul trecut, cu 19%. Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut, anul trecut, cu 19%, la 543,8 milioane lei (128,3 milioane euro), iar activul net a scazut cu 5,6%, la 14,465 miliarde lei (3,348 miliarde euro). Fondul a inregistrat in 2010 un profit net de 456,1 milioane lei, iar la 31 decembrie 2010 avea un activ net de 15,328 miliarde lei. Cea mai mare parte a profitului de anul trecut a provenit din dividendele pe care Fondul le primeste de la companiile unde este actionar. In luna decembrie, activul net a crescut cu 0,4%, de la 14,4 miliarde lei in noiembrie, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Sumele din depozitele bancare au scazut in decembrie cu 5%, de la 313,8 milioane lei, la 296,3 milioane lei. In acelasi timp, Fondul a continuat sa investeasca in titluri de stat, majorandu-si detinerea de la 168,31 milioane lei la 195,9 milioane lei, scrie Bursa.ro.
Ce malluri isi vor deschide portile in acest an. Dezvoltatorii imobiliari sunt mai optimisti in acest an. Vor sa inaugureze 15 centre comerciale in 2012, dupa ce problemele de finantare le-au dat planurile peste cap in ultimii ani. Daca am lua in calcul declaratiile dezvoltatorilor din retail din Romania, la sfarsitul acestui an ar trebui sa avem finalizate 12 proiecte de retail si trei extinderi, care insumeaza o suprafata comerciala de peste 360.000 de metri patrati. Insa reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara sunt sceptici in privinta concretizarii anumitor proiecte deorece finantarea inca creeaza probleme. „Chiar daca incercam sa creionam un scenariu optimist, nu putem sa nu luam in calcul anumite probleme legate de finantare care par a fi inevitabile. In acest context, exista posibilitatea ca nu toate deschiderile de centre comerciale anuntate in 2012 sa fie realizate”, a declarat, pentru „Adevarul”, Daniel Nistor, account manager in cadrul departamentului de retail al CBRE Romania, anunta Adevarul.
Porsche Boxster, a treia generatie. Printre noutatile de la inceput de an 2012 se numara si a treia generatie Porsche Boxster (Type 981). Binecunoscutul roadster cu motor central, model care constituie intrarea in gama de modele a celebrului constructor german, este prezentat in haine complet noi, pastrand insa reteta consacrata: dimensiuni compacte, forme elegante si un pret accesibil pentru cei care isi doresc un Porsche, dar nu neaparat un exemplar 911. Caroseria din materiale usoare si sasiul mai rigid vor fi disponibile pe ambele versiuni, Boxster si Boxster S, a caror premiera se va consuma la inceput de martie, in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Aspectul exterior este, in general, mai sportiv, gratie redesenarii unor detalii, cum ar fi pasajele rotilor sau prizele de aer, informeaza 24auto.ro.