Business Report: Omul care i-a invatat carte pe cei mai buni economisti romani, despre Isarescu, criza si banci; Ce salarii pot castiga romanii in strainatate; Walter Isaacson: "Bill Gates este mai destept decat Steve Jobs"; Cum sa concediezi corect
Omul care i-a invatat carte pe cei mai buni economisti romani, despre Isarescu, criza si banci. Ii stie pe Mugur Isarescu, Florin Georgescu si multi dintre tinerii economisti inca de pe banca facultatii. Despre actuala criza crede ca va dura cel putin zece ani, iar dupa ce problemele vor lua sfarsit lumea va fi suferit o trasformare radicala. „E clar ca va fi o schimbare de comportament in favoarea economisirii”, spune economistul. In special cei de peste 40 de ani, care nu stiu cand vor fi dati afara, „prefera sa aiba lichiditati decat sa isi schimbe plasma sau masina. Nu ma refer la cei afectati deja, cei care au fost dati afara si nici doar la cei de la stat ci si la cei de la privat, care nu stiu cat va rezista firma si cand vor fi dati afara”, a spus economistul intr-o conferinta organizata de Asociatia pentru Protectia Cosumatorilor. Cum vede solutiile de austeritate adoptate de guvern? Integral in EVZ.
Scrisorile pierdute din monopolul Postei. Contracte dezavantajoase, achizitii nejustificate si cheltuieli uriase cu persoanlul au avut ca rezultat pierderi de zeci de milioane de euro pentru operatorul national de servicii postale. Compania Nationala Posta Romana, cel mai mare angajator al statului, cu aproape 34.000 de salariati, se afla in lista societatilor monitorizate de Guvern si Fondul Monetar International care produc pagube in bugetul de stat. De altfel, CNPR figureaza si intr-un studiu al Bancii Mondiale referitor la companiile paguboase detinute de statul roman, pierderile Postei raportate la numarul de angajati fiind similare cu cele ale altui mare datornic CFR Marfa (pierderi/angajat de 3.000 lei), informeaza Romania Libera.
Ce salarii pot castiga romanii in strainatate. Medicii si specialistii IT pot obtine cele mai mari salarii de la angajatorii de peste hotare, de pana la 15.000 de euro pe luna. In ciuda crizei economice care persista la nivel global, multi romani au preferat sa-si caute un loc de munca in strainatate datorita salariilor mai mari comparativ cu cele din tara. De cealalta parte a baricadei, angajatorii de peste hotare au o oferta bogata de locuri de munca. In oferta recrutorilor se gasesc atat posturi pentru muncitori necalificati, cat si pentru cei calificati. Dar cele mai mari salarii sunt oferite oamenilor cu studii superioare. „Meseriile care necesita studii de specialitate sunt cele care ofera cele mai mari salarii romanilor dornici sa munceasca in strainatate”, a declarat Sonia Dan, reprezentant al portalului de recrutare tjobs.ro, dupa cum relateaza Adevarul.
Autostrazile care ne vor scoate in lume. Le vom vedea vreodata? Pe pagina Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale exista o sectiune cu proiecte de autostrazi „cu impact international”, adica autostrazi care ar fi trebuit sa puna Romania pe harta mondiala a autostrazilor. Coridorul IV este doar una dintre autostrazile care ne vor scoate in lume, insa pe langa ea au fost puse pe hartie drumuri cu denumiri pompoase, care deocamdata raman pe hartie, pentru ca pentru multe dintre ele nici macar nu exista proiecte. Cercul Inelar al Marii Negre este coridorul ce ar trebui sa constituie o ruta care sa asigure o conexiune la profil de autostrada intre tarile cu deschidere la Marea Neagra. Lungimea proiectului, pe hartie, este de 7.000 km, scrie Capital.
Precaritatea ca principiu de guvernare – Bugetul de stat 2012. Fara exceptie, din anul 1990, la fiecare sfarsit de an, calul de bataie al politicului angajat il constituie bugetul public, modul in care Puterea – in dispretul contra-Puterii (dispret meritat de altfel, dat fiind ca Romania post-decembrista n-a avut niciodata o opozitie autentica!) – da de pamant cu banii din taxe si impozite si ingroapa – prin deficitul bugetar asumat (in fapt, prin cresterea datoriei publice) – viitorul Romaniei. Temeiul legal l-a constituit „imperfectiunea” comisa de constitutionalisti in 1991, o imperfectiune reiterata, asa, ca din greseala, si in Constitutia aprobata prin referendumul de „doua zile” in anul 2003 (1) care a lasat in afara sanctiunii Parlamentului si la cheremul Puterii o parte importanta din banii publici si privati constituiti in bugete economice sau cu vocatia sociala, anunta Bursa.
Samsung nu mai relocheaza in Romania productia din Slovacia. A primit scutirea de taxe ceruta. Compania Samsung nu va mai parasi Slovacia, dupa ce ministrul Economiei, Juraj Miskov, a aprobat miercuri subventia de 28 de milioane de euro solicitata de producatorul sud-coreean. Informatia potrivit careia Samsung ar fi urmat sa mute in Romania productia de screenuri LCD la Galanta, Slovacia, a fost infirmata azi de seful diviziei Samsung electronice, anunta agentia slovaca SITA. Sud-coreeni au amenintat ca parasesc Slovacia daca nu li se acorda o subventie de 28 de milioane de euro, sub forma unor scutiri de taxe. Reprezentantul Samsung a declarat azi ca cele doua fabrici din Slovacia vor fi pastrate, cu toate ca productia de screenuri LCD se confrunta cu mari probleme, informeaza Adevarul.
„Romarm” nu mai este monitorizata de FMI. Interviu cu Vasile Crisan, directorul general al companiei „Romarm”. Reporter: „Romarm” urmeaza sa intre intr-un proces de reorganizare. Care este obiectivul principal al acestei reorganizari? Vasile Crisan: Ceea ce inseamna cu adevarat o reorganizare a „Romarm” se produce acum. Am propus Guvernului un proiect al acestei reorganizari si ne-a fost acceptat atat de catre Executiv, cat si de Fondul Monetar International. Consider ca ceea ce vrea Fondul Monetar, pentru „Romarm” cel putin, este un lucru pe care si noi il dorim, adica independenta financiara. O societate comerciala, indiferent daca este de stat sau privata, este sanatoasa din punct de vedere economic daca nu depinde financiar de cineva. Integral in Bursa.
Cum sa concediezi corect. Indiscutabil, disponibilizarile sunt un lucru rau pentru companii si devastatoare pentru angajati. Dar sa nu ne pripim. Mai ales acum, in zilele tulburi ale crizei, umbla prin birourile directorilor o categorie de consultanti – specialisti in outplacement – care aduc nu, nu ploaia de lacrimi, ci solutii ca angajatul sa nu ramana pe drumuri daca urmeaza sa fie concediat din considerente economice. Una dintre stirile saptamanii trecute a fost ca finlandezii de la Nokia vor da angajatilor care vor fi concediati odata cu inchiderea fabricii de la Jucu un smartphone, care costa la liber 165 de euro bucata, plus trei pana la opt salarii compensatorii, adica intre 520 – 1.400 de euro, in functie de vechimea fiecaruia, relateaza Capital.
Domino morbid: Austria e ajunsa de ciuma datoriilor. Unul dintre cei mai mari investitori in economia Romaniei incepe sa simta gustul amar al crizei euro. Austria este perceputa ca fiind din ce in ce mai riscanta de catre investitori in timp ce sectorul bancar resimte din plin criza datoriilor suverane. Investitorii fug de tot ce nu este Germania in acest moment. Tari ca Franta si Austria, care au calificative maxime de la agentiile de rating, platesc in acest moment dobanzi record pentru a finanta datoria publica in comparatie cu cele platite de nemti. Dobanda la obligatiunile pe 10 ani a crescut cu un punct procentual din septembrie, de la 2,5% la 3,63%. Inca nu e periculos pentru finantarea statului, dar este foarte scump prin comparatie cu Germania, informeaza Money.ro
Walter Isaacson: „Bill Gates este mai destept decat Steve Jobs”. Walter Isaacson, cel care a scris biografia co-fondatorului Apple, Steve Jobs, a declarat recent in cadrul unui eveniment organizat de PCMag.com ca Bill Gates este mai destept decat Steve Jobs. Walter Isaacson, cel care a scris singura biografie autorizata a lui Steve Jobs, dar si pe cele ale lui Henry Kissinger, Benjamin Franklin si Albert Einstein, a declarat ca Bill Gates este mai destept decat Jobs, insa acestuia ii lipsesc instinctele artistice. Atat Jobs, cat si Benjamin Franklin si Albert Einstein au reusit sa uneasca emotiile, simtul estetic si tehnologia. Oameni destepti sunt multi, ceea ce conteaza este sa ai abilitatea de a gandi diferit, scrie Capital.
Ce va găsi Subway pe piața din România. Cel mai probabil până la finele acestui an vom asista la inaugurarea primului restaurant Subway din România. Mai mult, americanii au găsit deja cinci antreprenori români, cărora intenționează să le ofere franciza, ceea ce înseamnă practic, că primii pași importanți în derularea acestei afaceri au fost făcuți deja. Chiar dacă nu se grăbesc și caută pe îndelete locațiile potrivite, planurile rămân aceleași: 40 de unități în următorii patru ani, ceea ce înseamnă, cu aproximație, un număr de restaurante egal cu al lanțului KFC în momentul de față. Cine va face loc pe această piață extrem de concurențială gigantului Subway? Integral in Money.ro