Sari direct la conținut

Science Report: Robotul care se lichefiază și redevine solid tocmai a devenit realitate. Un papirus lung de 16 metri, cu texte din Cartea Morților, a fost descoperit în Egipt. Uite insula! Nu e insula!

HotNews.ro
terminator, Foto: Carolco Pictures / Christophel Collection / Profimedia
terminator, Foto: Carolco Pictures / Christophel Collection / Profimedia

​Robotul care se lichefiază și redevine solid tocmai a devenit realitate ● Un papirus lung de 16 metri, cu texte din Cartea Morților, a fost descoperit în Egipt ● Uite insula! Nu e insula!

Robotul care se lichefiază și redevine solid tocmai a devenit realitate

Niște ingineri chinezi de la Universitatea din Hong Kong se pare că nu au priceput nimic din filmul Terminator 2 și cele care i-au urmat, în care apar tot felul de roboți cu abilitatea amintită, de a se lichefia și de a-și recăpăta forma solidă la nevoie.

Asta pentru că băieții ăia din Hong Kong tocmai au creat așa ceva și au mai și publicat în revista Matter. E adevărat că al lor e ceva mai mititel. Mult mai mititel. Cam cât o piesă de lego, dar tot e un pas uriaș în domeniu. Pentru a putea crea un robot cu astfel de proprități, chinezii au ales galiul, un metal care are punctul de topire la 29,76 de grade Celsius.

În modelul de galiu ei au încorporat niște particule magnetice și le-a ieșit ceea ce ei au numit „mașină magneoactivă de tranziție între faza solid-lichid”. Nu pare chiar un nume pe care să îl porți pe tricou sau pe șapcă, asta clar. Ideea este că particulele magnetice, controlate printr-un dispozitiv, pot răci materialul sau încălzi, astfel încât să își schimbe starea. Tot ele pot genera abilitatea de a se mișca a robotului, în oricare dintre stările amintite.

Acum, că îl avem, ce facem cu el? Am putea să îl trimitem în viitor să se bată cu mini terminatori cât piesa de lego, dar nu avem tehnologia necesară. Până atunci, spun specialiștii chinezi, îl putem folosi, spre exemplu, în medicină. Ei au creat un stomac uman artificial, iar rorbotul a fost folosit cu succes pentru a scoate un obiect de acolo, sau a introduce unul, fără a mai fi nevoie de intervenție chirugicală. Aici va fi nevoie de un aliaj nou care să crească valoarea punctului de topire a galiului, dar se lucrează la asta.

Roboții ar mai putea repara circuite. Pot curge prin prize, pot îndeplini funcția de șurub, pot fixa lucruri șamd. Voi să fiți sănătoși, că au chinezii ce să îi dea de lucru.

Un papirus lung de 16 metri, cu texte din Cartea Morților, a fost descoperit în Egipt

Conform arheologilor egipteni, descoperirea este prima de acest gen în mai bine de 100 de ani. Mai exact, este vorba de primul papirus întreg descoperit în intervalul ăsta în Saqqara. Mai mult, are o vechime de circa 2.332-2.712 ani și a fost descoperit într-un sarcofag excavat lângă cea mai veche piramidă egipteană, cea a lui Djoser.

Ca să nu vă faceți griji cu privire la starea lui, specialiștii din Egipt spun că au încheiat deja munca de conservare, papirusul este în stare excelentă, poți să faci ce vrei cu el dar, fiind oameni serioși, ei s-au mulțumit să îl traducă în arabă. Asta fac acum.

Descoperirea este una de excepție, asta e clar, dar nu este un unicat. Și nici nu e cel mai mare papirus descoperit vreodată. Au fost altele și mai mari. Spre exemplu, unele lungi de peste 30 de metri, tot cu fragmente din Cartea Morților. Apropo, Cartea Morților era o culegere de texte care să îl ajute pe un răposat să se descurce în lumea de dincolo. Se pare că în perioada Noului Regat, 1.550 î.Hr. – 1.070 î.Hr., folosirea acestor texte era una larg răspândită, deși practica era cu mult mai veche.

Chiar anul trecut, într-un mormânt de lângă piramida faraonului Teti (2.323 – 2.291 î.Hr), a mai fot descoperit un papirus, de data asta fragmentat, din care s-au păstrat doar vreo patru metri. Buni și ăia căci, în felul acesta, ne facem o imagine din ce în ce mai clară a ceea ce era odinioară.

Uite insula! Nu e insula!

În anul 2015, o insulă nou nouță a apărut în zona Pacificului de Sud în urma unei erupții vulcanice. Hunga Tonga-Hunga Ha’apai s-a numit insula, în caz că vreți să vă notați pe undeva. Nu e chiar ceva ce n-a mai văzut mapamondul, adică formarea unei insule vulcanice peste noapte, numai că aici e vorba de ceva ce chiar a reprezentat o premieră.

Mai exact, a fost pentru prima dată când specialiștii au analizat cu precădere formele de viață microscopice care existau acolo. În trecut, ei au tins să se orienteze spre flora și fauna care apăreau în astfel de insule, și mai puțin pe microbi, bacterii șamd.

Așa au descoperit că bacteriile identificate acolo erau puțin neobișnuite. Ei se așteptau să descopere cianobacterii și alte organisme de acest gen care apar ca prim coloniști pe astfel de teritorii noi. Nu a fost cazul aici, căci bacteriile descoperite erau unele care metabolizau sulful și tot felul de gaze toxice.

În fapt, este vorba de bacterii care trăiesc în zona izvoarelor termale subacvatice și a vulcanilor submarini. Faptul că au rezistat unei erupții vulcanice care le-a dus până la suprafață și că au și continuat să existe pe insulă e un fapt inedit.

Oricum, prea mult nu au avut specialiști să le analizeze, căci vegetația a apărut rapid, grație păsărilor care au adus semințele acolo. Apoi, după doar șapte ani, insula a dispărut complet, așa cum apăruse, în urma unei erupții vulcanice. Dar, e bine de știut, notați-vă, că nu știți când aveți nevoie de astfel de date și nici când se mai formează altă insulă vulcanică, suficient de bună încât să aducă informații noi!

Pentru mai multe informații din lumea științei ne găsiți și pe noua noastră pagină de Facebook HotNews.ro Science. Suntem la doar un click distanță.

Sursa foto: profimediaimages.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro