Sari direct la conținut

Accesul bancilor grecesti la banii de bailout va fi restrictionat

HotNews.ro
Criza din Grecia, Foto: Agerpres/Xinhua
Criza din Grecia, Foto: Agerpres/Xinhua

Bancile grecesti vor avea acces limitat la fondurile disponibile prin acordul de salvare incheiat cu creditorii internationali pana cand nu va fi aprobata o recapitalizare a lor, prevazuta in urmatoarele luni, au declarat surse pentru Reuters.

O suma initiala de 10 miliarde de euro va fi pusa la dispozitia lor “imediat”, pentru a consolida increderea in bancile grecesti, insa va fi depusa intr-un cont restrictionat, cel putin pana se termina “testul de stres”, la mijlocul sau sfarsitul lunii octombrie, au aratat sursele.

Mecanismul European de Stabilitate – care furnizeaza asistenta financiara statelor membre ale zonei euro care se afla in situatii economice dificile – va fi responsabil cu distribuirea acestor bani, in cazul in care bancile nu respecta cerintele minime de capital.

Bancile par insa sa dispuna deocamdata de un capital adecvat, si nu este este asteptata necesitatea unei interventii in intervalul ramas pana in momentul in care cele 25 miliarde de euro din pachetul de salvare vor fi puse la dispozitia Atenei, au aratat sursele.

Bancile grecesti, inchise pentru cea mai mare parte a lunii iulie, au fost sustinute de o linie de salvare a Bancii Centrale Europene, insa limiteaza retragerile bancare la 420 de euro saptamanal, per client, pentru a impiedica o fuga a capitului. Totodata, si-au construit un tampon de lichiditati de 5 miliarde de euro, datorita controalelor de capital, indicand faptul ca se inregistreaza o revenire a increderii.

“Cand va exista o recapitalizare integrala a bancilor, aceasta va avea un impact major asupra economiei”, a declarat una dintre surse. “Stim ca exista in jur de 40 de miliarde de euro la saltea in economia reala iar banii acestia s-ar putea intoarce (in banci – n.red.) foarte foarte repede”.

Grecia a fost de acord saptamana aceasta cu un al treilea acord de salvare, potential in valoare de pana la 86 miliarde de euro, si se asteapta sa aiba toate aprobarile pana pe 20 august, cand trebuie sa efectueze o plata 3,2 miliarde de euro catre BCE.

Desi guvernul grec a propus mentinerea tuturor bancilor, in pofida sugestiei ca unele ar putea fi comasate sau inchise, trebuie ca toate planurile creditorilor sa fie aprobate de autoritati inainte sa fie distribuit capital proaspat.

De indata ce noua recapitalizare va fi aprobata, noile actiuni in banci vor fi detinute de catre Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), si nu de catre autoritatile europene, ceea ce va permite bancilor sa efectueze operatiunile normale de creditare si de pe piata de capital, cu limitari destul de putine, a mai aratat una dintre surse.

Printre principalele banci din Grecia se numara Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro