Sari direct la conținut

Ai sau nu venituri în 2024, trebuie să plătești CASS în 2025: noutățile de la PFA de care trebuie să ții cont

HotNews.ro
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Lucrurile s-au schimbat în privința activităților independente – PFA în 2024 și trebuie să fii atent, mai ales că în 2025 va trebui să plătești impozitul, CAS și CASS (până pe 25 mai). În revista Ministerului de Finanțe, o angajată ANAF a explicat unele noutăți în privința acestui lucru, menționând faptul că persoanele care au activități independente trebuie să plătească CASS chiar dacă realizează venituri mai mici (sau nu au deloc).

Așa cum știm, la CASS (sănătate) avem acum plafoanele de 6-60 de salarii. Dacă ai depășit 6 salarii minime, dar ești sub 60, plătești 10% la suma respectivă.

În 2024 salariul minim luat în calcul pentru plata contribuțiilor este de 3.300 lei (chiar dacă s-a mărit de la 1 iulie 2024, se ia în calcul valoarea mai mică).

Cu alte cuvinte, vei plăti 10% la valoarea pe care o ai între 19.800 – 198.000. Dacă ai mai mult de 198.000 lei, atunci suma maximă de plată rămâne plafonată la 19.800 lei.

În plus, dacă ai venituri și din investiții (bursă, dobânzi bancare, dividende etc.), acelea sunt acum tratate distinct, nu se mai adună cu celelalte sume din activități independente. Deci vei plăti separat pentru ele la 6, 12 sau 24 de salarii minime.

O angajată ANAF precizează că dacă ai sau nu venituri ca PFA, trebuie să plătești CASS

În revista Finanțe Publice și Contabilitate a Ministerului de Finanțe, Luminiţa Iancu Tomșa, șef serviciu în ANAF a scris un text cu privire la noutățile fiscale în ceea ce privește activitățile independente – PFA.

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, a afirmat ea.

Reamintim că același lucru declara anul acesta și consultantul fiscal Cornel Grama, făcând referire la OUG 115/2023. Vezi: Cum ajungi ca PFA să plătești CASS de 1.980 lei, deși nu ai niciun venit ori ești pe pierdere sau ai închis afacerea

Sunt totuși unele excepții pe care le menționează și angajata ANAF. Adică în ce condiții nu plătești acel minim de 1.980 lei ca PFA.

Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal 2024, persoana fizică a realizat venituri și din:

  • salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
  • sau cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), amintite mai sus, pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, respectiv:

– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

– venituri din asocierea cu o persoană juridică

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor;

– venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

– venituri din investiţii;

– venituri din alte surse.

  • în situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară (198.000 lei), acestea au obligaţia recalculării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, prin depunerea declaraţiei unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025). Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit;
  • În situaţia în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din activităţi independente, în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.
INTERVIURILE HotNews.ro