ANALIZA Familiile Ionescu, Popescu si eficienta economiei romanesti. Cat cheltuie Romania ca sa produca o tona de produs?
Domnii Ionescu si Popescu, familisti convinsi, au vrut sa-si faca cate o casa de vacanta. O voiau din lemn, ca sa le aduca aminte de casa bunicilor, in care crescusera. Popescu avea o rezerva consistenta de bani, in vreme ce Ionescu mostenise o padure. Cand dl Ionescu s-a apucat sa isi construiasca casa, a facut rost din timp de planuri si schite de pe Internet, a studiat cum se imbina grinzile si mai ales, cum pui acoperisul pentru ca intreaga constructie sa fie durabila si rezistenta. Dupa ce si-a burdusit casa cu carti si schite, dl Ionescu s-a pus pe lucru. E drept, nu i-au iesit din prima “lucrarea”, dar intrucat mostenise o padure intreaga, nu-si facea griji. Dupa doi ani, casa era in sfarsit, gata. E drept, nu mai avea nicio bucata de lemn din toata padurea, dar ce mandrete de casa isi inaltase!, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.ro.
Popescu angajase o firma care sa-i ridice casa, dar si pe el l-a costat mai mult decat facea. Traia cu sentimentul ca muncitorii il furau, abia mai prididea sa achite facturile care veneau tot mai des si cu sume tot mai mari, asa incat in final a constatat ca metrul patrat de casa il costase vreo 2000 de euro. In termeni de eficienta dl. Ionescu era chiar un pericol: cum sa folosesti o ditamai padurea ca sa construiesti o singura casa? Lucrurile nu stateau departe nici in privinta lui Popescu. Intrebarea este: daca Romania ar fi o persoana fizica, care e eficienta acesteia? Cat cheltuieste ca sa creasca ? Si mai ales, merita?
In termeni economici, eficienta materiala, adica raportul dintre consum si cresterea economica (cate tone consumi la o crestere cu un pp a PIB) a fost extrem de scazuta.
De notat ca in anii 2007,2008 consumam mult mai mult decat viteza cu care produceamLa fel si in 2010. Inca nu am finalizat datele pentru 2013 si 2014, dar in cateva zile o sa le public si pe acelea.
Pana atunci, hai sa mai punem doua grafice. Primul, mai jos:
Eficienta materiala masoara intrarile de materiale in economie in relatie cu PIB-ul.
Intensitatea materiala este definita ca raport intre consumul de materiale si PIB. Graficul nu are nevoie de prea mult comentarii, zic. Cifrele sunt de la INS, mai putin cele pentru 2013 si 2014 , pentru care am facut calcule proprii bazate pe datele furnizate in timp de Statistica.
Pentru acest de mai sus grafic, aveti defintiile mai jos.
Productivitatea materiala este inversul intensitatii materiale si se calculeaza ca raport intre PIB si consumul de materiale.
Dependenta materiala (DE/DMC) este definita ca raport intre extractia interna si consumul material intern (dependenta economiei de resursele naturale interne).
Intensitatea comerciala masoara dependenta economiei de importurile de materiale si se calculeaza ca raport intre importuri si DMC.
Intensitatea materiala a iesirilor este definita ca raport intre iesirile interne totale de materiale si PIB.
Romania nu este insa o exceptie. În ultimii 30 de ani PIB-ul mondial a crescut de peste doua ori, dar această creştere economică a avut la bază o supra-utilizare a resurselor naturale, care s-au diminuat dramatic.
În economia românească, efectul crizei economico-financiare mondiale a început să se resimtă începand cu ultima parte a anului 2008, pentru ca în anul 2009 să se înregistreze ,,şocul”. În acel an economia României s-a diminuat cu 6,6%, comparativ cu anul 2008
O lucrare completa si detaliata pe aceasta tema aveti aici.E un PDF.