AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Datoria publica a Ungariei a atins cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani la sfarsitul lunii septembrie
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Oficial elen: Grecia va parasi zona euro daca nu va ajunge la un acord cu creditorii internationali in ceea ce priveste al doilea plan de salvare
Grecia va trebui sa paraseasca zona euro daca nu va reusi sa ajunga la un acord cu creditorii sai internationali in ceea ce priveste un al doilea plan de salvare, in valoare de 130 miliarde de euro, a declarat marti un purtator de cuvant al Guvernului de la Atena, citat de Reuters. Acesta este un avertisment public neobisnuit de puternic al oficialilor eleni, in conditiile in care Atena si partenerii sai din Uniunea Europeana au respins in repetate randuri o iesire a Greciei din zona euro, care ar provoca o agravare a crizei datoriilor de stat din regiune. Grecia se afla intr-o cursa contra cronometru pentru a ajunge la o intelegere cu UE, FMI si detinatorii privati de obligatiuni in ceea ce priveste acordul de finantare externa. Autoritatile elene trebuie sa rascumpere in martie o emisiune de obligatiuni cu o valoare semnificativa, iar daca nu obtin pana la acea data un imprumut extern, risca sa intre in incapacitate de plata. Oficialii greci, care trebuie sa aprobe o serie de reforme nepopulare pentru a incheia acordul de salvare, au avertizat in ultimele zile ca o revenire la drahma ar fi un “iad” si ca tara trebuie sa mentina programul de austeritate pentru a evita acest lucru. Sondajele de opinie arata ca alegatorii greci doresc ca Guvernul sa fata tot ceea ce este nevoie pentru ca Grecia sa ramana in zona euro, chiar daca nu sunt de acord cu reformele de austeritate.
Datoria publica a Ungariei a atins cel mai inalt nivel din ultimii 16 ani la sfarsitul lunii septembrie
Datoria publica a Ungariei a atins cel mai ridicat nivel din 1995 si pana in prezent, din cauza deprecierii forintului in fata monedei unice europene. Datele publicate de banca centrala arata ca datoria Ungariei a ajuns la 82,6% din PIB la sfarsitul lunii septembrie, de la 76,7% din PIB la finele lunii iunie. Datoria de 82,6% din PIB este echivalentul a 22.900 miliarde de forinti, adica 72 miliarde de euro. Un purtator de cuvant al Guvernului a declarat ca “anuntul bancii centrale nu a fost pregatit in mod profesionist si nu serveste intereselor tarii”. Guvernul de centru-dreapta al premierului Viktor Orban s-a implicat intr-un “razboi impotriva datoriei publice” de la preluarea mandatului, in mai 2010. Viktor Orban a promis ca va reduce datoria publica la sub 70% din PIB in 2012, urmand ca tinta de 60% din PIB impusa de Uniunea Europeana sa fie atinsa in 2014.
Seful bancii centrale elvetiene este investigat dupa ce sotia sa ar fi profitat de decizia SNB de a deprecia francul
Presedintele Bancii Nationale a Elvetiei se afla in centrul unei anchete privind o tranzactie valutara efectuata de sotia sa, care ar fi profitat de decizia bancii centrale de a deprecia francul elvetian. Cotidianul Washington Post a scris ca sotia presedintelui bancii ar fi cumparat 500.000 de dolari in luna august, pe care i-ar fi vandut doua luni mai tarziu, castigul ei fiind de 61.000 de franci elvetieni (echivalentul a 65.000 dolari). Politicienii elvetieni au solicitat clarificari suplimentare in legatura cu acest caz.
Renault va incepe sa produca in China, potrivit presei locale
Nissan Motor a semnat un memorandum cu Dongfeng Motor Corp. pentru a produce masini Renault in China. Astfel, Dongfeng, care are deja o companie mixta cu Nissan, va infiinta una si cu Renault, intr-un oras chinez. In China, marcile din afara tarii nu pot produce masini altfel decat infiintand companii mixte cu producatori auto locali. Marca Renault este prezenta pe piata chineza, insa masinile sunt importate, nu produse local, astfel ca prezenta brandului francez acolo este una modesta. Producatorul auto chinez Dongfeng este controlat de stat si mai are infiintate societati mixte cu Honda, Kia si Peugeot Citroen.