AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Finlanda, singura tara din zona euro cu perspectiva stabila a ratingului AAA. Zece orase italiene sunt aproape de faliment. Scolile s-ar putea sa nu se deschida in toamna
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Spania poate recurge la un plan de salvare global „relaxat”
Spania poate recurge la un plan de salvare global „relaxat”, prin care sa solicite o linie de credit pentru a putea face fata unei scadente de plata de aproape 28 de miliarde de euro in luna octombrie a acestui an, pe care statul nu ar putea sa o onoreze la rata de dobanda actuala, a relatat marti cotidianul El Economista, citat de AFP. Subliniind faptul ca pretul unei „salvari globale” pentru Spania, asemanator celor pentru Grecia, Irlanda sau Portugalia, ar fi foarte ridicat, Madridul are in vedere mai multe alternative, scrie cotidianul, citand surse guvernamentale. Acest nou ajutor european, dupa cel acordat bancilor spaniole, care poate ajunge pana la un nivel maximum de 100 de miliarde de euro, s-ar face prin negocierea unui plan de salvare global „relaxat”, conform surselor. Tarile europene ar oferi o linie de credit temporara Spaniei pentru ca aceasta sa poata sa faca fata scadentelor financiare in 2012, precum ajutorul regiunilor pentru care guvernul a anuntat crearea unui fond public de maximum 18 miliarde de euro. Potrivit analistilor citati de presa spaniola, daca ratele de dobanda vor continua sa ramana la un nivel record, Spania nu va putea sa isi respecte obligatiile unei plati de aproape 28 de miliarde de euro in octombrie. „Pe termen scurt, singura solutie poate fi o actiune a Bancii Centrale Europene pentru a conduce la o relaxare a ratelor, in special pentru achizitia de datorie spaniola”, a afirmat operatorul de piata Renta4, rezumand opiniile mai multor experti. Situatia Spaniei este in centrul preocuparilor investitorilor. Ratele de dobanda la titlurile de stat pe 10 ani ale Madridului au atins luni 7,5%, un nou nivel record dupa crearea zonei euro, in 1999. Aceste rate sunt considerate nesustenabile si fac dificila finantarea de pe piete a Madridului. In plus, Spania s-a imprumutat marti cu 3,05 miliarde de euro pe trei si sase luni, la rate ale dobanzii in crestere, pe fondul unor piete tensionate si ingrijorate cu privire la solvabilitatea tarii, afectata puternic de situatia sistemului bancar spaniol si a regiunilor.
Finlanda, singura tara din zona euro cu perspectiva stabila a ratingului AAA
Finlanda s-a felicitat marti pentru increderea primita de la agentia de evaluare financiara Moody’s, fiind ultima tara din zona euro care are cel mai ridicat rating posibil (AAA) cu perspectiva „stabila”, relateaza AFP. Moody’s a anuntat luni seara ca reduce perspectiva de rating a imprumuturilor pe termen lung de la „stabila” la „negativa” pentru Germania, Luxemburg si Olanda, ceea ce face ca Finlanda sa ramana ultima tara din cele 17 state membre ale zonei euro cu rating „stabil”.
Zece orase italiene sunt aproape de faliment. Scolile s-ar putea sa nu se deschida in toamna
Perspectiva financiara a Italiei s-a inrautatit pe fondul avertismentelor ca 10 orase sunt in risc de faliment, iar scolile ar putea fi incapabile sa isi deschida usile in toamna, din cauza masurilor drastice de reducere a cheltuielilor bugetare, relateaza cotidianul The Telegraph. Conform presei italiene, printre orasele care risca sa ramana fara bani sunt incluse si Napoli, Palermo si Reggio Calabria. „Situatia devine mai rea pe zi ce trece”, a afirmat presedintele asociatiei nationale a consiliilor municipale. Orasele din sudul Italiei au fost dominate si afectate timp de multi ani de coruptie, proasta administrare, utilizare defectuoasa a fondurilor europene si implicari ale Mafiei. „Lista neagra” a oraselor cu risc de faliment include insa si unele din nord, precum Alessandria, din regiunea Piemontului. „Cu aceste reduceri nu putem garanta deschiderea anului scolar”, au avertizat unii oficiali italieni. Premierul Mario Monti spera sa reduca datoria publica a tarii, de 2.000 de miliarde de euro, prin dizolvarea a 64 dintre cele 107 provincii ale Italiei, raspunzand astfel unor ingrijorari de mai mult timp, conform carora acestea sunt inutile si risipitoare de resurse. Totodata, Guvernul planuieste sa taie 500 de milioane de euro de la bugetele provinciilor in acest an si un miliard de euro in 2013. Guvernul Monti a avansat de asemenea si o revizuire ambitioasa a cheltuielilor, vizand reducerea serviciilor guvernamentale cu 26 de miliarde de euro in urmatorii trei ani. Pe de alte parte, fostul premier Silvio Berlusconi a anuntat ca va incerca sa revina in functie pentru a patra oara, declaratie care a crescut nervozitatea pietelor asupra viitorului economic al Italiei.