Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Investitiile straine directe s-au redus cu 22% in primul trimestru al anului, la 379 milioane euro. Romania a avut in aprilie cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE, de 8,4%

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Investitiile straine directe s-au redus cu 22% in primul trimestru al anului, la 379 milioane euro

Investitiile straine directe s-au ridicat in primul trimestru al anului la 379 milioane de euro, cu 22,01% mai putin decat in perioada similara din 2010, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In perioada ianuarie-martie 2010, valoarea investitiilor straine directe a fost de 486 milioane de euro.

Din totalul investitiilor straine directe, creditele intra-grup (creditele dintre investitorul strain si firma rezidenta) au insumat 290 milioane de euro, iar participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata 89 milioane de euro.

Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au finantat in proportie de 59,8% deficitul de cont curent din perioada mentionata, care s-a ridicat la 634 milioane de euro.

Criza datoriilor din zona euro poate afecta din nou economiile din Europa de Est

Redresarea economică din Europa de Est ar putea fi oprită de o eventuală restructurare a datoriilor Greciei, care ar limita creditarea de către băncile occidentale şi ar submina încrederea investitorilor care au cumpărat acţiuni, obligaţiuni şi valută în regiune.

În acest an, trei din cele mai performante 10 monede la nivel mondial sunt din Europa de Est, precum şi cinci din 10 indici bursieri cu cele mai mari creşteri.

Piaţa bancară din regiune este controlată în proporţie de 76% de bănci occidentale, care sunt încă puse în pericol de criza datoriilor din zona euro. Riscul este ca o nouă rundă de probleme legate de datoriile suverane din Europa să determine bănci precum UniCredit, Erste Group Bank şi Societe Generale să restrângă creditele chiar în perioada în care regiunea se reface din criza financiară

Comisia Europeană anticipează, potrivit estimărilor publicate săptămâna trecută, că toate economiile răsăritene vor înregistra creşteri în acest an, pentru prima oară din 2008.

FMI a avertizat săptămâna trecută că Europa de Est va evita cu greu contagiunea din vest, transmisă prin bănci şi legături comerciale, iar guvernele trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce vulnerabilităţile.

Datoriile Ungariei, cele mai mari din regiune, vor fi în acest an de 75,2% din PIB, comparativ cu 55,4% în Polonia şi 41,3% în Cehia, potrivit estimărilor UE. Datoriile din zona euro vor fi în medie de 87,7% din PIB, iar în Grecia de 157,7%, în acest an.

Banca centrală din Ungaria a identificat criza din zona euro drept „un factor de risc semnificativ”, potrivit raportului său de stabilitate financiară. Cele mai mari bănci occidentale din Europa de Est s-au angajat să rămână în regiune în perioada de vârf a crizei creditelor, dar şi-au redus totuşi creditarea cu 15% în ultimii doi ani, potrivit datelor FMI.

Romania a avut in aprilie cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE, de 8,4%

Romania a avut in luna aprilie cea mai mare rata anuala a inflatiei din randul statelor membre ale Uniunii Europene, inregistrand o crestere a preturilor de 8,4% comparativ cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Eurostat. Rata inflatiei a crescut fata de luna anterioara, cand acest indicator era de 8%.

In topul celor mai ridicate rate ale inflatiei, Romania este urmata de Estonia (5,4%), Lituania si Ungaria (cu cate 4,4%), in vreme ce in Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) si Suedia (1,8%) s-au inregistrat cele mai reduse rate ale inflatiei.

La nivelul Uniunii Europene, rata inflatiei a fost de 3,2%, in crestere fata de nivelul de 3,1% inregistrat in martie, iar in zona euro inflatia a avansat de la 2,7% la 2,8%.

Comparativ cu luna martie, rata anuala a inflatiei a crescut in 16 state, a fost stabila in doua si a scazut in opt tari membre ale UE. Eurostat nu a prezentat date cu privire la rata inflatiei din Marea Britanie.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro