AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Romania se imprumuta din nou in a doua jumatate a anului. Romanii si-au redus drastic cheltuielile pentru electrocasnice. In Bulgaria nu este criza: salariul mediu a crescut cu 16,3% în primul trimestru
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca emisiunea in format MP3
Romania se imprumuta din nou in a doua jumatate a anului
Seful Trezoreriei din Ministerul Finantelor a declarat pentru agentia Reuters ca astazi incep pregatirile pentru o emisiune de obligatiuni in euro care ar putea fi lansata in partea a doua a anului. Autoritatile mizeaza pe dobanzi reduse dupa ce au obtinut finantarea externa de 20 de miliarde de euro.
ANAF: 131.000 de firme vor fi declarate inactive fiscal
Peste 130.000 de firme vor fi declarate oficial inactive fiscal pentru ca nu au depus la timp declaratiile de impozite si taxe. Acestora li se se va retrage codul de platitor de TVA, a anuntat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar. Masura este reglementata prin Ordonanta privind diminuarea evaziunii fiscale adoptata in ultima sedinta de Guvern.
In Bulgaria nu este criza?
Se pare ca bulgarii simt destul de putin efectele crizei financiare mondiale. Salariul mediu a crescut în primul trimestru cu 16,3%, pana la aproximativ 290 de euro, fata de perioada similara de anul trecut. Institutul National de Statistica de la Sofia a anuntat ca cele mai mari majorari le-au avut cei care lucreaza in productia si distributia de electricitate si in sectorul carburantilor. In acelasi timp, un membru al guvernului din tara vecina spune ca Bulgaria nu are nevoie acum de ajutor international pentru a face fata crizei. Leva nu s-a devalorizat, iar rata somajului este relativ mica.
Studiu GfK: romanii si-au redus drastic cheltuielile pentru electrocasnice
Criza economica i-a facut pe consumatorii romani sa se gandeasca de doua ori inainte sa cumpere electronice, electrocasnice sau echipamente foto. Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu peste 33 %, fata de aceeasi perioada din 2008. Studiul realizat de compania de analiza şi cercetare GfK mai arata ca cele mai importante scaderi de vanzari, de peste 40%, au fost la echipamentele de birou si la cele din sectorul foto. Si vanzarile de electrocasnice mari precum masini de spalat sau frigidere au avut un declin important, de 36 procente.
Locul 7 pentru Romania la deficit comercial
Romania a avut in primele doua luni din acest an al saptelea deficit comercial ca marime din Uniunea Europeana. Potrivit datelor biroului european de statistica, acesta a fost de cu 1,4 miliarde euro. Importurile s-au diminuat cu 36%, iar exporturile au fost cu 26 procente mai mici decat in aceeasi perioada din 2008.
Leul a trecut pe apreciere fata de euro
Dupa sase sedinte consecutive de depreciere, moneda nationala s-a intarit ieri fata de euro pana la un curs 4,176. Leul a urmat astfel tendinta valutelor din regiune si a ramas pe apreciere pana la finalul sedintei interbancare. Fata de dolar insa moneda nationala s-a depreciat usor, pana la 3,1. Analistii ING care au avut pana acum cele mai pesimiste prognoze privind cursul valutar, spun ca, in 6 luni, paritatea ajunge la 4,65 lei pentru un euro.
Marile burse mondiale si-au reluat cresterile
Bursa de la Bucureşti a închis şedinta de ieri cu o creştere de 2,6%. Cel mai mult au urcat actiunile societatilor de investitii financiare, cu 5,7%. Si actiunile europene au încheiat pe verde, sustinute de optimismul privind atenuarea recesiunii mondiale. Bursa americana a inchis si ea in crestere puternica, 3%, stimulata de rezultatele peste asteptari anuntate de Lowe’s, a doua mare retea de magazine de bricolaj din lume.
Crestere puternica a cotatiei petrolului
Aseara, la New York, pretul unui baril a urcat cu aproape 3 dolari, depasind 59 de dolari. Piata a fost sustinuta de tensiunile din Nigeria, cel mai mare producator de petrol din Africa, si de castigurile de la burse.
Constructorii auto britanici nu vor programul Rabla
Inclusiv Honda şi Ford, au cerut dealerilor sa nu înscrie maşini în acest program pentru ca jumatate din cele 2.000 lire sterline acordate ca prima de casare trebuie sa fie suportate de producatorii auto. Piata auto din Marea Britanie a scazut cu peste 28% în primul trimestru al anului.