BCR: Cresterea economica va fi de 8,3% in 2008, iar rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 6,2%, sub nivelul prognozat de BNR
- Redactia Hotnews
Cresterea economica din 2008 ar putea depasi 8% chiar daca majoritatea tarilor se confrunta cu o incetinire a dezvoltarii economice, iar rata anuala a inflatiei s-ar putea reduce consistent in urmatoarele doua luni si s-ar putea situa la sfarsitul anului la 6,2%, sub nivelul de 6,6% estimat de Banca Centrala, se arata in raportul „Sinteze macroeconomice” realizat de Banca Comerciala Romana.
Analistii BCR estimeaza ca Romania va inregistra o crestere economica de 8,3% in 2008 si o rata anuala a inflatiei de 6,2%. „Majorarea ponderii investitiilor in agricultura si industrie in paralel cu reducerea celor in servicii si comert poate modifica structura cresterii economice pe termen lung, dinspre consum spre export net pozitiv”, apreciaza documentul BCR.
In ceea ce priveste evolutia inflatiei, raportul estimeaza ca la sfarsitul lui 2008, rata anuala va fi de 6,2%, sub nivelul prognozat de Banca Nationala a Romaniei la 6,6%. Expertii BCR se asteapta la o reducere consistenta a ratei anuale a inflatiei in urmatoarele doua luni „ca urmare a unei oferte bogate a sectorului agricol intern si scaderii cotatiei petrolului pe bursele internationale, inclusiv pe fondul unui leu mai stabil prin comparatie cu 2007”.
Prognoza de inflatie pentru finalul anului are in vedere „lipsa unor noi majorari ale preturilor administrate si stabilitatea cursului de schimb”. Cursul mediu de schimb pentru 2008 va fi, potrivit aceluiasi raport, de 3,6 lei/euro.
Totodata, analistii BCR anticipeaza ca investitiile straine directe si fondurile europene vor finanta o pondere mai mare a deficitului de cont curent in 2008. Potrivit raportului, investitiile straine directe vor fi de 7,8 miliarde euro in acest an, iar deficitul contului curent se va situa la 13,6%.
Referitor la ritmul creditarii, in contextul modificarii normelor de catre Banca Nationala, expertii BCR considera ca va avea loc o reducere a ritmului de expansiune a creditului retail in special in 2009. „Efectele pozitive conexe ar putea viza deficitul comercial pe segmentul bunurilor de larg consum destinate populatiei in timp ce riscurile sunt adresate cresterii economice din 2009, indeosebi contributiei constructiilor si serviciilor”, se arata in raportul citat.