Sari direct la conținut

Ciudatul „razboi” al formaldehidei

Monitorul de Alba

In urma cu doua saptamini, medicul a lansat celor 34 de angajati o invitatie de a se supune unui control de specialitate, dupa ce directorul de productie al Kronospan, Adrian Bacila, a afirmat ca atit el cit si acesti angajati se simt foarte bine cu toate ca au fost expusi timp indelungat la formaldehida.

Cele doua parti au stabilit un program de consultatii complexe, care au inclus consulturi ORL, radiografii pulmonare si de sinusuri, precum si analize de singe.

“Acest plan de examinari a fost stabilit in concordanta cu constatarile recente ale Agentiei Internationale pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC), subordonata Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care clasifica formaldehida ca fiind carcinogena pentru om si leaga expunerea la acest compus de cancere ale sferei ORL (rinofage, sinusuri, fose nazale) si probabil de leucemie.

Rezultatele preliminare ale acestui control demonstreaza ca multi dintre muncitorii expusi la formaldehida sint departe de a fi sanatosi. Cea mai nelinistitoare constatare este ca peste 60% dintre acestia -21 din 34 – prezinta semnele clinice si radiologice ale unei sinuzite cronice. In conditiile in care durata medie de expunere la formaldehida pentru lotul examinat este de 14,4 ani.

Lipsa de aparatura

El a declarat ca in lotul examinat nu a constatat prezenta certa a unor cancere, dar a spus ca spitalul judetean Alba nici nu are aparatura necesara pentru depistarea precoce a unor astfel de cancere, adica nu are un endoscop ORL, motiv pentru care a recomandat ca cei 21 de pacienti sa fie investigati suplimentar la Cluj Napoca, unde exista aparatura necesara.

“In plus, la doi dintre muncitorii pe care i-am consultat exista suspiciunea de cancer bronhopulmonar, iar la altul de o afectiune maligna a singelui, dar pentru confirmarea sau infirmarea acestor diagnostice sint necesare explorari suplimentare care, momentan, sint in curs”, a adaugat medicul.

El nu a ascuns faptul ca muncitorii i-au declarat ca la Kronospan sint mult mai bine protejati decit la fabrica la care au lucrat anterior cu formaldehida si a spus ca este foarte probabil ca problema de sanatate sa fi aparut din cauza locului de munca anterior.

Razvan Curca a precizat ca tot ce a incercat sa faca cu acest demers a fost aducerea problemei “pe tarimul stiintei”, dorind sa atraga atentia ca exista o problema si ca trebuie luate masuri.

In privinta cetatenilor, el crede ca psihoza poate fi eliminata doar daca fabrica respecta cu strictete limitele maxime admise si daca vor fi montate cel putin doua panouri in zone diferite care sa afiseze continuu concentratia de formaldehida din aer.

Replica dura

Rezultatele prezentate de medic au stirnit o reactie dura din partea reprezentantilor Kronospan. “Vom sesiza Colegiul Medicilor Alba pentru ca, se pare, doar asa doctorul Razvan Curca isi va asuma responsabilitatile si seriozitatea pe care profesia dinsului le impune”, a declarat Adrian Bacila, directorul de productie al Kronospan Sebes.

Reprezentantii firmei care se ocupa de imaginea Kronospan au mai spus ca medicul i-a declarat, in cea mai mare parte, pe angajati ca fiind clinic sanatosi.

“Dintre sesizarile medicale facute de dinsul mentionam citeva cazuri de deviatii de sept, spondiloza, rugaminte de repetare a unor radiografii care au iesit neclar, in nici un caz vreo recomandare de sinuzita cronica, daramite suspiciune de cancer!”, au aratat acestia.

Ei s-au aratat nemultumiti si de folosirea termenului de “suspiciune”, considerind ca, de fapt, nu se aduce nimic nou. “Domnul dr. Curca nu ar fi trebuit sa faca declaratiile de astazi inainte de a discuta cu oamenii pe care ii suspecteaza de boli grave.

Nu este uman sa-i declari in scris <>, iar apoi sa revii asupra declaratiei, fara o minima discutie cu persoanele vizate. Consideram ca nimic din ce a declarat astazi domnul Curca nu este relevant sau macar adevarat. Specialist fiind, trebuia sa dea un diagnostic, inclusiv la bolile mai putin grave mentionate”, au mai aratat reprezentantii firmei.

Medicul Razvan Curca a declarat ca nici nu s-a pus problema ca oamenilor sa nu li se comunice diagnosticele, ba mai mult, a discutat mult cu fiecare persoana pentru care s-au descoperit probleme de sanatate.

Care-i interesul?

Pe de o parte, angajatii Kronospan Sebes au fost declarati, oficial, in scris, “clinic sanatos” (evident, exceptind cazurile mentionate de spondiloza, deviatii de sept, etc.), pentru ca, ulterior, in declaratii date presei sa se vorbeasca de “suspiciuni de cancer”, necesitatea unor investigatii medicale suplimentare, necesitatea unui echipament mai performant pentru

Spitalul Judetean Alba, etc. Pe de alta parte, doctorul Curca a afirmat ca, in cazul in care societatea din Sebes respecta normele impuse de legislatie in privinta emisiei de noxe, toul e in regula iar psihoza din rindul populatiei ar trebui sa dispara. Pina in prezent, normele au fost respectate, ele fiind monitorizate in permanenta.

Care este interesul in a mentine si perpetua confuzia si incertitudinea? De ce se da, oficial, in scris, un diagnostic, pentru ca, verbal, sa se sustina cu totul altceva? Conform unor surse din cercurile politice din judet, Kronospan Sebes a devenit “o vaca de muls” din mai multe puncte de vedere. Inclusiv al capitalului electoral.

Chiar daca nu exista probe concrete privind nocivitatea producerii de formaldehida, anumiti politicieni se fac ca ii apara pe oameni de “o problema extrem de grava”, pentru a le cistiga votul.

Nu ar fi normal sa demonstreze, in primul rind existenta problemei ? Problema este ca, ori de cite ori apare o societate care investeste masiv in judetul nostru, apar si politicienii in jurul ei. La fel ca si in cazul Rosia Montana. O alta “vaca de muls” din punct de vedere politic, electoral si chiar financiar. Un alt caz de ambiguitate, confuzie si incertitudine. De ce?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro