Sari direct la conținut

Cristian Sima, PDG Sibex: Revenirea SUA, sub asteptarile FED. Sedinta din septembrie va fi extinsa la doua zile

HotNews.ro
Cristian Sima in studioul HotNews, Foto: HotNews.ro
Cristian Sima in studioul HotNews, Foto: HotNews.ro

Ritmul de revenire economica a Statelor Unite din prima jumatate a acestui an a fost semnificativ sub asteptarile Comitetului de politica monetara al Federal Reserve (FOMC), iar factorii temporari (dezastrul din Japonia, cresterea preturilor la materii prime) nu explica integral aceasta evolutie, indicand prezenta unor factori mai de durata, se arata intr-o nota remisa HotNews.ro de Cristian Sima, presedintele Consiliului de Administratiei al Bursei de la Sibiu.

Printre acesti factori se numara slabiciunea sectorului imobiliar (care a avut contributii importante la revenirea din recesiunile inregistrate dupa al doilea razboi mondial) si cea a sectorului financiar (reflectata in prezent prin criza datoriilor publice din UE si problema datoriei publice a SUA, respectiv disputele privind cresterea plafonului de indatorare si scaderea rating-ului de tara), arata Cristian Sima.

Perspective pe termen scurt pentru economie si politica economica

Revizuirea in scadere a ritmului de crestere economica din urmatoarele trimestre si asteptarile de temperare a inflatiei in perioada urmatoare la, sau putin sub 2% au stat la baza deciziei FOMC din ultima sedinta de a mentine nivelul actual exceptional de redus al dobanzii de referinta pentru cel putin 2 ani.

Federal Reserve are la dispozitie o serie de instrumente de actiune pe piata monetara pentru furnizarea de asistenta suplimentara, care au fost discutate la sedinta din august; Bernanke nu a furnizat detalii specifice, dar a declarat ca sedinta din septembrie va fi extinsa la doua zile (20-21 septembrie) pentru a asigura o analiza mai completa a acestor optiuni, precizeaza Cristian Sima.

Politica economica si cresterea economica pe termen lung

Acesta arata ca majoritatea politicilor economice care promoveaza o crestere economica robusta nu tin de mandatul Federal Reserve iar SUA au nevoie de o stabilizare economica si financiara conditionata de asigurarea stabilizarii si chiar reducerii nivelului datoriei publice relativ la PIB, considera economistul roman.

In paralel, este nevoie de stimularea in paralel a cresterii economice prin masuri fiscale (impozite si investitii) care sa creeze locuri de munca, sa incurajeze formarea si acumularea de capital privat, cresterea investitiilor in cercetare si dezvoltare si asigurarea infrastructurii publice necesare cresterii economice.

De asemenea, se impune imbunatatirea procesului de adoptare de decizii la nivel fiscal, in lumina disputelor inregistrate in aceasta vara cu privire la cresterea plafonului de indatorare, care au perturbat semnificativ pietele financiare, continua Sima.

Puncte notabile in discursul sustinut vineri de Ben Bernanke:

  • absenta unor indicatii privind o noua runda de QE (QE3)
  • prelungirea cu o zi a sedintei FOMC din septembrie pentru discutarea optiunilor Federal Reserve
  • necesitatea implicarii responsabile a clasei politice in masurile fiscale, o posibila indicatie privind neanuntarea QE3 nici in urma sedintei FOMC din septembrie
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro