Sari direct la conținut

Cum a "citit" presa straina decizia Bancii Elvetiei de a stabili nivelul de 1,2 CHF pentru un euro. Reincepe razboiul valutelor?

HotNews.ro

Stabilirea unui nivel minim al francului elvetian in fata euro a fost tratata amplu de presa financiara straina, cele mai multe opinii fiind ca SNB isi joaca ultima carte, gestul bancherilor centrali elvetieni riscand sa reaprinda razboiul valutelor sau sa duca la inflatie si la nasterea unor bule speculative. Financial Times, în comentariul său dedicat deciziei SNB scrie ca „prin promisiunea de a vinde franci la o rată fixă faţă de euro, indiferent de cumpărător şi pentru orice sumă, BNS isi joacă ultima carte in fata pericolului de a-si lasa moneda sa se aprecieze. Cu riscul de a declansa un razboi al valutelor, BNS nu a avut alta cale decat de a actiona decisiv şi radical”.

Dar este aceasta o idee bună? se intreaba FT: „Oferta va fi acum determinata de apetitul investitorilor la nivel mondial. […] Daca masura va fi mentinuta, nu va trece multa vreme pana cand Elveţia va simti efectele expansiunii monetare: inflatie, bule ale activelor sau chiar ambele. Pentru moment, elveţienii prefera să trăiască cu aceste probleme”. Dar, mai adauga FT, implicaţiile globale sunt mult mai deranjante.. Elveţia este prea mica pentru a provoca în mod direct dezechilibre macroeconomice (spre deosebire de China), insa abordarea sa ar putea încuraja alte ţări să urmeze acelasi exemplu şi sa treaca la masuri de control ale capitalurilor”

Pentru WSJ, acţiunea SNB este un test pe care presedintele Comitetului executiv al SNB, Philippe Hildebrand, trebuie sa-l treaca dupa „eşecul intervenţiilor masive cu banii băncii centrale din 2009 şi 2010 pentru a opri ascensiunea francului si care au dus la primele cereri de demisie. De data aceasta, mai noteaza WSJ, bancherul central pare a avea mai mult sprijin, atat din partea politicienilor cat si a oamenilor de afaceri”

Comentariul WSJ, intitulat „Elvetia a abandonat neutralitatea” mai adauga ca deocamdata impactul este unul psihologic pentru investitori, riscul inflationist ramanand in randul al doilea. „Pe plan internaţional, decizia SNB inseamna „o pauza de ortodoxie”.

Handelsblatt este mai alarmist si se intreaba daca „va urma un razboi al devizelor?”, in vreme ce pentru francezii de la Les Echos, masura este una „a disperarii”.

Australienii privesc gestul SNB ca pe o potentiala bomba pentru dolarul local, intrebandu-se daca investitorii nu se vor orienta catre alte active sigure, unul dintre acestea putand fi dolarul australian

Comentatorii elvetieni sunt optimisti si spera ca deciziile SNB sa isi atinga scopul. Singurele riscuri, noteaza Le Temps este ca situatia din economiile vulnerabile europene sa nu se deterioreze.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro