Sari direct la conținut

Cum se poate acoperi datoria statului pentru pensii

HotNews.ro

Deficitul la fondul de pensii pe 2013 este de 3 miliarde de euro. El va creste an de an, iar peste 15-20 de ani cand generatia decreteilor va ajunge la varsta pensionarii sistemul va da faliment. Stiu, 15 ani par sa fie multi pentru autoritatile de acum pentru a se culca pe o ureche.Daca ar contabiliza corect datoria publica, statul roman ar descoperi ca are o datorie implicita pentru pensii de 300 de miliarde de euro, datorie ce nu este acoperita de niciun activ, scrie Emil Stoica pe blogul sau.

Statul nu are nicio previziune financiara pentru cum se va acoperi deficitul la pensii si, in cele din urma, datoria.

Rata fertilitatii de doar 1,3 si emigratia masiva arata ca promisiunile statului de acum sunt nesustenabile. Practic statul fura de la generatiile tinere pentru a asigura un fals echilibru social.

Exista solutii, insa punctul de plecare ar fi sinceritatea autoritatilor. Iar daca autoritatile tac, nu inteleg de ce tineri educati si muncitori tac si se lasa furati. De ce platesc luna de luna contributii la un fond de pensii ce este in deficit cronic si stiu ca nu vor apuca pensia?

Sa presupunem si ca statul nu va modifica legislatia in ceea ce priveste varsta de pensionare, cuantumul, modul de calcul, etc. Daca schimba legislatia asta reprezinta un furt pentru ca statul, in mod unilateral, renunta la obligatii asumate.

Iata cateva solutii care nu lovesc in creterea economica de care avem atata nevoie.

1. Creearea unui fond suveran de pensii administrat privat. Repet, avem de acoperit o gaura de 300 de miliarde de euro. In acest fond pot fi transferate participatiile statului la firme precum Petrom, Romgaz, Romtelecom, Posta, Romsilva etc. Insa nu e suficient.

2. Reducerea semnificativa a salariului angajatilor la stat si a salariului minim pe economie pentru a diminua datoriile viitoare pentru acesti angajati.

3. Introducerea unei taxe pe mostenire de 50%. Aceasta taxa va fi controversata, dar mai bine taxezi pe cineva care a murit decat sa taxezi pe cineva care munceste.

Desigur, la cele de mai sus ar mai fi de adaugat si cresterea economica sustinuta de care am vorbit intr-un articol precedent. Insa pentru o crestere economica sustinuta de 10% pe an timp de 20 de ani trebuie sa ai in primul rand capacitate administrativa si institutii solide. Si trebuie sa ai un nou contract social care sa accepte munca drept valoarea principala a societatii, sa accepte diversitatea caci vom avea de-a face si cu imigratie in acest scenariu si vom avea nevoie de creativitatea si munca unor minoritati ce sunt marginalizate azi.

Alternativa care nu va functina deloc este cea vehiculata azi de catre anumiti politicieni si chiar analisti economici prin care se cere o marire a taxelor pe munca. Caci daca vrem sa acoperim pensii avem nevoie de muncitori si cat mai multi. Nu poti ajuta cresetrea numarului de muncitori marind taxele pe munca!

O alta alternativa care nu va functiona pe termen lung desi recunosc ca va plomba pe termen scurt este privatizarea si exploatarea extensiva a resurselor naturale. Insa privatizarea este un eveniment unic, ce nu poate fi repetat, iar resursele naturale sunt limitate, asa ca tot furt din generatiile viitoare se cheama.

Daca nu vor fi adoptate masurile sustenabile pe termen lung de care vorbeam mai sus, tare imi este teama ca peste 20 de ani vom avea o tara cu un dezastru social terminal.

Comenteaza pe blogul lui Emil Stoica

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro