Sari direct la conținut

Deputatul PNL Daniel Zamfir il acuza pe Mugur Isarescu: Sa nu-i induca in eroare pe romani! Domnul Isarescu sare in apararea bancilor, in favoarea hingherilor de credite

HotNews.ro

Deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii proiectului de lege care prevede ca o persoana fizica care nu isi mai poate achita ratele pentru un credit sa poata transfera bunul ipotecat bancii respective, stingand in acest fel datoria, il ataca pe Mugur Isarescu, dupa ce guvernatorul BNR a criticat, marti, initiativa legislativa: “Am primit cu foarte mare surprindere si dezamagire reactia de astazi a guvernatorului BNR in legatura cu proiectul de lege pe care l-am initiat impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea si pe care il sustin 155 de parlamentari din tot spectrul politic in legatura cu darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Surprindere, pentru ca domnul Isarescu sare in apararea bancilor inainte ca acestea insele sa se pronunte sau, mai rau, in favoarea “, afirma Daniel Zamfir.

Proiectul de lege initiat de 156 de parlamentari prevede ca o persoana fizica care nu isi mai poate achita ratele la un credit sa aiba posibilitatea de a transfera bunul ipotecat catre bancam, iar in acest fel datoria sa se stinga. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu este insa de parere ca “Astfel de initiative afecteaza grav creditarea si cei care le lanseaza ar trebui sa fie mai atenti la ce spun.”

“Am vazut acea initiativa ca s-ar plati creditul cu casa. Dar bancherii, cand dau credite in bani, vor banii inapoi tot in forma baneasca. Acum vezi bancheri care au in custodie cartiere intregi si nu au ce face cu ele si nu e bine asa. Cine ar mai da credite daca ar sti ca in loc de bani va primi cladiri? Astfel de initiative afecteaza grav creditarea si cei care le lanseaza ar trebui sa fie mai atenti la ce spun”, a declarat marti guvernatorul BNR.

Deputatul Daniel Zamfir afirma insa ca “Dezamagire, pentru ca afirmatiile domnului Isarescu sunt incorecte, necinstite si cu reaua intentie de a-i induce in eroare pe cei care au depozite la banci, dar si pe cei care vor vrea pe viitor sa contracteze credite. De ce? Mai intai pentru ca domnul Isarescu sustine ca banii deponentilor ar fi in pericol daca s-ar adopta proiectul de lege, intrucat acestia asteapta dobanzi la depozitele lor, nu “ferestre si acoperisuri”. Or, care este diferenta intre proiectul nostru si realitatea prezenta? Acum, banca nu executa debitorii in caz de neplata a creditului? Pe cale de consecinta, le da deponentilor, in loc de dobanzi, ferestre sau bucati de terenuri? Nu! Diferenta pe care ar aduce-o noua lege ar fi ca banca sa nu se mai poata indrepta si impotriva altor bunuri decat cele care au constituit garantia.”

“A doua afirmatie incorecta a domnului guvernator este aceea ca legea in cauza ar omori creditarea de acum inainte. Or, eu afirm cu tarie ca, dimpotriva, romanii vor avea mai multa incredere sa se angajeze intr-un astfel de contract cu bancile. Or, tocmai domnul Isarescu a constatat ca in prezent creditarea este afectata de relatia rupta intre bancheri si romani. Sunt profund dezamagit de atitudinea guvernatorului BNR, cel care ar trebui sa fie un factor de echilibru intre sistemul bancar si cetateni. In toate sondajele de opinie, dumnealui este creditat cu o incredere uriasa de catre cetatenii acestei tari, ceea ce ar trebui sa-l impovareze cu raspundere fata de ei, nu fata de banci. O astfel de raspundere ar fi trebuit sa-l faca sa actioneze in toti anii acestia in care bancile au pus in carca romanilor comisioanele ilegale pe care instantele acum le desfiinteaza in masa. Nici astazi domnul Isarescu nu vorbeste despre ele, ci despre comisioane prea mari. Mare dezamagire!”, a adaugat Daniel Zamfir.

Proiectul de lege initiat de 156 de parlamentari a fost prezentat saptamana trecuta in cadrul unei conferinte de presa de catre deputatul PNL Daniel Zamfir alaturi de avocatul Gheorghe Piperea, ei aratand ca aceasta initiativa legislativa introduce “principiul echitatii”, din acesta avand castig atat banca, cat si clientii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro