Sari direct la conținut

Descentralizarea incepe la toamna

Ziua de Cluj

A fi director al unei scoli va deveni o profesie, promite ministrul clujean Mircea Miclea. El a expus ideile de baza ale reformei sistemului de invatamant preuniversitar, pe care o va incepe in aceasta toamna. Cincisprezece judete vor fi selectate sa faca parte din proiectul pilot al reformei, criteriile fiind de natura sa asigure o cat mai buna si corecta reprezentativitate la nivel national.

Bugetarea scolilor, in acest sistem nou, va fi facuta pe elev, la fel ca si in cazul universitatilor, care primesc bani in functie de numarul de studenti.

Descentralizarea sistemului de invatamant preuniversitar a fost vazuta ca o necesitate, motiv pentru care Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a conceput un proiect de reforma. Potrivit acestuia, directorii de scoli vor avea puteri sporite si atributele unui manager, ale unui „ordonator de credite”, dupa cum a declarat ministrul Educatiei, Mircea Miclea.

„Resursele trebuie administrate de scoli, deciziile trebuie luate aici”, a explicat ministrul; el este convins ca acest sistem va aduce o competitie reala intre scoli, care se vor concura una pe alta pentru a atrage profesori mai buni, oferindu-le salarii mai mari.

Cine controleaza directorii?

O asemenea putere in mainile directorilor romani de scoli ar putea fi un pericol, deoarece micile sisteme „mafiote” din institutiile de invatamant ar putea crea probleme, odata ce sistemul de salarizare diferentiata s-ar pune in aplicare. Miclea, insa, este optimist: „Am incredere in directori.

Trebuie sa incepem sa le dam responsabilitati, altfel nu o vom mai face niciodata”, a declarat ministrul. El a mai spus ca, de fapt, chiar daca directorii vor avea atribute sporite, metodologiile de angajare, concediere, respectiv acordare diferentiata a salariilor vor fi stabilite de minister.

In plus, directorii vor urma cursuri speciale de management, sustinute de specialisti si finantate cu fonduri Phare. Iar din momentul desprinderii de sistemul vechi, care a functionat pana acum, directorii de scoli vor fi angajati de catre Consiliile de Administratie ale institutiilor de invatamant.

Din aceste consilii vor face parte atat reprezentanti ai profesorilor, cat si ai parintilor, ai Consiliului Local si ai Inspectoratului Scolar din judet.

Politici nuantate pentru scoli

Reforma sistemului de invatamant preuniversitar va dura, in opinia lui Miclea, aproximativ doi ani si jumatate. El a explicat ca scolile care nu vor avea rezultate, scolile slabe, altfel spus, vor fi trecute in grija celor bune: „Nu vom desfiinta scolile.

Vom merge pe sistemul unei scoli cu mai multe campusuri, scolile care sunt preluate de scoala mama devenind campusul acesteia”, a mai precizat ministrul. Acest sistem va fi cel mai usor de aplicat scolilor aflate in vecinatate si intre care una se va evidentia prin management bun si prin rezultate scolare deosebite.

In mediul rural, scolile vor beneficia de o politica nuantata, care se va distinge prin metoda concentrarii lor inspre un singur management.

Totodata, ministerul, prin Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, creata special pentru reforma in acest domeniu, va elabora politici asistentiale: „Trebuie sa vedem de ce o scoala functioneaza prost, unde este problema si acolo sa intervenim”, a explicat Miclea.

El a preconizat ca, chiar daca vor exista directori care vor profita de noile lor atributii, odata ce si-au angajat „pilele” in scoala, acest lucru se va vedea dupa ce calitatea educatiei de acolo va scadea.

Zlatior ramane la comanda Ministrul Mircea Miclea nu a vrut sa comenteze situatia de la Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, creata de atitudinea inspectorului general, Titiana Zlatior. Miclea a sustinut ca, pana acum, au fost prioritare testele nationale si examenele de bacalaureat, iar de acum se va desfasura o ancheta.

„Daca, in urma acesteia, se va demonstra ca inspectorul de la Cluj nu si-a facut treaba, atunci vom vedea ce este de facut”, s-a rezumat Miclea sa declare. El a evitat sa ofere mai multe comentarii, in vreme ce Emil Boc, aflat langa el, nu a rostit nici un cuvant.

ZIUA de Cluj a publicat recent un material in care arata cum inspectorul Zlatior ii „tine sub papuc” pe ministrul Miclea si pe prefectul Mihail Hardau, ea neprimind nici macar o sanctiune, desi presa locala a relatat o serie de neregularitati savarsite de Zlatior in perioada testelor nationale si a examenului de bacalaureat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro