Ei au grijja de noi: Topul medicilor
Clujul, fiind un centru universitar recunoscut in intreaga Europa, are si o Universitate de Medicina. Iar de pe bancile acesteia au iesit o serie de medici eminenti, cu care in prezent Clujul se mandreste. GAZETA a definitivat Topul celor mai buni medici ai Clujului dupa indelungi discutii cu o serie de specialisti din domeniu.
GAZETA si-a permis ca, pe langa clasicul Top 10 si, deja binecunoscutul „Lup Tanar”, sa mai includa de data aceasta o pozitie, speciala, care a fost atribuita lui Florin Stamatian. Alaturi de stabilirea clasamentului si a componentei topului, una dintre probleme GAZETEI a fost sintetizarea datelor importante din CV-urile medicilor.
Avand in vedere valoarea si activitatea stiintifica deosebita a acestor medici, CV-urile lor aveau, in medie, cate sase pagini.
Mihai Lucan, 57 de ani
Profesorul Lucan Mihai, directorul Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca, este de loc din judetul Botosani, iar scoala si liceul le-a terminat la Bucuresti. In anul 1972 a absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii Carol Davilla din Bucuresti.
Din 1990 si pana in prezent profesorul doctor Mihai Lucan a executat peste 26.500 de operatii urologice si peste 21.000 de operatii endoscopice si laparoscopice, fiind si seful Disciplinei de Urologie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca.
In prezent Lucan este sef al Oficiului Regional de Transplant Cluj. Programul profesorului Lucan este destul de incarcat, Lucan fiind la clinica de dimineata si pana seara, iar in zilele cu transplanturi complicate sau cand este un donator cadavru, medicul sta impreuna cu echipa cate trei zile in spital.
Alexandru Irimie, 50 de ani
Incepand cu anul 2001, directorul general al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta” este medicul chirurg Alexandru Irimie. Dupa venirea sa la conducerea Institutului, acesta trecut printr-o serie de renovari, fiind in prezent un spital modern. Medicul Irimie Alexandru s-a nascut in anul 1955 in judetul Bihor.
Ramura medicala de baza in care s-a specializat Irimie este chirurgia generala, iar apoi au urmat specializarile in chirurgia ginecologica si chirurgia oncologica.
In perioada 2005-2004, Irimie a publicat un numar de sase carti, iar in semn de recunostere pentru intreaga sa activitate i s-au acordat premii si distictii, una dintre acestea fiind Ordinul „Meritul Sanitar” in cadrul de comandor. In timpul liber chirurgul citeste carti de specialitate.
Irimia are un program fix pentru sport: astfel in zilele de luni si joi joaca fotbal, iar in celelalte zile, mai putin duminica, joaca tenis. Irimie este casatorit, sotia sa fiind in prezent medic cercetator stiintific.
Impreuna au doi copii, o fata studenta la Facultatea de Stomatologie si un baiat, care doreste sa devina inginer, vis pe care il avea tatal sau in copilarie si care se pare ca a fost mostenit.
Constantin Ciuce, 51 de ani
Constantin Ciuce s-a nascut la data de 27 octombrie 1954 in comuna Beliu, judetul Arad. Intre anii 1987-1990 s-a specializat in chirurgie generala, microchirurgie limfatica, chirurigie generala si vasculara periferica, chirurghia mainii, generala si vasculara periferica.
Este redactor-sef si membru in comitetele editoriale ale unor reviste de specialitate. In anul 1989 a fost premiat la a XVII-a Reuniune a Chirurgilor din Moldova pentru primul transfer liber digital din Romania, iar in 1991 a primit acelasi premiu la a XIX-a Reuniune a Chirurgilor din Moldova pentru transferuri tisulare libere in patologia chirurgicala.
Anul 2003 i-a adus chirurgului premiul „Ion Chiricuta” al Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj. A participat la congrese si conferinte in tara- dar si in Belgia, Grecia, Portugalia, Italia, Debrecen si Roma.
Stefan Ioan Florian, 44 de ani
Stefan Ioan Florian este un medic de nota 10, el absolvind cursurile Facultatii de Medicina si Farmacie din Cluj cu nota maxima. Dupa absolvire a fost repartizat ca medic stagiar la Spitalul Clinic Judetean Cluj, iar stagiul l-a efectuat in Clinica de Neurochirurgie. In anul 1990 a promovat examenul de admitere in secundariat, specialitatea Neurochirurgie.
In anul 2000 doctorul Florian a obtinut titlul de Sef de Lucrari la Catedra Neurochirurgie U.M.F. Iuliu Hatieganu, iar in 2001 a fost numit director al Directiei de Sanatate Publica (DSP) a Judetului Cluj, fiind eliberat la cerere prin demisie din aceasta functie in august 2004.
Ca urmare a promovarii in functia de conferentiar (2003) Florian este seful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta Cluj- Napoca. In plan stiintific a fost admis ca doctorand in specialitatea Endocrinologie, iar in anul 2001 a obtinut titlul de Doctor in stiintele medicale.
Pe langa activitatea sa stiintifica, Florian este vicepresedinte PSD Cluj-Napoca, iar din luna aprilie a acestui an este vicepresedinte al PSD Cluj. Florian si-a dorit dintotdeauna sa devina medic, declarandu-se multumit ca a reusit sa-si indeplineasca visul.
Florian este casatorit si are un baiat in varsta de 14 de ani. Acesta oscileaza intre a urma meseria tatalui sau cea a mamei, care este profesor la Facultatea de Drept, sef de Catedra la Dreptul Familiei.
Radu Badea, 50 de ani
Radu Ion Badea s-a nascut in anul 1955 si s-a specializat la Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu. Actualmente, este medic primar la Clinica Medicala III, Departamentul de Ultrasonografie si profesor universitar la UMF.
Dupa cum declara chiar Badea, alegerea profesiei de doctor a fost influentata de tatal sau, un renumit radiolog specializat in patologia tubului digestiv. Pe parcursul carierei sale, doctorul Badea s-a confruntat cu o serie de cazuri interesante, cu rezolvari spectaculoase.
Insa, punand suferinta umana in centru, el nu poate sa considere un caz mai important decat altul. Atunci cand programul ii permite, Badea asculta muzica, calatoreste sau face sport.
Radu Capalneanu, 54 de ani
Doctorul Radu Capalneanu este un clujean get-beget, care s-a nascut la data de 12 martie 1951. Dupa liceul „George Baritiu” a urmat cursurile „Universitatii de Medicina”.
Specializat in medicina interna speciala incepand cu anul 1983, cardiologie speciala din anul 1985 si gradul I in cardiologie din anul 1991, Capalneanu se numara printre cei mai buni cardiologi din Romania, avand bifate o serie de cursuri de specializare in strainatate.
Vorbitor a doua limbi internationale, engleza si franceza, cardiologul a fost pe rand asistent universitar, asistent profesor, sef al departamentului de cardiologie „Institutul Inimii Cluj” si membru in comitetul profesoral al „Universitatii de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca”.
Mai mult, actualul director al Institutul Inimii „Nicolae Stancioiu” din Cluj-Napoca, este presedintele Societatii Romane de Cardiologie si membru in Consiliul Stiintific al Academiei de Stiintei Medicale din Cluj.
Matei Alexandru Georgescu, 53 de ani
Doctorul Georgescu este seful catedrei de chirurgie plastica din cadrul UMF „Iuliu Hatieganu” si seful Sectiei Clinice de Chirurgie Plastica din cadrul spitalului Clinic de Recuperare.
Intre anii 1972-1978, Georgescu a urmat Facultatea de Medicina de la Bucuresti, mai tarziu si-a dat doctoratul, iar apoi a obtinut un certificat de competenta in microchirurgie neurovasculara si a facut o supraspecializare in chirurgia estetica.
Doctorul Georgescu a efectuat pana in prezent peste 300 de transferuri libere microchirurgicale, cu rezultate similare celor publicate in Romania si in strainatate, fiind si unul dintre initiatorii acestei metode chirurgicale la noi in tara.
De-a lungul anilor, medicul Georgescu a participat la numeroase manifestari stiintifice nationale si internationale. In CV-ul impresionant al medicului se adauga o serie de titluri si decoratiuni primite atat din tara, cat si din strainatate.
Mircea Cazacu, 61 de ani
Absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” din Cluj Napoca, Profesorul Mircea Cazacu este, din 1993, seful sectiei de chirurgie din cadrul Spitalului Universitar CFR. Medicul Cazacu se declara incantat de faptul ca a reusit sa transforme Spitalul CFR, intr-o clinica universitara.
De asemenea, Cazacu a reusit sa transforme sectia de chirurgie a spitalui, astfel incat, in prezent, aceasta este profilata pe tratamente oncologice si digestive. ”Inca din studentie am indragit chirurgia si am considerat ca aceasta meserie este ceea ce doresc eu sa fac. Cu toate ca este o profesie destul de grea, nu regret nici o clipa alegerea facuta.
Nu mi-am dorit insa din copilarie sa devin medic. In general, copii care viseaza sa devina medici au in preajma lor fie un parinte, fie o cunostinta care le insufla aceasta dorinta, lucru care nu a fost valabil in cazul meu”.
Horatiu Bolosiu, 66 de ani
Profesorul doctor Horatiu Bolosiu este unul din cei mai cunoscuti reumatologi din Ardeal si, totodata, a fost un apreciat cadru universitar. Bolosiu s-a nascut in 27 iulie 1939 in Jibou, judetul Salaj.
In prezent, reumatologul din topul GAZETEI este casatorit cu Iliada Bolosiu (designer) si are doi copii: Calin Radu Bolosiu (medic specialist radiodiagnostic) si Ioana Bolog (manager in domeniul medical). Actualul sef al Clinicii Medicala II a devenit in 1972 doctor in medicina.
Bolosiu este presedinte al Societatii Romane de reumatologie, membru intr-o serie de societati profesionale romanesti si internationale, avand chiar si o inventie patentata. „Am devenit doctor din pasiune si la indemnul tatalui meu.
In liceu oscilam intre a alege chimia sau medicina, dar pana la urma medicina a invins. Este o meserie extrem de grea pentru ca trebuie sa inveti continuu, dar este si o munca pasionanta.
Cele mai mari satisfactii vin din multumirea pacientului si, cum am fost cadru didactic, din aprecierea studentilor”, a spus profesorul doctor Horatiu Bolosiu.
Ioan Coman, 50 de ani
Ioan Coman s-a nascut la data de 19 februarie 1955 in localitatea Cluj-Napoca, judetul Cluj, fiind absolvent al Institutului de Medicina si Farmacie, Facultatea de Medicina Generala, Cluj-Napoca.
Actualul sef al Sectiei de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Cluj-Napoca este totodata si conferentiar al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, acesta putandu-se mandri cu o experienta profesionala de peste 20 de ani.
Doctorul detine competente in ecografie abdominala, management sanitar si o supraspecializare in laparoscopie urologica. In putinele momente de respiro, Coman prefera sa asculte muzica, sa citeasca sau sa calatoreasca.
Meseria de doctor se leaga de amintirile din copilarie, cand „vindeca” figurine de lut, confectionate de mama sa.
Chiar daca fiecare caz reprezinta o provocare pe care ii place sa o castige, doctorul marturiseste ca cel mai fascinant caz al sau a fost cel din 2004, cand, dupa 11 ore de operatii s-a incheiat cu succes prima prostatectomie radicala laparoscopica realizata in tara noastra de catre specialisti romani.
Florin Stamatian, 53 de ani
Actualul sef al DSP Cluj, Florin Vasile Stamatian, nu putea lipsi din acest top. Medicul, politicianul si directorul DSP s-a nascut la data de 17 mai 1952 in localitatea Turda.
A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca in anul 1977 si detine competente in ecografie generala, ecografie obstetrica-ginecologie, medicina materno-fetala si endoscopie ginecologica.
Directorul general al Directiei de Sanatate Publica Cluj-Napoca s-a specializat in Belgia, Franta, Anglia si Italia, implinindu-si astfel si hobby-ul de a calatori. Stamatian a ajuns doctor ginecolog desi visul sau ca student era, in primii doi ani, chirurgia.
Stamatian reuseste sa pastreze o relatie stransa cu pacientii, pastrand legatura cu multi dintre ei si felicitandu-i telefonic de sarbatori sau de zilele de nastere ale copiilor.
Cea mai mare satisfactie a doctorului Stamatian vine dintr-o lege nescrisa: fiecare sarcina trebuie sa-si urmeze calea naturala si sa se evite interventiile medicale de orice fel pentru ca sarcina este o binecuvantare si nu o boala. Daca acest lucru se reuseste, Stamatian este fericit.
Pe langa activitatea medicala, Stamatian este si membru de baza al filialei locale PD, el concurand chiar pentru sefia filialei locale a partidului.
Silviu Albu, 42 de ani
„Lupul tanar” al Topului GAZETEI este medicul specialist ORL Silviu Albu, care s-a nascut la data de 25 septembrie 1963 in localitatea Cluj-Napoca. Este medic primar ORL, medic specialist ORL, medic specialist sanatate publica si management. Profesional, s-a calificat in tara si in Austria, Germania, Italia si America.
Intre anii 1988-1991 a fost medic stagiar la Spitalul Clinic Judetean Cluj, iar intre anii 1991-1994 – preparator catedra de ORL la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Din anul 1994 pana in anul 2002 a fost pe rand asistent universitar, sef de lucrari si conferentiar „ORL” la UMF.
Incepand cu 2004 este director general la Spitalul Clinic Judetean Cluj. Chiar daca timpul ii este dedicat in cea mai mare masura profesiei, doctorul marturiseste ca cea mai mare bucurie este sa petreaca cat mai mult timp cu fiica sa, Alexandra Ioana.