Sari direct la conținut

Euro, mai slab decât dolarul SUA. Cum s-a ajuns aici, ce înseamnă acest lucru și la ce ne putem aștepta mai departe

HotNews.ro
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

​De peste 20 de ani, euro a fost o monedă mai puternică decât dolarul SUA. Asta până zilele trecute, când raportul a devenit de 1:1, iar miercuri euro a fost cotat la mai puțin de un dolar.

De ce scade euro

Europa suferă cel mai mult de pe urma războiului din Ucraina, scrie Bloomberg, război care a declanșat o criză energetică și ar putea aduce o recesiune lungă și profundă. Banca Centrală Europeană se află într-o poziție mai dificilă decât FED-ul american, BCE încercând să crească dobânzile pentru stopa inflația, dar într-un mediu ostil economic, cu o zonă euro aflată în recul.

FED crește ratele dobânzilor mult mai repede decât o face zona euro cu cele 19 națiuni ale sale. Acest lucru face ca randamentele obligațiunilor de trezorerie americane să fie mai mari decât cele ale Europei, ceea ce face ca investitorii să își plaseze banii în dolari, nu în euro. În plus, dolarul este considerat o monedă de refugiu ceea ce înseamnă că, pe măsură ce războiul se prelungește și consecințele se înrăutățesc, euro ar putea continua să mai scadă.

De ce o monedă mai slabă poate fi o problemă?

Ani de zile, guvernele multor state apreciau o monedă slabă întrucât stimula exporturile, pe care le făceau mai competitive. Dar acum, cu inflația aflată la un nivel ridicat, o monedă slabă nu mai e de dorit întrucât favorizează creșterea prețurilor prin scumpirea importurilor. În iunie, prețurile de consum din zona euro au crescut cu 8,6% față de anul trecut.

Este important nivelul 1:1?

Da. Este un prag psihologic pentru piață. Prima dată când euro a căzut la paritate cu dolarul a fost în decembrie 1999, la nici măcar la un an de la înființare. La fel ca acum, analiștii au indicat atunci o extindere a diferențelor dintre randamentele obligațiunilor germane și cele americane și o creștere mai puternicăa dobânzilor în SUA. Astăzi, euro este considerată una dintre monedele cheie ale lumii iar atingerea parității este totuși mai mult un prag psihologic. Pentru piețele financiare, comercianții de valută se așteaptă la turbulențe în jurul nivelului 1:1, având în vedere că miliarde de euro în pariuri pe opțiuni sunt legate de acest prag psihologic.

Cât mai poate scădea euro?

Greu de spus. Unii analiști spun că moneda unică ar putea ajunge la 90 de cenți americani dacă Rusia escaladează criza, blocând mai multe livrări de gaz către Europa. De la începutul lunii iulie, comercianții de opțiuni au pus mai multe pariuri la nivelul de aproximativ 0,95 USD, conform datelor comerciale de la Depository Trust & Clearing Corporation.

Ce ar putea provoca o întoarcere a euro deasupra dolarului?

Cheia este reducerea diferențelor ratelor de dobândă. Creșterea ratelor este mai dificilă pentru BCE decât pentru alte bănci centrale. Acest lucru se datorează faptului că costurile de împrumut ale țărilor mai îndatorate din zona euro riscă să scape de sub control dacă investitorii încep să pună la îndoială capacitatea de a-și plăti datoriile. Chiar și zvonul că Italia intenționa să înăsprească politica mai repede decât se așteptau piețele a făcut ca randamentul bondurilor italiene pe 10 ani să urce la peste 4% pentru prima dată din 2014 încoace.

Trecem printr-o criză existențială a euro?

Nu, moneda unică s-a mai confruntat cu provocări în trecut. De la înființarea sa, scepticii au subliniat dificultățile de a gestiona o uniune monetară a economiilor europene. Acest lucru a devenit evident cel mai proeminent în timpul crizei datoriilor suverane din 2012 din zona euro, pe măsură ce investitorii au început să evite activele unor țări mai îndatorate, cum ar fi Grecia, Italia si Spania. Creșterea politicienilor eurosceptici în Italia și în alte părți a provocat, de asemenea, îngrijorare cu privire la rezistența blocului european. Un moment decisiv a fost în iulie 2012, când președintele BCE, Mario Draghi, s-a angajat să facă „tot ce este nevoie” pentru a salva moneda comună. Totuși, intervenția directă pentru a sprijini moneda euro pe piețele valutare este rară.

Cine beneficiază de un euro mai slab?

La un nivel mai larg, slăbiciunea monedei euro în raport cu dolarul îi ajută pe exportatorii europeni, deoarece le face produsele mai competitive și sporește câștigurile. De asemenea, turiștii americani în Europa se bucură, deoarece cu 100 de dolari pot cumpăra mai multe lucruri decât o făceau acum o lună. Experții spun că scăderea monedei euro indică, de asemenea, un ritm mai lent al comerțului global, aceasta adăugându-se la îngrijorările privind o posibilă recesiune.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro