Sari direct la conținut

Europa si roata norocului (de Dan Alexe)

Romania Libera

Presedintia rotativa, de 6 luni, a UE, care tocmai a fost preluata de Franta, este una din mostenirile cele mai greoaie si disfunctionale ale anilor 1950. Pe atunci, Comunitatea Europeana nu avea decat 6 membri: Franta, Germania, Italia si tarile din Benelux. Asta inseamna ca fiecarui membru ii venea randul in fruntea Europei o data la 3 ani.

Dosarele puteau fi urmarite si bine pregatite, iar continuitatea politica era asigurata. Sistemul a functionat relativ bine pana in anii 1990, cand Uniunea avea 12 membri. Astazi, insa, sistemul a devenit extrem de complicat. Cu 27 de membri – in curand 28, dupa ce va fi primita si Croatia –, fiecarei tari ii vine randul o data la 14 ani sa fie in fruntea afacerilor europene. In aceste conditii, este evident ca nu mai poate fi vorba de o serioasa continuitate in politica.

Diplomatii europeni isi amintesc si acum cu oroare despre modul autist in care Berlusconi a dirijat afacerile europene atunci cand Italia a detinut presedintia, acum cativa ani. Sistemul nu mai este nici macar echitabil.

S-a atras deja de multa vreme atentia ca nu este just ca UE sa fie condusa, alternativ, cu mandate egale ca lungime, de o tarisoara ca Luxemburgul, cu mai putin de o jumatate de milion de locuitori, si de Germania, cu peste optzeci de milioane. Apoi, cele doua mandate anuale nu sunt in realitate chiar egale ca lungime.

Integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro