Facilități privind educația timpurie. Decontarea cheltuielilor cu educația timpurie suportate de angajator. Aspecte fiscale și practice

Societatea „O ultimă microîntreprindere” SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, care plătește impozit pe venitul microîntreprinderii. Aceasta dorește să deconteze unui salariat o sumă de bani reprezentând cheltuiala cu educația timpurie pentru un copil al salariatului. Consultantul fiscal Adrian Bența explică cum trebuie procedat.
Ce aspecte fiscale și practice urmărim în legătură cu această decontare de cheltuieli?
Pentru a beneficia de avantajele fiscale privind decontarea de către angajator a cheltuielilor cu educația timpurie ne raportăm la prevederile de la art. 15 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 198/2023, ce stabilește că fac obiectul educației timpurii copii cu vârsta între 3 luni și 6 ani când acești copii sunt înscriși într-o formă autorizată de educație, creșă sau grădiniță.
Condiția este ca instituția pe care o urmează acești copii antepreșcolari sau preșcolari să fie înscriși la o creșă sau grădiniță autorizată de Ministerul Educației, arată Adrian Bența în revista „Prietenii Fiscalității”.
Din punct de vedere fiscal, un angajator poate să deconteze o sumă până în 1.500 lei ce reprezintă venit neimpozabil la nivelul persoanei fizice salariate, conform art. 76 alin. (4^1) lit. i) din Codul fiscal. Pentru această sumă nu se datorează nici asigurări sociale, conform art. 142 pct. 9 din Codul fiscal. Această sumă se declară la declarația 112 privind impozitul pe venitul din salarii și asigurările salariale la rândul 8.4.
Oficial nu există o procedură de decontare, însă noi vom propune următoarea procedură: Salariatul adresează o cerere angajatorului, iar angajatorul aprobă decontarea.
Lunar, angajatorul face plata fie în numerar, fie prin transfer bancar având ca document justificativ un decont de cheltuieli. Având în vedere că sarcina probei este în seama contribuabilului, angajatorul trebuie să probeze că decontează o cheltuiala cu educația timpurie a copilului.
Astfel, la dosarul de personal ar trebui să existe următoarele documente:
- Contract semnat între unul dintre părinții copilului și unitatea de educație timpurie;
- Copie conform cu originalul a certificatului de naștere al copilului;
- Copie după autorizația dată de Ministerul Educației către unitatea de educație timpurie, sau ca și document alternativ ordinul Ministrului educației prin care respectiva unitate este autorizată.
Lunar, la decontul de cheltuieli se vor atașa fotocopie conform cu originalul sau dovada plății efectuată de către salariat către unitatea timpurie.
Având în vedere că acest angajator este microîntreprindere, suma se va înregistra ca și cheltuială a perioadei fără să influențeze impozitul pe venitul microîntreprinderii.