Sari direct la conținut

Firma „Baronului Huilei”nu si-a platit impozitul

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Firma fostului prefect PSD de Hunedoara Aurelian Serafinceanu, „Gerom Invest” SA Petrosani, trebuie sa plateasca peste 60 de milioane de lei la bugetul de stat, ca urmare a unei decizii a judecatorilor Curtii de Apel Alba Iulia.

Timp de aproape trei ani, reprezentantii societatii lui Serafinceanu, poreclit „Baronul Huilei”, s-au judecat cu Statul Roman pentru a obtine in instanta anularea unui proces-verbal de control incheiat de comisarii Garzii Financiare Bucuresti, in 14 ianuarie 2003.

Conform acestui proces-verbal, „Gerom Invest” SA a prejudiciat bugetul statului prin neachitarea impozitului pe profitul obtinut ca urmare a vanzarii unor active corporale, in perioada august 2001 – septembrie 2002.

Comisarii Garzii Financiare au stabilit atunci ca societatea controlata de Serafinceanu trebuie sa plateasca un impozit cifrat la 46,6 milioane de lei plus penalitati si majorari de intarziere in valoare de 19 milioane.

Raportata la profitul obtinut de „Gerom Invest” SA in 2002 (20,4 miliarde lei) si in 2003 (50,6 miliarde lei), suma inscrisa in procesul-verbal incheiat de comisarii Garzii Financiare este infima. Cu toate acestea, reprezentantii firmei au contestat actul de control.

Dupa respingerea contestatiei de catre conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Hunedoara, patronatul firmei a inaintat o actiune in contencios-administrativ la Curtea de Apel Alba Iulia. Asa cum era de asteptat, aceasta instanta a respins cererea de anulare a procesului-verbal.

Reprezentantii „Gerom Invest” nu s-au lasat deloc „intimidati” de pierderea procesului la Alba Iulia si au formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta suprema a admis recursul si a retrimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Alba Iulia, cu „respectarea principiului contradictorialitatii”, respectiv citarea in cauza si a Garzii Financiare. Decizia ICCJ a fost luata in aprilie 2004.

Ulterior, dupa ce dosarul a revenit la Curtea de Apel Alba Iulia, judecatorii au solicitat si realizarea unei expertize contabile. La citarea expertului contabil s-au prezentat Pia Serafinceanu (sotia fostului prefect) si Dorica Hazulea care au sustinut ca angajatii Garzii Financiare nu au interpretat corect si legal prevederile legislatiei in domeniu.

Expertiza nu a facut altceva decat sa confirme actul de control al Garzii Financiare. Prin urmare, hotararea instantei putea fi anticipata.

In 8 iulie 2005, Curtea de Apel a respins, din nou, actiunea in contencios-administrativ formulata de „Gerom Invest” SA Petrosani. Si de aceasta data, reprezentantii societatii au avut posibilitatea formularii unui recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aurelian Serafinceanu detine 60 la suta din actiunile firmei, restul fiind impartite intre alte persoane fizice: Nausica Brincus (29,6 la suta), care este si administratorul societatii; Pia Serafinceanu (10 la suta), directorul economic; Diana Ramona Grigore (0,1 la suta) si Cristian Serafinceanu, care este fiul fostului prefect – 0,3 la suta.

In perioada guvernarii PSD, Aurelian Serafinceanu s-a aflat de mai multe ori in centrul unor scandaluri generate de legalitatea afacerilor derulate de firmele acestuia in Valea Jiului. Desi s-a aflat de mai multe ori pe o lista neagra a prefectilor ce urmau a fi inlocuiti, el a scapat de fiecare data.

A demisionat de la conducerea Prefecturii in septembrie 2004, din motive de sanatate, cand se prefigura deja o infrangere a PSD in alegerile generale.

Una dintre cele mai mari „lovituri” date de Serafinceanu in afaceri a fost preluarea, prin intermediul „Gerom Invest” SA, de la Fondul Proprietatii de Stat a societatii miniere „Umirom” SA Petrosani, care, in ciuda degradarii sale financiare, a contribuit enorm la prosperitatea prefectului.

Astfel, el a devenit milionar in dolari (revista „Capital” a estimat averea acestuia la 11-13 milioane de dolari) ca urmare a afacerilor derulate de firmele sale cu Compania Nationala a Huilei – aflata acum la limita falimentului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro