Sari direct la conținut

Fostul prezentator CNN Don Lemon l-a dat în judecată pe Elon Musk, care i-a promis o emisiune exclusivă pe „X”

HotNews.ro
Fostul prezentator CNN Don Lemon l-a dat în judecată pe Elon Musk, care i-a promis o emisiune exclusivă pe „X”
Don Lemon și Elon Musk. Foto: Colaj Profimedia Images

Avocații fostului prezentator al CNN Don Lemon l-au chemat în instanță pe Elon Musk, acuzându-l pe miliardarul sud-african și compania sa „X” de încălcarea contractului și folosirea ilegală a numelui și imaginii lui Leon, relatează CNN și CNBC.

Avocații lui Lemon au depus pe 1 august o plângere la Curtea Superioară din Comitatul San Francisco, aceștia chemându-l în instanță pe miliardar după ce în luna ianuarie el ajunsese la un acord exclusiv cu Lemon pentru ca acesta să găzduiască o emisiune care să fie difuzată pe „X”.

Mutarea a venit după CNN l-a concediat pe Lemon, în vârstă de 58 de ani, în aprilie 2023. „Sunt uimit”, a spus el atunci, acuzând conducerea televiziunii americane că nu a avut „decența” de a-l informa direct despre concedierea sa.

CNN l-a contrazis pe prezentatorul TV, numind versiunea sa despre evenimente „inexactă”.

Potrivit plângerii pe care au depus-o duminică avocații lui Lemon în instanță, Elon Musk și „X”, platforma social media pe care miliardarul a cumpărat-o în octombrie 2022, i-au promis jurnalistului să îi plătească 1,5 milioane de dolari pentru emisiunea pe care trebuia să o găzduiască pe rețeaua cunoscută anterior sub denumirea de „Twitter”.

Lemon trebuia să primească un avans de 200.000 de dolari, restul sumei urmând să fie plătite în tranșe semestriale.

Avocații lui Don Lemon susțin de asemenea că acordul dintre clientul lor și Musk prevedea de asemenea o serie de alte beneficii. Una dintre acestea îi oferea lui Lemon posibilitatea de a prelungi unilateral înțelegerea la discreția sa. Fostul prezentator CNN afirmă de asemenea că Musk și „X” i-au promis 60% din veniturile din publicitatea generată de emisiunile sale de pe platforma social media.

Ce acuzații îi aduce fostul prezentator CNN miliardarului sud-african

Plângerea notează de asemenea că Lemon ar fi urmat să primească diferite prime de performanță odată cu depășirea anumitor praguri de vizionare pentru emisiunile sale.

Însă avocații lui Lemon admit că între părți nu a existat un contract scris, ci doar un acord verbal rezultat în urma unei conversații telefonice pe care miliardarul a avut-o cu clienții lor în data de 16 iunie a anului trecut, la scurt timp după ce jurnalistul și-a pierdut locul de muncă de la CNN.

Cu toate acestea, echipa de avocați a lui Lemon susține că „acest caz este clar”.

„Directorii X l-au folosit pe Don să își consolideze prezentarea de vânzări pentru publicitate, iar apoi au anulat parteneriatul și au târât numele lui Don prin noroi. Nu trebuie să fii un geniu să vezi aici frauda, neglijența și prejudiciul adus reputației” lui Lemon, a declarat Carney Shegerian, una dintre avocatele lui Don Lemon.

„Don este un jurnalist realizat și percutant care este dedicat apărării bunei sale reputații și tragerii la răspundere a directorilor de la X. Așteptăm cu entuziasm ziua noastră în instanță”, a adăugat aceasta.

Avocații lui Lemon au notat de asemenea în plângere că Musk, care are peste 192 de milioane de urmăritori pe „X”, a „transmis mesaje negative în mod repetat” despre clientul lor începând cu martie 2024.

Musk a început să îl atace pe Lemon în martie, la scurt timp după ce acesta i-a luat miliardarului un interviu pentru emisiunea de pe „X”. Lucrurile nu au decurs conform așteptărilor lui Musk.

Interviul care a stricat relațiile dintre Lemon și Musk

La jumătatea interviului Lemon a început să îl întrebe pe acesta cu privire la comentariile sale controversate despre imigrația ilegală, „Marea înlocuire” – o teorie a conspirației promovată de extrema dreaptă”, dar și moderarea conținutului de pe „X”.

„Nu trebuie să răspund întrebărilor reporterilor”, a venit replica lui Musk.

„Don, singurul motiv pentru care fac acest interviu este fiindcă tu ești pe platforma X și tu l-ai cerut. Altfel, nu am face acest interviu”, a subliniat el, adăugând că nu crede că „oamenilor ar trebui să le pese ce crede mass-media despre ei”.

Cei doi s-au contrat apoi puternic cu privire la prezența conținutului care incită la ură pe „X”, Lemon amintind de un studiu care a arătat că numărul mesajelor antisemite publicate pe rețeaua de socializare a cunoscut o creștere semnificativă între iunie 2022 și februarie 2023.

Musk a răspuns că studiile „numără doar numărul mesajelor, dar nu numără și numărul vizionărilor”, potrivit The Verge.

Lemon a sugerat apoi că X ar trebui să șteargă aceste mesaje deoarece „sunt pline de ură” și „pot duce la violență”. Musk a răspuns că Lemon „iubește cenzura” și că X va înlătura doar conținutul care încalcă legea.

INTERVIURILE HotNews.ro