Sari direct la conținut

Iancu Guda spune că nu este un moment bun de trecut de la ROBOR la IRCC, pentru că deja au fost suportate creșterile: Ai două cocoașe de cămilă și deja ai suportat prima cocoașă

HotNews.ro
Case și blocuri de locuințe în București, Foto: Hotnews
Case și blocuri de locuințe în București, Foto: Hotnews

Deja ai suportat creșterea ROBOR. Ea începe să se tempereze și ar trebui să urmeze o scădere, spune Iancu Guda, services director Coface România.

„Ai suportat, ai plătit creșterea pe ROBOR și acum treci pe IRCC ca să începi să ai mai mult pe el? Și IRCC este acum sus, dar va fi vizibil în ratele următoare începând cu trimestrul IV, în special cu trimestrul I 2024”, a afirmat el.

  • Deci ai două cocoașe de cămilă și ai suportat prima cocoașă, iar acum când este momentul să ai un respiro datorită scăderii ROBOR, crește IRCC care va fi mai mare în 2023.

„Dacă ai luat un credit la un grad de îndatorare de 40%, fie că ești pe ROBOR sau pe IRCC, gradul de îndatorare se duce la 80%”, a precizat Guda.

Potrivit acestuia, gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare trebuie să fie 25%.

  • Dacă gradul total de îndatorare limitat de Banca Națională este de 40% pentru toate creditele, 25% ar trebui să fie pentru ipotecare, 10% pentru nevoi personale – auto și 5% lăsat buffer pentru diverse momente în care ai nevoi neprevăzute sau fluctuații de dobândă.
  • Casa în care stai trebuie să coste un sfert din veniturile tale, fie că stai în chirie sau ai un credit. De aici cred că pleacă tot.

Recomandarea lui Guda: refinanțarea pe euro

„Cea mai bună soluție tehnică cred că este refinanțarea pe euro anul acesta și anul următor pentru că EURIBOR chiar dacă crește și IRCC începe să fie mai hotărât în creșterea dobânzilor, nu va ajunge în niciun caz la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi și stabilitatea leului cred că va continua, chiar dacă temporar are și un episod de întărire față de euro. Mai degrabă euro se slăbește față de leu.”, a mai arătat el.

Acolo, spune Guda, provocarea este că ai un grad de îndatorare de 20% pentru finanțarea în valută „și e bine că-i așa pentru că e bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creșteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală”.

  • Dacă poți, e bine să schimbi valuta pe 2 ani, să treci pe euro după care să revii înapoi pe lei, dar problema e că acolo nu se încadrează mulți din cauza gradului de îndatorare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro