In primul trimestru, titlurile BRD au cumulat o crestere de 24,1%
In primul trimestru al acestui an, titlurile BRD au acumulat o crestere de 24,1%, cu toate ca in luna martie au scazut cu 11 procente, informeaza Prime Transaction. Actiunile BRD-GSG (BRD) au fost cele mai tranzactionate actiuni in sedinta de vineri la BVB, volumul valoric al tranzactiilor fiind de 6,6 milioane lei.
S-a incheiat si luna martie a acestui an, si implicit primul trimestru, un trimestru asemenator cu cel din 2005, insa fara aceeasi amploare a cresterilor si scaderilor.
Pe ansamblu, luna martie a insemnat o scadere de 6,5% a indicelui BET-FI si de 8,5% a indicelui BET, ultimul din cei doi indici pastrand totusi o variatie pozitiva fata de 2005, de 13,9%, in timp ce indicele SIF-urilor a scazut in acest an cu 3,1 procente.
Alte piete bursiere din aceasta parte a Europei inregistreaza de asemenea cresteri in primele trei luni din 2006, la nivelul indicilor principali, detasandu-se sub acest aspect bursa maghiara, unde indicele BUX a crescut cu 10,6%. Ultima sedinta a lunii a fost mai linistita decat precedentele, cu o lichiditate mai mica si cu un echilibru sporit la nivelul principalelor cotatii.
Indicele BET-FI e singurul care a crescut, cu 1,2%, ceilalti doi finalizand cu usoare scaderi si o agitatie ceva mai mare s-a creat chiar inainte de inchidere, pe actiunile petroliere.
Cea mai tranzactionata actiune a sedintei a fost BRD-GSG (BRD), cu un volum valoric al tranzactiilor de 6,6 milioane RON. Actiunea BRD a evoluat bine in prima parte a sedintei, pe crestere fata de inchiderea precedenta, atunci fiind atins si maximul de 17,6 RON/actiune.
La jumatatea sedintei insa, o crestere spontana a presiunii la vanzare a dus la caderea rapida a cursului, dupa care evolutia acestuia s-a aplatizat din nou si inchiderea a avut loc la palierul de 17 RON/actiune (-1,7%). In primul trimestru titlurile BRD au acumulat o crestere de 24,1%, cu toate ca in luna martie au scazut cu 11 procente.
Actiunile TLV, spre deosebire, au stagnat in martie, iar de la inceputul anului inregistreaza o crestere de 20,2%.
Ieri sectorul petrolier s-a facut remarcat prin lichiditate, astazi se face vizibil prin rasturnarile de situatie de la finalul sedintei, chiar din ultimele secunde. Rompetrol Rafinare (RRC) a deschis bine si a crescut la inceput pana la 0,0912 RON, dupa care s-a intors in vechiul palier de 0,0900 RON/actiune, unde a ramas pana in ultima parte a sedintei.
Apoi cursul a inceput sa scada si s-a oprit la 0,0880 RON, pentru ca in ultimele clipe sa apara brusc ordine de cumparare in piata, ducandu-l la 0,0909 RON/actiune (+1%). Destul de interesanta evolutia RRC de astazi, actiune care de la inceputul anului a acumulat o scadere de 16%, pe fondul anchetei conducerii grupului.
Cealalta companie petroliera, Petrom (SNP) a traversat o luna de scadere, la fel ca intreaga piata, insa de la inceputul anului si-a sporit valoareabursiera cu 18,5%. Astazi a avut ceva oscilatii mai mari, in prima parte a sedintei (a crescut pana la 0,58 RON/actiune, dupa care a scazut brusc la 0,56 RON), insa in a doua parte s-a mai stabilizat.
Asta pana cand, tot inainte de a se incheia sedinta, ordine de vanzare aparute subit au dus cursul la 0,5650 RON (-0,9%).
Cea mai buna performanta de astazi o inregistreaza actiunile Electroputere Craiova (EPT), care au avut si o lichiditate buna, cu mult peste media obisnuita. In cea mai mare parte a sedintei se faceau tranzactii sporadic si la acelasi curs de 0,26 RON/actiune.
Insa in ultima ora s-au agitat spiritele pe EPT, au inceput sa se tranzactioneze volume mai mari, la preturi in crestere, astfel ca la final a fost cumparata toata cantitatea de la vanzare si cursul a inchis la maximul posibil de 0,2950 RON/actiune (+14,3%). Astfel, EPT e unul din putinele cazuri de crestere semnificativa in luna martie, cu un plus de 18%.
Titlurile SIF si-au continuat cursa de recuperare a scaderilor puternice de marti, in acelasi ritm lent si stabil care s-a impus in ultimele zile. Toate au incheiat sedinta pe plus, iar cel mai tranzactionat a fost SIF Muntenia (SIF4), cu un rulaj de 3 milioane RON.
Spre deosebire de alte SIF-uri, la SIF4 finalul a apartinut cumparatorilor, atunci cursul a mai inregistrat un usor salt, inchizand la 1,52 RON/actiune (+1,3%). Insa la o privire retrospectiva vedem ca SIF4 este titlul SIF cu cea mai mare scadere in martie (-10,1%), dar si de la inceputul anului (-11,1%).