Sari direct la conținut

India si-a abandonat prima sa misiune lunara, dupa ce a pierdut contactul cu satelitul

HotNews.ro

Agentia Spatiala Indiana si-a abandonat misiunea lunara, la o zi dupa ce expertii au pierdut contactul cu primul satelit spatial indian ce orbita in jurul Lunii, Chandrayaan-1. „Nu avem contact… si a trebuit sa incheiem”, a declarat directorul Organizatiei de Cercetare Spatiala Indiana (ISRO), citat de BBC.

Modulul lunar fara echipaj uman la bord a fost lansat in luna octombrie a anului trecut, intr-o misiune de explorare prevazuta a se desfasura de-a lungul a doi ani. Lansarea a fost vazuta ca un pas major pentru India, care vrea sa ajunga din urma celelate tari asiatice care au lansat misiuni in spatiu.

In ciuda finalizarii inainte de termen a misiunii, directorul ISRO, Madhavan Nair, a declarat ca proiectul este un mare succes si 95% dintre obiectivele sale au fost realizate. „Am putut colecta un volum imens de date, inclusiv 70.000 de imagini de pe Luna”, a precizat el.

Cercetatorii de la ISRO au anuntat ca agentia era in negocieri cu SUA si Rusia pentru a urmari nava spatiala, care orbita la 200 de kilometri de suprafata Lunii. Luna trecuta, insa, specialistii au anuntat o serie de probleme tehnice la satelit. Un purtator de cuvant al Organizatiei de Cercetare Spatiala Indiana preciza atunci ca informatii folositoare au fost deja adunate, desi calitatea imaginilor culese a fost afectata de probleme tehnice.

Potrivit estimarilor, misiunea costa aproximativ 78 de milioane de dolari, mult mai putin decat sondele japoneze si chineze trimise pe Luna anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro