Sari direct la conținut

Lemn Metal negociaza terenul Primariei

Ziarul de Mures

Batalia pentru terenurile ultracentrale ale Reghinului ii fac pe functionarii Primariei Reghin orbi la anumite evidente. Un teren pe care sunt edificate constructiile Cooperativei Lemn Metal, prezidata de Ioan Pintea, este declarat ca apartinand acesteia, cu toate ca in extrasul CF apare negru pe alb ca suprafata este in proprietatea succesorului fostului Sfat Popular Reghin. Sapte firme ar vrea sa achizitioneze terenul, nemtii de la Plus demarand chiar negocieri anul trecut.

Terenul pe care in prezent sunt edificate constructiile Cooperativei Lemn Metal, a carei activitate someaza, de la intrarea dinspre Targu Mures in Reghin a suscitat in ultimii ani interesul a tot mai multor investitori.

Pana acum sapte firme erau dispuse sa se bata pentru cele cateva mii de mp, compania germana Plus, care intentioneaza sa construiasca un supermarket in zona demarand chiar negocieri cu Primaria si Consiliul Local in vederea achizitiei terenului, la fel cum am procedat spre exemplu al Targu Mures, unde suma negociata pentru cumpararea a 1,4 ha i-au plasat pe primul loc in topul tranzactiilor de terenuri. Pana aici nimic suspect, firmele au venit, au vazut si ar fi intrat intr-o competitie fireasca si normala intr-o societate concurentiala. Doar ca brusc a aparut drept piedica situatia juridica a terenului.

A cui e averea?

Functionarii de la Primarie, unde, firesc, s-au adresat investitorii, au ridicat din umeri cand a venit discutia despre proprietarul terenului. Ba chiar, dupa un moment de gandire, au indicat Cooperativa Lemn Metal drept proprietarul terenului.

In concluzie i-au indreptat pe investitori catre administratorii Cooperativei Lemn Metal, care, conform scriptelor are nu mai putin de 105 actionari.

ZIARUL s-a interesat insa de situatia terenului, asa cum ar face pana si orice novice in ale drepturilor reale, la Cartea Funciara.

Extrasul de carte funciara cuprinde negru pe alb la rubrica proprietate urmatoarele: Sfatul Popular al orasului Reghin, in cota de 1/1, proprietar al terenului, in timp ce Cooperativa Lemn Metal apare drept proprietar, din 1958, cu o completare in 1997, in aceeasi cota, a constructiilor.

La sarcini este mentionat ca Lemn Metal are drept de folosinta vesnica, prin Ordinul Consiliului de Ministri, pe durata existentei constructiilor si a pastrarii obiectului de activitate.

Nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa intelegi ca dreptul de folosinta nu este nicidecum echivalent cu cel de proprietate, iar fiind un teren aflat in domeniul public al municipiului nu poate fi dobandit prin, spre exemplu, uzucapiune.

In plus, un alt argument spre revenirea terenului in domeniul public al Reghinului este faptul ca Lemn Metal si-a restrans activitatea, majoritatea spatiilor fiind in prezent inchiriate, unul dintre locatari fiind consilierul local Aszalos Gavril.

Teoretic, avand premisele de mai sus, nu ar trebui sa existe vreo piedica pentru Primarie si Consiliul Local sa decida demolarea constructiilor cam harbuite, iar apoi sa concesioneze sau chiar sa vanda terenul.

Iar ca totul sa fie si mai incurcat, in ecuatia proprietatii a mai aparut o bariera: Guvernul. Ceea ce ne confirma insa ca Primaria Reghin isi aroga niscaiva drepturi asupra terenului, chiar daca nu pe fata.

Cat despre implicarea Guvernului, autoritatea centrala, desi nu are vreun drept de proprietate asupra terenului, ar trebui sa se pronunte prin hotarare asupra transferului de proprietate?! De ce, nu intelegem.

Oportunitati ratate?

Din toata povestea proprietatii se desprinde un singur lucru: cea mai castigata din toata afacerea ar iesi Primaria, bugetul Reghinului si in final locuitorii municipiului. De ce se tergiverseaza atunci lamurirea unei situatii juridice altfel clare, s-ar putea sa avem si aici un raspuns.

In orice asociere ar intra Executivul local, de la concesiune pana la vanzare, Curtea de Conturi ar putea sa verifice toate chichitele contractului. Deci e mai greu de comisionat.

Apoi nu trebuie sa uitam ca unii consilieri, dintre cei ai Puterii, isi deruleaza afacerea aici, iar pana se mai poate plati o chirie modica si nu vine Europa peste tine poti sa iti mai pui niscaiva creitari deoparte pentru zile negre.

Vom urmari cu deosebit interes jocurile cu terenul Primariei, folosit de Lemn Metal, in numerele viitoare.

Nagy Andras trebuie sa ne explice de ce functionarii Primariei refuza sa ne arate extrasul CF care dovedeste ca proprietarul terenului Cooperativei Lemn Metal este Consiliul Local.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro