MAE: Ministrii de externe ai UE au decis prelungirea regimului de sanctiuni impotriva Rusiei cu sase luni si pregatirea de noi masuri
- Redactia Hotnews
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE), in cadrul careia sefii diplomatiilor europene au convenit mentinerea presiunilor asupra Rusiei, din cauza sustinerii acordate separatistilor din estul Ucrainei, prin prelungirea regimului de sanctiuni instituit anul trecut cu sase luni, incepand din martie (cand acesta expira) si pana in septembrie 2015, precum si prin pregatirea de masuri aditionale, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„Ministrii au adoptat un text de concluzii, care reflecta preocuparea Uniunii Europene fata de deteriorarea situatiei din estul Ucrainei, precum si fata de implicarea evidenta a Federatiei Ruse in sustinerea actiunilor separatistilor. Prin Concluziile adoptate este reafirmat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv cele intreprinse prin intermediul OSCE si altor formate (Grupul Trilateral de Contact si formatul Normandia) de solutionare a conflictului. De asemenea, ministrii de externe incurajeaza autoritatile ucrainene sa initieze colaborarea cu Curtea Penala Internationala pentru investigarea crimelor inregistrate de la izbucnirea conflictului, dar sa si continue cu procesul de reforma politica si economica asteptat de populatia acestei tari. Prin Concluziile Consiliului este reflectata si preocuparea ministrilor fata de situatia din Crimeea, fata de campania de dezinformare sustinuta de Federatia Rusa, precum si fata de situatia umanitara din Ucraina”, se arata in comunicatul MAE.
„Nu in ultimul rand, ministrii afacerilor externe ale Statelor Membre ale UE au convenit asupra necesitatii de a mentine presiunea asupra Federatiei Ruse, datorita sustinerii acordate separatistilor, prin prelungirea regimului de sanctiuni instituit in anul 2014 cu sase luni din martie (cand acesta expira) pana in septembrie 2015, precum si prin demararea pregatirii de masuri aditionale”, precizeaza MAE.
Comunicatul integral transmis de MAE:
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 29 ianuarie 2015, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicata analizarii situatiei preocupante din estul Ucrainei, in conditiile intensificarii luptelor din teren si cresterii ingrijoratoare a numarului de victime civile.
Reuniunea extraordinara CAE, convocata de Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, si-a propus identificarea masurilor optime pentru a determina Federatia Rusa si entitatile separatiste implicate in luptele din regiunea Donbas, sa se angajeze constructiv in negocieri.
Ministrul roman de externe Bogdan Aurescu a exprimat ingrijorarea Bucurestiului in raport cu situatia de instabilitate din tara vecina, alimentata din exterior de Federatia Rusa cu armament si militari, si a avertizat asupra pericolului ca acest conflict sa se prelungeasca si sa se extinda in alte regiuni ale Ucrainei in lipsa vointei politice sincere pentru o solutie negociata. S-a referit cu preocupare la lipsa progreselor in implementarea acordurilor de la Minsk, apreciind ca este important ca partile sa puna in practica prevederile acestora (acordul de incetare a focului, sa retraga armamentul greu). A subliniat totodata importanta monitorizarii cat mai rapide a frontierei comune ruso-ucrainene din zona de conflict, conform celor convenite la Minsk.
In cadrul discutiilor, Bogdan Aurescu s-a pronuntat de asemenea in favoarea unor pozitii si masuri ferme din partea UE, de sanctionare a oricaror derapaje sau tendinte de escaladare a situatiei din teren, de natura sa afecteze echilibrul de securitate din regiunea Marii Negre. A evidentiat rolul sanctiunilor decise pana acum de UE, exprimand in acelasi timp sustinerea pentru inasprirea regimului de sanctiuni, dictata de situatia din teren.
Ministrii au adoptat un text de concluzii, care reflecta preocuparea Uniunii Europene fata de deteriorarea situatiei din estul Ucrainei, precum si fata de implicarea evidenta a Federatiei Ruse in sustinerea actiunilor separatistilor. Prin Concluziile adoptate este reafirmat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv cele intreprinse prin intermediul OSCE si altor formate (Grupul Trilateral de Contact si formatul Normandia) de solutionare a conflictului. De asemenea, ministrii de externe incurajeaza autoritatile ucrainene sa initieze colaborarea cu Curtea Penala Internationala pentru investigarea crimelor inregistrate de la izbucnirea conflictului, dar sa si continue cu procesul de reforma politica si economica asteptat de populatia acestei tari. Prin Concluziile Consiliului este reflectata si preocuparea ministrilor fata de situatia din Crimeea, fata de campania de dezinformare sustinuta de Federatia Rusa, precum si fata de situatia umanitara din Ucraina. Nu in ultimul rand, ministrii afacerilor externe ale Statelor Membre ale UE au convenit asupra necesitatii de a mentine presiunea asupra Federatiei Ruse, datorita sustinerii acordate separatistilor, prin prelungirea regimului de sanctiuni instituit in anul 2014 cu sase luni din martie (cand acesta expira) pana in septembrie 2015, precum si prin demararea pregatirii de masuri aditionale.
Evolutiile din estul Ucrainei urmeaza sa revina pe agenda oficialilor europeni cu ocazia Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie si, eventual, la Consiliul European din 12 februarie 2015.