Sari direct la conținut

Maestrii Clujului: topul avocatilor clujeni

Gazeta de Cluj

Intr-o societate moderna probabil ca nu exista om care sa nu fi avut nevoie cel putin o data in viata de un avocat. Daca in numerele anterioare GAZETA v-a prezentat un top al llicuricilor si unul al celor mai puternici oameni, acum GAZETA va propune un top al avocatilor din baroul Cluj.

Din start trebuie spus ca acest top nu se vrea a fi unul absolut, neavand pretentia de a stabili ierarhii absolute.

Totusi, criteriile de selectie au fost dure, topul tinand cont de numarul d eprocese castigate, cazuri „grele” in care avocatii au fost implicati, calitatea pledoariilor, cunoasterea legilor si capacitatea de a specula portitele legale legate de viciile de procedurp, preum si de notorietate.

De asemnea, GAZETA s-a consultat cu o serie de specialisti din domeniu si personalitati ale Clujului.

Si, oricum, nu a fost deloc usor sa selectam doar 11 avocati din cei aproape 400 ai Baroului. De asemenea, suntem siguri ca acest top va starni aprige discutii si mari dispute, stiut fiind faptul ca in Baroul Cluj orgoliile sunt mari.

1. Gheorghita Mateut, asul

Gheorghita Mateut este printre putinii, daca nu chiar singurul avocat clujean care a reusit sa razbeasca si sa se afirme la Bucuresti. Desi Mateut nu face parte din Baroul Bucuresti ci din cel clujean, el este extrem de apreciat in Capitala.

Despre Mateut se spune ca este un as al procedurii penale, el reusind sa speculeze „scapare” din dosar in avantajul clientului.

Gheorghita Mateut este profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Drept, materia Drept procesual penal, fiind singurul avocat roman membru al Asociatiei Internationale de Drept Penal.

Performantele lui Gheorghita sunt recunoscute si pe plan mondial, dovada in acest sens fiind cele doua burse de cercetare primite la prestigioasele universitati „Paris V” si „Oxford”.

Mateut a fost aparatorul fostului primar al Clujului Gheorghe Funar, iar achitarea judecatoarei Elena Pop Blaga, din Oradea, arestata sub acuzatia de luare de mita de catre PNA in 2002 a fost unul din marile succese ale maestrului.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu a apelat de asemenea la serviciile lui Mateut, iar in prezent avocatul le da batai de cap procurorilor in dosarele deschise pe numele sirianului Omar Hayssam.

2. Nicolae Costin, Parmalat vs. European Drinks

Avocatul Mircea Nicolae Costin s-a nascut la data de 5 iulie 1959 in orasul Dej si se poate mindri ca nu acceptat sa fie avocat decit in procese dificile, care presupuneau cunostinte temeinice in domeniu.

„Cel mai important caz al meu a fost cel al firmei italiene Parmalat impotriva European Drinks, pe motivul nerespectarii dreptului de autor si creearea sucului Sante ca si concurent direct al bauturii racoritoare Santal, produsa de Parmalat.

Cazul s-a judecat la Tribunal si la Curtea Suprema din Brasov, sentinta finala dandu-se la Inalta Curte de Justitie si Casatie din Bucuresti”. Daca viata profesionala ii ocupa aproape tot timpul, Nicolae Costin, isi face cu placere timp sa asculte muzica clasica.

„Sunt fanul mai multor genuri de muzica, in special cea clasica. La polul opus, nu pot sa sufar manelele si muzica prea zgomotoasa”, a afirmat maestrul Costin.

3. Teofil Tripon, categoria „grea”

Avocatul Teofil Tripon s-a nascut in anul 1951 intr-o comuna din judetul Cluj. Primii opt ani de scoala i-a facut in comuna natala, iar apoi a venit la Cluj Napoca pentru a-si continua studiile in cadrul liceului Gheorghe Sincai. In timpul celor patru ani de liceu, Tripon a stat in internat.

Dupa terminarea liceului acesta si-a continuat studiile la Universitatea Babes Bolyai(UBB), mai exact la Facultatea de Drept. A ales aceasta facultate pe motiv ca aproape toti ceilalti colegi de liceu au optat pentru Facutatea de Litere, iar el si-a dorit o meserie mult mai independenta decat cea de profesor.

Dupa terminarea facultatii, Tripon a lucrat in cadrul Organelor de procuratura civila si militara. Apoi din anul 1991 acesta profeseaza ca si avocat.

De asemenea, Tripon este foarte multumit de ceea ce face, dar poate uneori si-ar fi dorit o meserie mai linistita, cum ar fi cea de inginer silvic despre care spune ca este „mult mai oxigenata”. De-a lungul cariei sale, Tripon a avut foarte multe cauze de rezolvat, insa printre cele mai mediatizate au dosarele „Dacia Felix”, „Caritas” si „Ciupe”.

De asemenea un caz mai special a fost si al unui director de mina din Maramures care a fost acuzat la patru ani de inchisoare pe nedrept. Tripon a reusit sa demonstreze nevinovatia respectivului client ajungand la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ulterior, clientul lui Tripon a primit din partea statului o despagubire in valoare de 1,25 miliarde lei vechi. In familia Tripon avocatura este o traditie. Astfel, sotia lui Tripon este si ea avocata, iar dintre cei doi baieti ai sai unul este avocat, celalalt fiind avocat in devenire, adica student in anul trei la Facultatea de Drept.

4. Rodica Maria Lazea, „pioniera”

Avocata Lazea Rodica Maria este de loc din Dumbraveni, judetul Sibiu. In anul 1971 aceasta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul UBB, dupa care a devenit membru al Baroului Cluj Napoca.

In anul 1995 avocata Lazea infiinteaza unul dintre primele cabinete private de avocatura din judet si, totodata, primul cabinet grupat de avocatura din Cluj Napoca, adevarate pionierate la vremea respectiva. Acest cabinet grupat la realizat impreuna cu Luminita Bucur si Sorina Tira, ambele fiind avocate.

Intre anii 1998-2002 Lazea (57 de ani) a fost membru al Consililului Uniunii Avocatilor din Romania, iar in prezent este prodecan al Baroului Cluj Napoca. Avocata este specializata in dreptul civil si cel al familiei. Printre succesele avocatei Lazea se numara cauzele de revendicare a diverselor imobile de importanta semnificativa din municipiu.

Una dintre activitatile avocatei este aceea de promovare a tinerilor avocati.

5. Ana Lupu vroia sa fie detectiv

Ana Lupu este de loc de pe Valea Tarnavelor, mai exact din orasul Tarnaveni judetul Mures, unde a facut si Liceul Teoretic, perioada din viata ei despre care isi aduce aminte cu multa nostalgie. In anul 1973 a venit la Cluj pentru a urma cursurile Facultatii de Drept din cadrul UBB.

Dupa finalizarea studiilor, Ana Lupu s-a intors in Tarnaveni. Astfel, timp de un an cat a stat acolo, a lucrat in cadrul Primariei din comuna Jidvei. Apoi a revenit la Cluj unde timp de opt ani a lucrat ca si jurist consult, iar din anul 1986 lucreaza ca si avocat.

In timpul liceului Lupu (51 de ani) era pasionata de cartile politiste, astfel avand o perioada in care si-a dorit sa devina un mare detectiv. Insa, in timpul facultatii si-a dat seama ca firii ei temperamentale i s-ar potrivi foarte bine meseria de avocat.

De asemenea, Lupu este un avocat foarte apreciat in litigii de munca, contencioase administrative si fiscale. Mai mult, 90% dintre procesele avute a reusit sa le castige.

Fiind un om intelept si comunicativ a stiut intotdeauna sa stea de vorba cu oamenii care i-au cerut ajutorul si chiar sa le rezolve problemele, astfel ca pana in prezent nu a avut nici o reclamatie la Barou din partea clientilor.

Fiind nascuta in zodia sagetatorului, Lupu este un om generos si intelept, caractetistici specifice acestei zodii. Printre pasiunile cele mai mari ale avocatei sunt animalele, ea fiind si membru fondator al unei asociatii pentru protectia animalelor.

Neavand copii, avocata a investit multa dragoste in cei patru caini si doua pisici pe care le tine acasa. Fiind o fire glumeata, are in jurul ei foarte multi prieteni din randul colegilor de servici si chiar din fostii colegi de facultate. In timpul liber avocatei ii place foarte mult sa mearga la teatru si la petreceri.

6. Claudiu Brehar, maestrul comercial

Avocatul Caludiu Brehar a fost pasionat inca din facultate de latura comerciala a dreptului, pe care o practica si in prezent. Fiind clujean, Brehar a facut doi ani la Liceul de Matematica Fizica, iar dupa clasa a zecea si-a continuat studiile in cadrul unui liceu industrial, cu profil electrotehnic.

Cu toate ca profilul la care studia era unul real, in ultimul an de liceu Claudiu se pregatea pentru admiterea la Facultatea de Drept. Din pacate Brehar (37 de ani) nu a reusit la admitere din primul an in care a incercat ci doar din al doilea. Ii place aceasta meserie deoarece spune el „stimuleaza intelectul”. De cand a terminat faculatatea a lucrat doar ca avocat.

In general are cauze de solutionat doar in Cluj, exceptie facand cele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie din Bucuresti. Unul dintre dosarele lui Brehar care a starnit „valuri” a fost cel legat de societatea Flora, avocatul reprezentand in acest dosar consililul de administratie condus de Gheorghe Dunca.

In prezent acest dosar se afla inca pe rol. Singura modalitate de relaxare a avocatului este sportul. Este pasionat de baschet, inot si echitatie.

7. Daniel Buda, avocatul deputat

Cu toate ca Daniel Buda este cunoscut mai ales in ipostaza de deputat PD, meseria de baza a acestuia este avocatura. Buda s-a nascut in Romanasi, judetul Salaj la data de 11 ianuarie 1970. Buda a venit la Cluj pentru a urma Facultatea de Zootehnie din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole.

Dupa ce a terminat facultatea de zootehnie, Buda a dat admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes Bolyai. Unul dintre cele mai importante momente din viata deputatului a fost acela in care a intrat la Facultatea de Drept.

Printre persoanele care i-au oferit incredere si s-au ocupat in mod special de cariera lui Buda a fost avocata Lupu Ana, despre care acesta are doar cuvinte de lauda. Buda (35 de ani) a lucrat un timp la dosarele penale, insa in ultima perioada s-a profilat pe cauzele comerciale. Printre dosarele deputatului-avocat sunt cauze precum Prodvinalco sau Romstal.

Chiar daca politica nu ii mai permite sa se ocupe numai de avocatura, Buda reuseste sa le impace pe ambele intr-un mod cat se poate de echitabil. Avocatura i-a fost de folos lui Buda in viata politica, acesta dezvoltandu-si abilitatea de a lua rapid decizii.

8. Mirel Ionescu, sportivul

Nascut in data de 15 iulie 1958, Mirel Ionescu, este un alt nume de referinta in avocatura clujeana. „Nu cred ca pot sa fac o clasificare a celui mai important caz al meu, pentru ca fiecare victorie in tribunal mi-a adus o satisfactie personala.

Chiar daca nu am decit foarte putin timp liber, imi place sa-l valorific la maxim citind romane de beletristica spaniola si practicind baschet. Imi place sa practic acest sport, amintindu-mi de anii tineretii, cind eram sportiv de performanta”.

9. Anatol Pinzaru un familist convins

La fel ca si Farkas si maestrul Panzaru a evitat un dialog deschis in ceea ce priveste topul. Totusi, Panzaru a fost mai putin reticent. „Am inceput sa profesez ca avocat in 2004 si nu as face nimic altceva. Ma simt implinit pentru ca sunt o persoana dinamica, lucru extrem de important pentru a rezista provocarilor cotidiene.

Meseria de avocat presupune sa fi activ 24/24 de ore, fapt care ma reprezinta. Cele mai importante trei lucruri sunt familia, profesia si sportul pe care il practic cu cea mai mare placere ori de cate ori am ocazia”, a declarat tinarul avocat clujean.

10. Zoltan Farkas, avocatul modest

Chiar daca se numara printre avocatii „profesionisti” ai Clujului, Zoltan Farkas a refuzat sa fie inclus in topul GAZETEI, el marturisind ca, oricum, in Baroul Cluj sunt deosebit de multe invidii. „Este greu de stabilit cine e cel mai bun avocat. Nu e ca si cum ai evalua cel mai bogat om din Cluj.

Cei care apeleaza la mine sunt singurii care pot evalua in mod direct gradul de profesionalism pe care il detin. Nu sunt un amator al publicitatii, munca vorbeste pentru mine. Tocmai de aceea nu am nici in fata biroului o firma luminoasa care sa atraga clientii”.

Lapusan, lupul tanar

Ce inseamna sa fii tanar si plin de succes demonstreaza tanarul (28 de ani) Mihai Razvan Lapusan. Nascut in 3 martie, Lapusan a devenit avocat in anul 1999. De atunci, el se mandreste cu pozitia de avocat colaborator in cadrul „Cabinetului Individual Av.Pop Edita” – din 2000, cu titlul de avocat definitiv in cadrul Baroului Cluj – din 2001 si cu postura de seminarist la materia Drept international public in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”. Varsta nu a reprezentat niciodata o problema pentru Lapusan, avocatul putandu-se remarca prin aerul proaspat si dinamic.

„Chiar daca nu am avut cazuri celebre, am avut unul extrem de interesant, care a schimbat legea actului de comert. N-as face acum nimic altceva inafara de avocatura.

Chiar daca ma consider unul dintre cei mai buni avocati pana in 30 de ani, sunt un om cu simtul ridicolului si nu as accepta sa fiu comparat cu avocati renumiti ca Mircea Costin sau Zoltan Farkas, care sunt mult mai experimentati decat mine.

Daca eu am un profit de un miliard, dansii fac zece miliarde”, a declarat Razvan Mihai Lapusan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro