Sari direct la conținut

Ministerul Mediului incearca sa se impace cu marii retaileri dupa ce acestia au acuzat de santaj si controale "tintite"inspectorii de regim silvic

HotNews.ro

Ministerul Mediului si Padurilor a delegat consilieri din cadrul Directiei Control in Silvicultura in vederea verificarii modului in care ITRSV Bucuresti respecta prevederile legale referitoare la procedura de emitere a acordului de distribuire si utilizare a formularelor cu regim special, se arata intr-un raspuns remis HotNews.ro de catre oficialii institutiei publice. Reamintim ca HotNews a sesizat in urma cu circa doua saptamani conducerea Ministerului de faptul ca marii retaileri acuza Inspectoratul de regim silvic de hartuire si santaj prin controale In data de 29.10.2012 avut loc, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, o intalnire cu delegatia membrilor AMRCR, mai spun oficialii MMP.

  • Ce spun oficialii MMP?

„Urmare a adresei dumneavoastra inregistrata la Ministerul Mediului si Padurilor sub nr. 87179/DC/25.10.2012, prin care ne solicitati informatii referitoare la cadrul legislativ de functionare al ITRSV-urilor, va comunicam urmatoarele:

Potrivit prevederilor HG nr. 544/2012 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Padurilor, Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic si de Vanatoare sunt institutii publice cu personalitate juridica finantate integral de la bugetul de stat si functioneaza in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor.

Avand in vedere aspectele sesizate de catre Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, au fost delegati consilieri din cadrul Directiei Control in Silvicultura in vederea verificarii modului in care ITRSV Bucuresti respecta prevederile legale referitoare la procedura de emitere a acordului de distribuire si utilizare a formularelor cu regim special, urmand ca, in functie de rezultatul verificarii sa se procedeze, dupa caz, la luarea masurilor legale ce se impun.

De asemenea, in data de 29.10.2012 avut loc, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, o intalnire cu delegatia membrilor AMRCR avand ca obiect clarificarea problemelor intampinate de catre membrii AMRCR in utilizarea programului SUMAL si a activitatilor de comercializare a produselor lemnoase conform comunicatului de presa transmis si publicat pe site-ul institutiei noastre in data de 29.10.2012″se arata in raspunsul primit de HotNews.

  • Care sunt acuzatiile?

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania acuza de hartuire Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare, ai caror inspectori „profita de pozitia de putere in care se afla si conditioneaza acordarea reautorizarilor comerciale pentru produsele lemnoase de plata unor amenzi” aplicate unora dintre membrii sai. Inspectorii ITRSV, mai spune Delia Nica, presedintele AMRCM, interpreteaza in mod vadit exagerat legislatia in vigoare. Amenzile sunt aplicate pentru tot felul de raportari birocratice ale operatiunilor comerciale cu produse lemnoase, care se schimba de la o saptamana la alta la cheremul inspectorilor ITRSV, astfel incat acestea nu pot fi indeplinite niciodata.

„Lanturile de magazine „Do it yourself” (n.red: magazine de tip Hornbach, Bricostore, Dedeman, Praktiker s.a.) se confrunta in aceasta perioada cu o serie de controale ale ITRSV care fac parte dintr-o campanie evidenta de hartuire. Aceste actiuni se efectueaza exact inaintea perioadei de reautorizare pentru comercializarea produselor lemnoase. Retailerii sunt pusi in situatia de a achita fara sa conteste amenzile daca vor sa se reautorizeze in timp util. Amenzile sunt aplicate pentru tot felul de raportari birocratice ale operatiunilor comerciale cu produse lemnoase, care se schimba de la o saptamana la alta la cheremul inspectorilor ITRSV, astfel incat acestea nu pot fi indeplinite niciodata”, se mai arata in scrisoarea retailerilor

Mai mult, continua autorii, ne confruntam cu un adevarat santaj al inspectorilor ITRSV asupra managementului magazinelor vizate, care este amenintat ca nu va primi autorizatia daca nu plateste amenda, iar in cazul in care refuza acest lucru, se trece la retinerea documentelor si extinderea controalelor.

  • Toata aceasta situatie s-a agravat dupa ce AMRCR a avut o intalnire cu reprezentantii Directiei de Control in Silvicultura, intalnire ce avea ca tema gasirea unor solutii pentru rezolvarea problemelor aparute in utilizarea soft-ului de gestiune SUMAL (soft de gestiune a operatiunilor comerciale cu produse lemnoase). Desi intalnirea s-a desfasurat normal, cateva probleme urmand a fi solutionate, iar altele analizate, a doua zi au inceput controalele, toate avand ca obiect raportarile din SUMAL.

Abuzurile au fost sesizate atat informal, cat si formal, o scrisoare fiind transmisa autoritatilor competente din Ministerul Mediului si Padurilor. Pana in acest moment, ministerul nu a reusit sa ia nicio masura fata de ITRSV, fapt ce nu poate decat sa incurajeze atitudinea total discretionara a inspectorilor ITRSV. Informal, acestia au afirmat deseori in fata reprezentantilor retailerilor ca sunt autonomi, iar ministerul nu ar avea o autoritate efectiva asupra lor.

In aceste circumstante retailerii sunt nevoiti sa isi desfasoare activitatea intr-un climat de totala incertitudine privind natura si masura obligatiilor pe care trebuie sa le indeplineasca. Avand in vedere abuzurile la care sunt supusi si interpretabilitatea cadrului legislativ, retailerii considera ca este absolut esential ca autoritatile sa identifice partenerul organizational care are in mod efectiv autoritatea sa analizeze si sa rezolve probleme de tipul celor mentionate mai sus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro