Pacatele Terapiei pe umerii hindusilor
Stephen Stead, directorul companiei Terapia SA, a declarat in interviul acordat cotidianului „Buna ziua, Ardeal” in urma cu doua saptamani ca actionariatul intentioneaza sa investeasca in cursul acestui an 18 milioane de euro in societatea clujeana.
Totodata, Stead nu a clarificat daca suma va fi investita de Advent International, actionarul majoritar la data discutiei cu presa. In timp ce directorul general al Terapia lua cuvantul la conferinta de presa care a avut loc recent la Bucuresti, Advent International negocia pretul actiunilor Terapia SA.
Campania de imagine lansata cu surle si trambite acum doua saptamani, gratie careia mai multi ziaristi clujeni, si nu numai, au beneficiat de tratamente regesti pentru a participa la o conferinta de presa a avut o importanta majora in tranzactia efectuata acum doua zile prin care Advent
International a vandut pachetul de 96,7% din actiunile Terapia catre compania indiana Ranbaxy Laboratories Ltd. Advent International, fondul de investitii american care a detinut pachetul majoritar de actiuni la Terapia SA, a avut de castigat prin vanzarea fabricii clujene peste 200 de milioane USD. Consecventi in derularea unor campanii de imagine profesioniste, americanii au pastrat secretul negocierilor cu Ranbaxy Laboratories Ltd. India.
Potrivit unor surse neoficiale Terapia SA este pe lista companiilor neagreate de presedintele Basescu, datorita sponsorizarilor masive pe care le-a facut fostului partid de guvernamant. Acest aspect, precum si „vechile pacate” ale fabricii clujene de medicamente – poluarea, situatia juridica a unor terenuri – au fost preluate de Ranbaxy ltd. odata cu pachetul de actiuni si drepturile asupra celor 150 de produse cunoscute atat pe piata interna, cat si pe cea externa. Ramane de vazut care dintre cele doua strategii va fi adoptata de noua conducere a Terapiei.
Fie va aplica „pozitia strutului” in anumite chestiuni spinoase (asemeni fostei conduceri), fie va juca cu cartile pe masa, in incercarea de a rezolva problemele mostenite.
Terapia SA, cel mai mare exportator de medicamente si in topul primelor trei companii producatoare de medicamente din tara a fost preluata de indieni in cursul acestei saptamani.
Advent International, join-venture-ul americano-britanic a castigat din vanzarea intermediata de compania multinationala Merrill Lynch suma record de 324 milioane USD, fiind considerata de analistii economici drept cea mai mare tranzactie pe piata farmaceutica din Romania.
„Gloantele” lui Basescu, pe Terapia
Advent International a preluat pachetul majoritar de actiuni la Terapia SA in anul 2003, sub guvernarea PSD. Surse avizate ne-au informat ca Terapia SA a fost unul dintre marii sponsori ai fostului partid de guvernamant, iar aceasta strategie a fost continuata si la nivel local, dupa venirea Aliantei D.A. la putere.
Insa, conform surselor noastre, PD Cluj precum si primaria nu au manifestat aceeasi deschidere la oferta Terapia, iar directiva in acest sens ar fi venit de la presedintele Traian Basescu.
Potrivit acelorasI surse, Terapia SA a intrat in randul marilor companii care nu sunt agreate de actuala conducere a tarii, iar riscul declansarii unei anchete DNA plana asupra societatii.
Dincolo de aceste aspecte, care ar putea motiva decizia vanzarii pachetului majoritar de actiuni, Advent International a facut o afacere extrem de profitabila.
Cumparata in anul 2003 de la mai multi actionari& Romferchim Bucuresti, Romanian Investment Company Cyprus, Romanian Investment Fund Cyprus cu suma de 45 milioane USD, compania a fost vanduta la un pret de sapte ori mai mare.
Succesul tranzactiei s-a datorat nu doar produselor calitativ superioare ale Terapiei, ci si campaniilor de imagine in care a investit Advent International.
Ultima investitie pe linie de marketing a fondului de investitii american in privinta fabricii clujene a fost lansata cu surle si trambite acum doua saptamani, gratie careia mai multi ziaristi clujeni, si nu numai, au beneficiat de tratamente regesti – deplasare la Bucuresti cu avionul, cazare la hotel de patru stele- pentru a participa la o conferinta de presa.
Terapie pentru ziaristi
La doua saptamani dupa conferinta de la Bucuresti, se anunta finalizarea tranzactiei dintre Advent International si Ranbaxy Ltd. Desi, potrivit primelor estimari oferta initiala a companiei indiene Ranbaxy Ltd. a fost de 200 milioane de euro, investitorii au platit in final cu 70 de milioane de euro mai mult.
La competitia pentru preluarea Terapiei a participat si Lupin Laboratories India. Advent International detine inca afaceri importante in Romania, fiind investitor al Dufa& unul dintre cei mai mari producatori de vopsele din tara, Brewery Holding – fosta fabrica de bere Ciuc, Euromedia- cel mai mare grup de publicitate exterioara si Mobifon.
Odata cu vanzarea pachetului majoritar de actiuni, Advent International a scapat si de presantele probleme de mediu ale fabricii de medicamente, clasata de Agentia Regionala de Mediu Cluj in randul poluatorilor de tip B, intrand astfel sub incidenta ordonantei 34/2001 cu privire la agentii economici care necesita autorizatie integrata de mediu.
Singurul incident mediatizat pe linie de mediu a fost explozia unui reactor care a degajat elemente toxice precum acidul clorhidric si compusi nitrosi. Evenimentul s-a produs in primavara anului 2001, iar reactorul care a explodat nu era autorizat de Mediu. Terapia SA a fost amendata cu 30 de milioane de lei.
Advent International a investit in perioada 2003-2006 aproximativ 30 de milioane USD din fonduri proprii in afacerea Terapia, potrivit informatiilor de pe piata. Impreuna cu imprumuturile atrase de la banci, valoarea investitiei s-a ridicat la aproximativ 50 milioane USD.
Deseuri toxice, marca Terapia
Cu toate ca americanii au investit si pe linie de mediu, cea mai recenta fiind concretizata prin depozitul ecologic, aspectul poluarii nu a fost solutionat.
Mai mult, ridicarea unor hypermarketuri pe terenurile vandute de Terapia SA (aproximativ 9 ha) ar trebui sa ridice mari semne de intrebare Agentiei de Mediu Cluj, avand in vedere riscurile asumarii unei astfel de decizii.
Surprinzator este faptul ca o parte din terenurile in cauza sunt revendicate de mostenitori, insa secretomania deja celebra a conducerii companiei se aplica si in acest caz, intrucat acest lucru nu a fost facut inca public. Terapia SA si-a restructurat activitatea, iar unele cladiri excedentare au fost demolate.
Totodata, fabrica si-a scos din functiune instalatiile care produceau poluare industriala. Insa, demolarea imobilelor care au apartinut Terapiei a fost problematica din punct de vedere a gestionarii deseurilor toxice rezultate.
Au fost discutii aprinse la nivelul Garzii de Mediu Cluj, insa din nou, incidentele au fost trecute sub tacere. Surse din Agentia de Mediu ne-au informat ca Terapia SA a mai scos la vanzare cateva active excedentare, mai exact cladiri, care prezinta aceeasi problema a deseurilor toxice.
Odata cu actiunile Terapia SA si drepturile asupra celor150 de produse de marca, indienii de la Ranbaxy Ltd. au preluat si responsabilitatea solutionarii acestor aspecte mai putin laudabile.