Sari direct la conținut

Pământul a fost lovit de o nouă furtună solară

HotNews.ro
furtună solară, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia
furtună solară, Foto: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

Pământul a fost lovit luni de o furtună geomagnetică intensă care ar putea persista în timpul nopții și ar putea face ca aurora boreală să se vadă la latitudine mai joase, a anunțat NOAA.

Condiții corespunzătoare unei furtuni geomagnetice de nivel 4 pe o scară de 5 au fost observate luni începând cu ora 15:00 GMT, potrivit unui centru specializat atașat Administrației Naționale Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA), citează AFP.

Aceste condiții „ar putea persista până în această seară”, dar nu sunt așteptate să crească în intensitate, a adăugat NOAA într-un comunicat.

Un astfel de eveniment „ar putea duce la apariția unor aurore luminoase până în Alabama și nordul Californiei”, potrivit agenției.

Această nouă furtună solară este cauzată de ejecțiile de masă coronală (CME), explozii de particule care părăsesc Soarele. Atunci când aceste particule ajung pe Pământ, ele îi perturbă câmpul magnetic.

„Există o mulțime de aurore în acest moment… Dacă durează până la căderea nopții aici, am putea vedea câteva”, a scris pe X Eric Lagadec, astrofizician la Observatoire de la Côte d’Azur din Franța.

Duminică, astronautul NASA Matthew Dominick postase deja pe X o fotografie superbă a aurorei boreale făcută de pe Stația Spațială Internațională, unde se află în prezent.

INTERVIURILE HotNews.ro