Sari direct la conținut

Prietenii parlamentare fara finalitate

Saptamana Clujeana

Munca parlamentarilor este impartita, pe langa sedintele camerei in care au fos alesi, in activitati in diferite comisii, delegatii sau grupuri de o mai mica sau mai mare insemnatate.

Activitatea in comisii este indispensabila functionarii institutiei, o mare parte din disputele dintre opozitie si putere avand loc aici, si nu in sedintele camerelor. Mai putin cunoscuta este munca alesilor din Camera Deputatilor in cadrul grupurilor de prietenie cu diverse state.

Motivul? In cele mai multe cazuri, nu se poate vorbi despre activitate in aceste grupuri. Unele dintre sunt tarile prietene pot fi catalogate cu usurinta drept „exotice”, cum ar fi Vietnam, Uruguay, Venezuela, Panama, Costa Rica, Peru, Guineea, Mongolia, Bahrein sau Coasta de Fildes.

84 de grupuri de prietenie

In total, functioneaza nu mai putin de 83 de grupuri de prietenie cu diverse tari, o mare parte dintre ele fiind absolut neinteresante atat politic cat si economic pentru Romania. Acestor 83 de grupuri de prietenie li se mai adauga si grupul de prietenie cu UNESCO.

Grupurile respective nu au un buget specific, cheltuielile acestora intrand la capitolul cheltuieli cu relatiile internationale. In cazul in care o delegatie straina este invitata in Romania, ea stabileste contacte cu grupul de prietenie aferent, daca acesta exista.

Conform cutumelor, in cazul unei invitatii adresate unei delegatii parlamentare, cheltuielile legate de cazarea si masa vizitatorilor sunt suportate de partea care a lansat invitatia, Parlamentul celuilalt stat urmand a asigura doar transportul pana in tara de destinatie.

Scopul grupurilor de prietenie cu alte tari este, cel putin teoretic, de a intensifica cooperarea dintre tara noastra si tarile respective.

Or, daca in cazul unor tari europene sau cu traditie parlamentara si democratica, existenta unor grupuri de prietenie poate fi justificata, in cazul altor state, Romania nu are nimic de castigat de pe urma activitatii acestora. Este cazul unor tari ca Vietnam, Bolivia, Panama sau Uruguay.

Activitate zero

Dintre cei 10 deputati clujeni, doar unul singur nu este membru al unor astfel de grupuri de prietenie, independentul Mircia Giurgiu. La polul opus se situeaza cel mai „prietenos” deputat clujean, Mircea Pusca, membru in nu mai putin de sase grupuri parlamentare de prietenie.

Restul deputatilor din Cluj sunt membri in doua pana la patru astfel de grupuri. Mircia Giurgiu, deputat independent, candidat pe listele PRM din partea Blocului National Social, afirma ca a ramas fara un loc in grupurile de prietenie din cauza ca a parasit PRM chiar inainte de depunerea juramantului.

Devenind independent, el nu a fost luat in calcul la impartirea locurilor in grupurile de prietenie cu diverse state, iar in prezent, desi a fost invitat sa se inscrie in unul sau mai multe astfel de grupuri, a refuzat.

Cauza acestui refuz a fost, potrivit lui Giurgiu, faptul ca pana acum, desi a trecut mai mult de un an de la infiintarea lor, aceste grupuri nu au avut rezultate concrete. Or, a avea grupuri de prietenie doar de dragul existentei acestora nu este logic, ele trebuind sa aiba si o finalitate.

Deputatul PNL Horea Uioreanu este insa mult mai transant cand vine vorba despre grupurile parlamentare de prietenie. El considera ca acestea au fost formate numai pentru a bifa existenta lor, avand in vedere ca activitatea lor este zero.

Principala activitate a acestora consta in participarea, de ziua nationala a tarii prietene, la un cocktail organizat de ambasada acesteia la Bucuresti sau la primirea unor delegatii ale acestor tari in Romania.

Nefiind functionale, ele sunt inutile, cu atat mai mult cu cat in Camera Deputatilor exista o Comisie pentru politica externa care ar putea, in cazul vizitelor unor parlamentari straini, sa tina locul acestor grupuri de prietenie.

Deputatul PD Daniel Buda sustine ca este greu sa se pronunte asupra utilitatii grupurilor parlamentare de prietenie, deoarece pana acum, in cazul grupurilor din care face parte, nu a vazut nici o finalitate a lor.

El considera ca scopul acestor grupuri este de a realiza un flux de informatie, deoarece rolul stabilirii unor legaturi economice revine Ministerului de Externe.

De cealalta parte, deputatul UDMR Konya Hamar Sandor afirma ca, in trecut, grupul de prietenie cu Bolivia, al carui membru a fost pe durata mai multor legislaturi, a reusit sa stabileasca legaturi, atat diplomatice, cat si economice cu aceasta tara.

Insa, decizia Executivului de a desfiinta Ambasada Boliviei in Romania a transformat acest grup de prietenie intr-o formalitate.

Deputatul PD Mircea Pusca se numara printre putinii care se pot lauda cu o oarecare activitate la nivelul grupurilor din care face parte. Este vorba de o reuniune prilejuita de vizita unui grup parlamentar din Franta.

Cu ocazia intalnirilor avute cu reprezentantii acestei tari, s-au pus bazele unei colaborari referitoare la armonizarea legislatiei din Romania cu cea europeana si alte aspecte tehnice legate de procesul de aderare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro