Sari direct la conținut

Raport: Leul ar putea incheia 2013 la 4,75 in fata euro. In acest an economia Romaniei va stagna, iar in 2013 va creste cu 0,5%

HotNews.ro

Estimam ca economia Romaniei va stagna in 2012 si va avea o crestere economica neglijabila in 2013, anunta ING intr-un raport destinat clientilor, in care analizeaza economia locala. In plus, am devenit mai pesimisti cu privire la evolutia economiei in ultimul trimestru din acest an, nefiind exclus sa asistam la o usoara contractie, atata vreme cat indicatorii de incredere suunt inscadere iar absorbtia fondurilor europene nu pare sa reporneasca, mai spun economistii ING. Estimarile acestora sunt in linie cu cele exprimate de presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.

Din Raport:

  • Am coborat estimarile de crestere pentru 2013 de la 1,6 la 0,5%, unul dintre factorii pe care ne bazam calculele fiind evolutia economiei zonei euro si faptul ca inflatia din Romania va anula castigurile salariale nominale.
  • Istoria recenta ne arata ca e dificil sa ne asteptam la o crestere a consumului in absenta cresterilor salariale. 
  • Ne mai asteptam ca rata inflatiei sa urca la 6% in primul semestru din 2013 iar apoi sa coboare la 4.6% la sfarsitul anului
  • Pentru moment, BNR nu pare extrem de preocupata de evolutia inflatiei, numind ” temporara” crestere indicelui preturilor de consum si incercand sa o tempereze prin mecanismul restrangerii lichiditatii.
  • Intrucat nu ne asteptam la o crestere accelerata in 2013, estimam ca tendinta de depreciere a leului se va mentine in anul urmator. Estimam ca leul va incheia 2013 la un curs de 4,75 in fata euro (fata de estimarile anterioare de 4,6 lei/eur)
  • Tensiunile politice ar putea si ele pune presiune pe moneda nationala, chiar daca in acest moment asemenea presiuni nu sunt sesizabile. Formarea viitorului Guvern ar putea duce la noi conflicte intre Presedinte si liderii USL.
  • Credem ca actuala stabilitate a monedei este rezultatul interventiilor din piata ale BNR iar datele privind rezervele valutare pe care le asteptam in aceasta luna ar putea confirma acest lucru.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro