Rata creditelor neperformante coboară la 2,46%, dar tabloul detaliat arată o altă imagine

După ce a scăzut treptat de-a lungul anului 2023, rata de neperformanță a consemnat o creștere ușoară în primele luni ale lui 2024. La nivel de sector, construcțiile înregistrează cea mai ridicată neperformanță, iar utilitățile continuă să consemneze o rată a creditelor neperformante la niveluri reduse. BNR mai vorbește despre o intensificare a riscului de credit la nivelul împrumuturilor cu garanții de stat, volumul creditelor neperformante majorându-se cu 53% în martie 2024 în termeni anuali, chiar dacă în condițiile unui nivel absolut redus.
Firme din toate sectoarele economiei au apelat la credite garantate de stat, introducerea programelor cu garanții de stat facilitând creșterea accesului la finanțare pentru IMM din România. Astfel, în perioada iunie 2020 – martie 2024, aproximativ 45.000 de firme au luat credite prin programele guvernamentale. Dintre acestea, circa 15.000 nu au avut credite bancare înainte de anul 2020, majoritatea fiind de tip microîntreprinderi.
Firmele din imobiliare apelează în cea mai mare măsură la împrumuturile în valută
Cu toate acestea, este nevoie de o ajustare a acestor programe pentru o mai bună țintire a categoriilor de debitori, arată BNR într-un raport, în special a celor din domenii considerate strategice, precum și cele care pot contribui la o mai bună aliniere cu obiectivele de pe agenda europeană.
Firmele din imobiliare apelează în cea mai mare măsură la împrumuturile în valută, acestea consemnând totuși un risc valutar mai redus față de alte sectoare, având în vedere practica acestora de a indexa prețurile și veniturile în monedă străină, fapt ce le oferă un anumit grad de acoperire. Creditele în valută cumulează 46% din împrumuturile acordate companiilor nefinanciare (martie 2024), pondere ce s-a păstrat constantă în ultimele 12 luni.
Creditele denominate în valută continuă să consemneze o calitate a creditelor superioară celor în lei, rata de neperformanță situându-se la 2,8% în martie 2024, comparativ cu 4,7% în cazul creditelor acordate în moneda națională.
La nivel european, rata de neperformanță a creditelor garantate cu imobile comerciale s-a majorat ușor
Analiza situației financiare a firmelor care au contractat credite în valută în anul 2023 arată un grad mai mare de îndatorare comparativ cu cele care au luat credite în lei. Astfel, ponderea firmelor cu un grad mai mare de îndatorare (raportul datorii/capital peste 2) era de aproximativ 40%, cu 10 puncte procentuale mai mare comparativ cu cea asociată companiilor care au preferat creditarea în lei.
În funcție de tipul creditului, riscul de credit aferent împrumuturilor imobiliare se situează în continuare la niveluri scăzute (1,7% rata creditelor neperformante, +0,1 puncte procentuale în termeni anuali în martie 2024), în timp ce creditele de consum (inclusiv carduri de credit și descoperit de cont) au asociată o rată de neperformanță de 3,5 ori mai mare (5,9%).
La nivel european, rata de neperformanță a creditelor garantate cu imobile comerciale s-a majorat ușor (4,3% în decembrie 2023 de la 3,9% în aceeași perioadă a anului precedent), rămânând totuși la valori scăzute din perspectivă istorică. În SUA, rata de neperformanță a creditelor imobiliare comerciale s-a dublat în anul 2023, până la nivelul de 0,8%, și este de așteptat ca această tendință ascendentă să se mențină în viitorul apropiat.