Reducerea investitiilor si consumul scazut au dus la contractia pietei de factoring cu 15-16%
Piata de factoring a scazut cu circa 15-15% in prima jumatate a acestui an, se arata intr-o evaluare interna a Asociatiei Romane de Factoring (ARF). „Daca avem in vedere o segmentare a categoriilor de servicii de factoring, s-a inregistrat o usoara crestere de 4-5 procente pe zona de factoring de export (sustinuta si de evolutia peste asteptari a sectorului agricol), in schimb factoringul intern si cel de import au inregistrat scaderi intre 2 si 23 de procente”, se mai arata in evaluarea ARF.
„Diminuarea volumelor in primele sase luni are ca si cauze principale reducerea fondurilor alocate pentru proiectele de investitii, nivelul scazut al consumului, cat si de scaderea importurilor. Totusi, trebuie mentionat ca, in mod traditional, piata de factoring are o dinamica pozitiva mai pronuntata in a doua parte a anului comparativ cu primele sase luni.
Astfel, la nivel de an 2013, ne asteptam la o evolutie pozitiva a pietei de factoring, in sensul mentinerii nivelului inregistrat in 2012, in ciuda numeroaselor elemente de piata cu impact negativ. Daca luam in considerare contextul economic extrem de dificil din acest an, in principal pentru IMM-uri dar nu numai, o astfel de evolutie, in spatiul nostru de activitate, va fi una multumitoare si aproape de termenii previzionati. Consideram ca o crestere a pietei de factoring de pana la 5 procente este posibila in contextul reluarii investitiilor si al unui impact pozitiv al noilor prevederi cu privire la insolventa, prevederi care speram sa asigure un mediu de business mai corect, determinand astfel cresterea apetitului Factorilor in preluarea riscului de neplata al debitorilor cedati”, declara Bogdan Rosu presedinte ARF.
„Una dintre zonele cu un potential mare de cereri de factoring, cu conditia ca statul sa reia investitiile, se gaseste in zona companiilor care au contracte cu entitati publice. In contextul in care, incepand cu luna aprilie, se impun si la noi standarde europene care prevad termene de plata de 30 de zile (cu exceptia sistemului asigurarilor de sanatate, unde ele pot urca pana la 60 de zile), eliminand, in acelasi timp, posibilitatea conditionarii emiterii facturilor odata ce serviciul a fost prestat. Factoringul va putea prelua intr-o masura mai mare creantele comerciale in care debitorii sunt institututii ale statului, companiile gasind astfel in factoring o sursa de finantare extrem de flexibila”, adauga Bogdan Rosu.
„In ciuda contextului economic dificil pe care l-am traversat in ultimii ani, factoringul continua sa fie o solutie pentru toate categoriile de agenti economici care activeaza in domenii de activitate foarte diverse, iar Asociatia Romana de Factoring, prin membrii sai, isi asuma rolul de a promova intens acest produs, ce aduce multiple beneficii companiilor: lichidizarea creantelor, acoperirea riscurilor asociate neincasarii acestora si nu in ultimul rand o administrare eficienta a portofoliului de creante si o imbunatatire a timpilor de incasare”, precizeaza Bogdan Rosu.