Repartitia sarcinilor in G7, in fata amenintarii unei noi crize globale: Statele Unite – relansare economiei, Europa – recastigarea increderii pietelor
Europa se bazeaza pe Statele Unite pentru relansarea cresterii economice, in timp ce Washingtonul asteapta in schimb ca Zona Euro sa restabileasca un minim de incredere pe pietele financiare: aceasta pare a fi repartitia tacita a sarcinilor in cadrul G7, relateaza AFP
Daca ultimele reuniuni ale celor sapte puteri au avut ca prioritate reducerea gradului de indatorare, declaratia finala a ministrilor de Finante din tarile membre G7, publicata vineri, la Marsilia, se concentreaza pe crestere.
In fata „incetinirii cresterii mondiale”, Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada par decise acum „sa dea un raspuns international puternic si coordonat”.
Dar care? Declaratia nu mentioneaza nimic.
Ei saluta insa „planul substantial” de 447 miliarde de dolari anuntat de Barack Obama pentru „intarirea cresterii si stimularea angajarii”. Iar in marja reuniunii, liderii europeni au reafirmat prioritatea asanarii finantelor publice si continuarea planurilor de austeritate.
„Europenii se bazeaza pe americani in ceea ce priveste sustinerea cresterii”, spune directorul centrului european de reflectie Bruegel, Jean Pisani-Ferry.
Intrebat ce ar putea face Batranul Continent prin acest raspuns „puternic si coordonat” in favoarea cresterii, un membru al delegatiei europene a mentionat „sursele externe” care ar putea sustine activitatea din Europa. Altfel spus, planul lui Obama, ca principal punct de plecare.
In ultimele zile s-au multiplicat apelurile in favoarea unei relansari economice, iar Statele Unite s-au aratat cele mai receptive la acest mesaj”.
„Au o marja de manevra, cu conditia sa prezinte pana la finele anului un plan de relansare bugetara credibil pe termen mediu”, a explicat un delegat european care a participat la reuniunea G7.
In contrapartida, Washingtonul preseaza Zona Euro sa faca ordine in propria curte pentru a restabili increderea pe pietele financiare, dupa recenta serie de degringolade.
„Este foarte important pentru intreaga lume ca europenii sa faca ceea ce trebuie facut, sa faca in asa fel incat presiunile, problemele cu care se confrunta sa nu se raspandeasca, sa nu se adauge la presiunile asupra economiei mondiale”, a spus secretarul american al Trazoreriei, Timothy Geithner.
Potrivit unui inalt oficial american, europenii vor castiga in credibilitate daca vor fi capabili sa discute printr-o singura voce – ceea ce nu a fost cazul adeseori de la inceputul crizei si pana acum.
„Planul Obama ar putea mai degraba sa ajute Europa”, spune Jean Pisani-Ferry.
Dar Cédric Tille, de la Institutul de inalte studii internationale de la Geneva, crede ca „a gandi ca America poate ea singura sa traga in sus cresterea mondiala este un calcul gresit”.
Cei doi economisti afirma ca tarile din Zona Euro care au finante publice solide – cum este in special cazul Germaniei – trebuie sa continue si ele la acest efort.