Romania libera: Zece membri ai CSM au statut incert de la CNSAS
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a comunicat pentru noua din cei 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca nu au facut politie politica. Cele noua decizii reprezinta verdicte definitive. Se ridica intrebarea legitima care este situatia sub aspectul colaborarii cu Securitate a celorlalti 10 membri ai CSM? Colegiul spune ca din 2005 (moment in care s-a solicitat verificarea membrilor Consiliului) magistratii din cel mai inalt for au fost verificati si rasverificati.
Raspunsurile, definitive sau nu, au fost trimise, conform legilor, inapoi la CSM, institutia care a solicitat verificarea. Pe de alta parte, de-a lungul timpului, componenta Consiliului s-a schimbat, asa ca in acest moment nimeni nu mai stie cine a fost verificat si cine nu.
De altfel, toti magistratii din tara sunt obligati sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu au colaborat cu fosta Securitate ca politie politica. Judecatorii si procurorii s-au conformat, insa nu au fost verificati in totalitate. “In fiecare sedinta CNSAS verifica magistrati. Probabil acest lucru incepe deranjeze si atunci se arunca pe piata informatii false, care cauta sa discrediteze Colegiul. CSM a primit toate deciziile emise de CNSAS, cu mentiunea ca intr-un anumit termen persoana in cauza poate contesta respectivul verdict”, ne-a declarat Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS.
Consiliul Superior al Magistraturii recunoaste ca noua dintre membri sai au primit decizie definitiva de necolaborare cu fosta Securitate si ca pentru un magistrat este in lucru o contestatie. “Un membru a fost verificat de doua ori, dar ultima decizie nu are caracter definitiv. Persoanele in CSM au fluctuat in calitate de parti, doar cifra a ramas aceeasi”, ne-a declarat Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al Colegiului.
Magistratul care a scapat de “filtrul” CNSAS este judecatoarea Florica Bejinaru. Decizia de necolaborare cu Securitatea ca politie politica in cazul sau nu este definitiva, deoarece fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a contestat solutia la Curtea de Apel Bucuresti.
Ultima “victima” printre magistrati este judecatorul Ion Ionescu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Conform unor articole de presa, in sedinta CNSAS din 27 noiembrie a.c. s-a stabilit ca judecatorul Ionescu a colaborat cu fosta Securitate. Alti sase magistrati de la tribunale si parchete din tara au primit pe 13 noiembrie verdict de colaborare cu fosta Securitate.
Curios lucru, legea in vigoare nu prevede nici o sanctiune pentru cei deconspirati. Totusi, ei nu mai au voie sa ocupe functii de conducere in sistemul judiciar, potrivit Legii statutului magistratilor.