Sari direct la conținut

Scrisoarea de intentie catre FMI: Crestere economica de 1,5% in anul 2012 bazata pe consum si absorbtia fondurilor UE

HotNews.ro

Recuperarea economiei Romaniei va continua si in anul 2012, insa declinul usor din ultimul trimestru al anului 2011 a confirmat semnele unei incetiniri a activitatii, se arata in scrisoarea de intentie trimisa de guvern catre bord-ul Fondului Monetar International. Guvernul se asteapta ca pentru anul 2012 Produsul Intern Brut sa creasca cu 1,5 procente, chiar daca slabiciunile zonei euro vor continua sa afecteze negativ economia. Aceasta crestere va fi sustinuta de recuperarea cererii interne si o mai buna aborbtie a fondurilor europene.

Citeste in atasament la ce s-a angajat Romania prin Scrisoarea de Intentie

Inflatia

Inflatia este proiectata sa ramana in intervalul vizat de banca centrala, chiar daca va exista o cresterea temporara in cel de-al treilea trimestru al anului din cauza efectului de baza.

Politica fiscala

In primul trimestru al anului 2012 Romania si-a atins tintele privind deficitul fiscal, veniturile fiscale fiind mai mari decat asteptarile si reflectand recuperarea graduala a pietei muncii, o mai buna colectare a taxelor si introducerea unei taxe clawback in domeniul farmaceutic.

Pe partea de cheltuieli, guvernul a redus numarul salariatilor din sectorul public cu 7.000 de persoane. Resursele economisite vor fi realocate catre investitii si pentru cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene. In acelasi timp, tintele pentru arierate ale guvernului central si administratiilor locale au fost ratate din cauza cheltuielilor cu spitalele si din administratiile locale.

Pentru anul 2012 guvernul isi mentine angajamentul de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB conform metodologiei ESA.

Consolidarea fiscala va continua in 2012, deficitul reducandu-se cu aproape 2 procente din PIB in termeni structurali in raport cu 2011. Cu toate acestea, fiind date conditiile economice adverse, s-a stabilit o usoara relaxare a procesului de consolidare comparativ cu programul precedent. Deficitul cash va creste de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, in timp ce deficitul conform ESA va ramane sub 3%. De asemenea, guvernul precizeaza ca vor fi luate masurile necesare pentru a se asigura o ajustare structurala suplimentara de cel putin 0,5% din PIB in 2013 dupa metodologia ESA.

Sectorul financiar

Sectorul bancar romanesc este bine capitalizat si cu o buna lichiditate, insa continua sa fie expus vulnerabilitatilor din zona euro. Creditul acordat sectorului privat a crescut in termeni anuali cu 9,8% catre companiile nefinanciare si cu 4% catre populatiei in termeni reali la finalul lunii martie.

Totusi, ponderea imprumuturilor neperformante a crescut la 15,9 procente in martie, comparativ cu 14,3% la finalul lui 2011. Provizioanele prudentiale acopereau la finalul lunii martie 99% din imprumuturile neperformante.

Profitabilitatea sectorului bancar a ramas slaba, insa aceasta a revenit pe un teritoriu pozitiv in primul trimestru din 2012.

Politica monetara

Inflatia anuala a coborat la 1,8 procente in aprilie ca urmare a scaderii preturilor la alimente si declinului preturilor bunurilor, cu exceptia celor la combustibili.

Inflatia CORE a continuat sa scada, ajungand la 2 procente in martie. In cel de-al treilea trimestru al anului inflatia este de asteptata sa creasca temporar aproape de marja de sus a intervalului tintit de banca centrala pe fondul cresterii preturilor petrolului si a efectului de baza provenit de la preturile la alimente.

Riscuri in sensul cresterii nivelului preturilor exista in continuare, provenind de la volatilitatea cursului de schimb (ca rezultat al incertitudinii de pe pietele internationale) si de la ajustarile mai mari decat se estima ale preturilor administrate.

Rata rezervelor minime obligatorii va fi mentinuta in urmatoarele luni si se va actiona prudent asupra ratei de politica monetara. De asemenea, se vor continua si operatiuni pentru a se asigura lichiditatea adecvata in sistemul bancar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro