Scrisoarea de intentie catre FMI: Inghetam salariile, insa luam in considerare cresteri salariale si de pensii in cazul in care conditiile economice permit
- Redactia Hotnews
„Vom ingheta salariile si pensiile in sectorul public. Cu toate acestea, in cazul in care conditiile economice permit, vom lua in considerare cresteri salariale si de pensii insa cu prudenta, mai tarziu in cursul anului. Vom inlocui, de asemenea, subventiile de la buget acordate sectorului agricol cu fonduri primite de la UE. Punerea in aplicare a reformelor din sectorul sanatatii si restructurarea intreprinderilor publice vor fi, de asemenea, cruciale pentru atingerea obiectivelor propse pentru 2012”, se arata in scrisoarea de intentie trimisa FMI si publicata luni seara tarziu pe site-ul Fondului.
Vezi in atasament textul integral al documentului.
„Intentionam sa aducem fondul de salarii din sectorul public sub 7,2 la suta din PIB in 2012. Reducerile de personal vor continua cu politica de angajare a unei persoane la fiecare 7 iesiri din sistem. Vom aplica aceasta politica avand in vedere o mai mare flexibilitate care sa permita eliminarea unor blocaje in sectoarele in care problemele cu lipsa de personal devin acute.
Vom continua sa sprijinim Consiliu prin furnizarea de informatii adecvate si cu finantare. Vom solicita Consiliului Fiscal sa recomande imbunatatiri la Legea Responsabilitatii Fiscal-Bugetare. Vom limita cu strictete modificarile aduse sistemului de impozitare pentru a garanta previzibilitatea si stabilitatea”, se mai arata in document.
Citeste aici si alte constatari ale echipei Fondului
Pentru anul 2012, am revizuit in scadere prognoza tinand cont de mediul economic european mai dificil. Proiectia noastra in privinta cresterii se situeaza in prezent la nivelul de 1,75 – 2,25 procente, depinzand de o imbunatatire a cererii pe plan intern si de o mai buna absorbtie a fondurile europene. Ne asteptam ca inflatia sa se mentina in interiorul intervalului tintit. Deficitul contului curent este prognozat a ramane sub nivelul de 5 la suta din PIB atat in 2011 cat si in 2012.
In ciuda tensiunilor de pe pietele financiare internationale si a deteriorarii calitatii activelor interne, sectorul bancar si-a mentinut flexibilitatea. Rata medie de adecvare a capitalului din sectorul bancar s-a mentinut la un nivel ridicat de 13,4 procente la finele lunii septembrie 2011. Desi s-a constatat o revigorare a creditarii catre sectorul privat corporativ, cresterea creditarii a ramas totusi slaba in termeni reali, ca o reflexie a cresterii economice incetinite.
Continuarea consolidarii fiscale a contribuit la imbunatatirea credibilitatii Romaniei. In anul 2011, Romania se afla pe traiectoria cea buna pentru a atinge tinta de deficit a bugetului general consolidat de 4,4 la suta din PIB (cash) si sub 5 la suta din PIB (ESA). In primele noua luni veniturile totale s-au situat la un nivel usor mai scazut decat cel anticipat. Cu toate acestea, pe fondul economiilor substantiale realizate pe partea de cheltuieli, deficitul bugetar total a fost sub nivelul planificat.
In anul 2012, guvernul s-a angajat ferm sa reduca deficitul bugetului general consolidat pana sub nivelul de 3 la suta din PIB (ESA). Reflectand nevoia de prudenta, autoritatile au hotarat stabilirea tintei de deficit (cash) la 1,9 la suta din PIB in anul 2012. Odata cu executia, cheltuielile din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi in totalitate incluse, iar tinta FMI va fi un deficit pe cash de 2,1 la suta din PIB. Atingerea acestor tinte fiscale ambitioase va necesita continuarea restrictiilor de cheltuieli, fara posibilitatea de a acorda cresteri salariale sau de pensii decat in a doua parte a anului, daca o vor permite conditiile economice. Unele economii vor aparea si din perfectionarea prestatiilor sociale, reducerea pierderilor intreprinderilor publice si ca urmare a deciziei iminente de a reduce la 5 la suta contributia nationala pentru proiectele finantate din fonduri europene.
Intreprinderile de stat au nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente, pentru a putea fi un sprijin si nu o piedica in calea cresterii economice. Aceste reforme includ vanzarea unor pachete minoritare sau majoritare de actiuni intr-o serie de societati si introducerea unui management privat profesionist. Sunt in lucru strategiile de reducere a arieratelor pentru a aduce intreprinderile de stat intr-o situatie financiara sanatoasa.