Sari direct la conținut

Șeful demisionar al Starbucks își apără abordarea antisindicală și spune că a respectat legea

HotNews.ro
Cafea cu lapte, Foto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Cafea cu lapte, Foto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Patronul demisionar al Starbucks, Howard Schultz, o figură emblematică în ascensiunea lanțului american de cafenele, și-a apărat miercuri abordarea antisindicală în cadrul grupului, în cadrul unei audieri în Senatul american, și a respins acuzațiile de încălcare a legislației muncii, potrivit AFP.

Din decembrie 2021 și de la formarea unui prim sindicat în trei filiale ale grupului din Buffalo (nord-estul Statelor Unite), Starbucks face obiectul unei mișcări de organizare a sute de angajați.

Potrivit sindicatului Starbucks Workers United, aproape 300 de cafenele i-au urmat exemplul, ceea ce implică aproximativ 7.000 de angajați ai companiei din Seattle.

La începutul lunii martie, un judecător administrativ a găsit Starbucks vinovată de multiple încălcări ale legislației muncii, despre care judecătorul a spus că fac parte dintr-un efort de a împiedica angajații companiei să se organizeze într-un sindicat.

Potrivit judecătorului, compania a concediat angajați pentru că au făcut campanie pentru sindicalizare, i-a amenințat pe alții și a oferit diverse beneficii celor care au votat împotriva formării unui sindicat.

În special, judecătorul i-a ordonat lui Schultz să înregistreze un mesaj video în care să le reamintească angajaților de drepturile lor de a se sindicaliza.

În cadrul unei audieri, miercuri, în fața Comisiei pentru muncă și ocuparea forței de muncă din Senat (HELP), Schultz, care i-a predat locul de director general lui Laxman Narasimhan în urmă cu doar câteva zile, a declarat că nu se va conforma ordinului „pentru că Starbucks nu a încălcat legea”.

Grupul a făcut apel sau și-a manifestat intenția de a face apel la fiecare decizie împotriva sa în acest caz, dintre care niciuna nu este definitivă în momentul de față.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro