Sari direct la conținut

Marea Britanie: Conservatorii lui Rishi Sunak promit să reintroducă serviciul militar obligatoriu pentru tinerii de 18 ani, dacă vor câștiga alegerile

HotNews.ro
Soldații britanici se deplasează de la Victoria Barracks până la Castelul Windsor pentru schimbarea Gărzii. Windsor, Berkshire, Marea Britanie, 16 mai 2024, Foto: Maureen McLean / Alamy / Alamy / Profimedia
Soldații britanici se deplasează de la Victoria Barracks până la Castelul Windsor pentru schimbarea Gărzii. Windsor, Berkshire, Marea Britanie, 16 mai 2024, Foto: Maureen McLean / Alamy / Alamy / Profimedia

Partidul Conservator britanic, aflat la putere, a anunțat că va reintroduce serviciul militar național obligatoriu dacă va câștiga alegerile generale din 4 iulie, informează duminică AFP.

Conform planurilor anunțate sâmbătă seară, tinerii de 18 ani vor putea alege fie să se înroleze în armată cu normă întreagă timp de 12 luni, fie să petreacă un weekend pe lună ca voluntari în comunitate timp de un an.

Premierul Rishi Sunak a declarat că acest program va „crea un sentiment comun de obiectiv în rândul tinerilor noștri și un sentiment reînnoit de mândrie față de țara noastră”.

„Acest nou serviciu național obligatoriu va oferi oportunități care le vor schimba viața tinerilor noștri, oferindu-le șansa de a învăța abilități reale, de a face lucruri noi și de a contribui la comunitatea lor și la țara noastră”, a spus Sunak, într-o declarație video.

Sunak pare să fie contrazis chiar de ministrul lui de Interne

În ciuda faptului că Sunak a spus că serviciul militar va fi obligatoriu, ministrul său de Interne, James Cleverly, a declarat duminică, pentru Sky News, că nu vor exista sancțiuni penale pentru cei care refuză să participe.

Conservatorii (Tories), aflați la putere din 2010, estimează că noul programul militar va costa aproximativ 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) pe an, iar primii tineri vor intra în serviciu în luna septembrie 2025.

Tinerii care aleg să se înscrie pentru un stagiu în cadrul forțelor ar urma „să învețe și să participe la operațiuni de logistică, securitate cibernetică, achiziții sau de răspuns civil”, au precizat conservatorii.

Voluntariatul ar putea include ajutorarea pompierilor locali, a poliției și a serviciilor NHS (National Health Service – Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), precum și a organizațiilor caritabile care se ocupă de problema singurătății și sprijină persoanele în vârstă, izolate, a adăugat partidul.

Reacția laburiștilor: „Faliment de idei”

Comentatorii politici consideră acest anunț ca fiind o încercare de a trasa linii de demarcație clare între conservatori și principala formațiune de opoziție, Partidul Laburist, care se bucură de un avans cu două cifre în sondajele de opinie privind alegerile legislative din iuline.

Laburiștii, conduși de Keir Starmer, au catalogat anunțul drept o promisiune neserioasă, „disperată” și nefinanțată din partea unui partid care a intrat în „faliment de idei”.

Serviciul militar obligatoriu la nivel național a fost obligatoriu între 1947 și 1960 în Marea Britanie, bărbații cu vârste cuprinse între 17 și 21 de ani servind în forțele armate timp de 18 luni.

Mai multe țări europene, printre care Norvegia și Suedia, au o formă temporară de înrolare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro