Sari direct la conținut

SUA: Un tribunal din statul Georgia suspendă procedurile penale împotriva lui Trump

HotNews.ro
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia
Donald Trump, la iesirea din tribunal, Foto: Steven Hirsch / UPI / Profimedia

Curtea de Apel a statului Georgia a suspendat miercuri procedura penală împotriva lui Donald Trump și a celor 14 coinculpați ai săi pentru încercări ilegale de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 din SUA, până când se va pronunța asupra cererii acestora privind recuzarea procurorului, potrivit AFP.

Această decizie amână efectiv până anul viitor desfășurarea unui proces în acest caz, pentru care nu fusese încă stabilită o dată.

În luna martie, judecătorul care se ocupă de acest proces, Scott McAfee, a respins cererea procurorului Fani Willis de a se retrage din acest caz, dar a cerut o reorganizare a echipei sale.

Inculpații au făcut apel. Curtea de Apel de Stat a programat o audiere în acest caz pentru 4 octombrie, iar o decizie nu este așteptată înainte de 2025.

Judecătorul McAfee ajunsese la concluzia că nu existau suficiente dovezi ale unui „conflict de interese” legat de relația intimă a procurorului cu un anchetator pe care îl angajase pentru acest caz, Nathan Wade.

Cu toate acestea, subliniind „o aparență de comportament necorespunzător” și denunțând o „enormă lipsă de discernământ” din partea procurorului, magistratul a cerut ca fie Fani Willis și întreaga sa echipă, fie Nathan Wade să fie înlăturați din dosar. Nathan Wade și-a prezentat demisia câteva ore mai târziu.

Vizat de patru proceduri penale distincte, fostul președinte și candidat republican la alegerile din noiembrie împotriva succesorului său democrat se folosește de multiplele sale apeluri pentru a încerca să ajungă la proces cât mai târziu posibil și, în orice caz, după alegeri.

La 30 mai, justiția din New York l-a găsit vinovat de fals în acte și evaziune pentru a ascunde o plată de 130.000 de dolari pentru a evita un scandal sexual chiar la finalul campaniei sale prezidențiale din 2016, un verdict fără precedent pentru un fost președinte american. Sentința sa va fi pronunțată la 11 iulie.

Celelalte trei procese penale ale lui Donald Trump, unul în Georgia și două la nivel federal, ar putea să nu aibă loc înainte de alegeri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro