Sari direct la conținut

Procurorii germani au efectuat percheziții la locuința a doi cunoscuți activiști pro-ruși

HotNews.ro
Elena Kolbasnikova si Max Schlund, Foto: Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia
Elena Kolbasnikova si Max Schlund, Foto: Christoph Hardt / imago stock&people / Profimedia

Procurorii germani au anunțat luni că au efectuat percheziții la locuința a doi cunoscuți activiști pro-Kremlin, aceștia fiind suspectați că au încălcat o lege care reglementează producția și transferarea de arme, relatează Reuters.

Activiștii în cauză, Max Schlund și partenera sa Elena Kolbasnikova, au organizat numeroase mitinguri de la începerea invaziei rusești în Ucraina anul trecut pentru a protesta față de sprijinul acordat de Germania Kievului.

În luna ianuarie a acestui an Reuters a relatat că aceștia au donat fondurile strânse de la susținători ai lor din Germania unei divizii a armatei ruse ce luptă în Ucraina și că banii au fost folosiți pentru a cumpăra diverse echipamente, de la stații de emisie-recepție, la căști și dispozitive mobile.

În luna martie procurorii germani au efectuat percheziții la locuința cuplului pentru a căuta dovezi care să coroboreze reportajul agenției Reuters.

Ulf Willuhn, un reprezentant al parchetului din Koln, a confirmat luni că perchezițiile au fost desfășurate sub suspiciunea de încălcare a Legii Controlării Armelor de Război, dar a negat că ele au avut legătură cu ajutorul acordat de Schlund și Kolbasnikova unității ce luptă în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Activiștii pro-ruși au acuzat autoritățile din Germania de „fărădelegi”

Legea invocată de procurorii germani reglementează producția, vânzarea și transferarea de arme, de la grenade de mână la puști automate și avioane de luptă.

Unul dintre susținătorii celor doi activiști pro-ruși a scris luni pe Telegram că poliția a „intrat cu forța” în locuința acestora și că l-a rănit pe Schlund în timpul perchezițiilor.

Willuhn a declarat că nu este la curent cu o asemenea informație și nu a dorit să comenteze asupra ei. Schlund și Kolbasnikova nu au putut fi contactați pentru o reacție.

Kolbasnikova a declarat anterior că autoritățile germane „comit fărădelegi” pentru a încerca să reducă la tăcere opozanții politici.

Markus Beisicht, avocatul cuplului și un participant la mitingurile organizate de cei doi, a declarat pentru Reuters că apartamentul acestora a fost deteriorat în timpul perchezițiilor de luni și că Schlund a rămas cu mici vânătăi după razie.

Urmărește ultimele evoluții din a 544-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro