Sari direct la conținut

„Să vă fie rușine!”. Premierul polonez Donald Tusk îi atacă dur pe republicanii americani după ce au respins ajutorul pentru Kiev

HotNews.ro
Donald Tusk, Foto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Donald Tusk, Foto: Beata Zawrzel-Nur Photo / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Premierul polonez Donald Tusk i-a criticat aspru pe senatorii republicani americani după ce aceștia au votat pentru blocarea unui proiect de lege privind sprijinul financiar pentru Ucraina.

„Stimați senatori republicani din America. Ronald Reagan, care a ajutat milioane dintre noi să ne recâștigăm libertatea și independența, se răsucește astăzi în mormânt. Să vă fie rușine!”, a scris politicianul de centru-dreapta într-o postare pe X, referindu-se la regretatul președinte american, o emblemă republicană care a susținut vocal mișcarea socială poloneză Solidaritatea în anii 1980.

Critica neobișnuit de puternică a politicienilor din cel mai important partener bilateral de securitate al Varșoviei a venit după ce Senatul american a blocat un proiect de lege bipartizan de 118 miliarde de dolari care prevede finanțare pentru Ucraina, Israel și securizarea granițelor SUA. Prin acest proiect de lege Kievul ar fi primit un ajutor financiar de 60 de miliarde de dolari.

Doar 4 dintre cei 49 de senatori republicani au votat în favoarea acestui pachet propus în octombrie anul trecut de Casa Albă și negociat timp de luni de zile de o echipă bipartizană de senatori.

„Unii [colegi] mi-au spus foarte clar că au divergențe politice cu proiectul de lege. Ei spun că este greșit să rezolvăm problema, să lăsăm alegerile prezidențiale să rezolve problema”, a declarat senatorul James Lankford, negociatorul-șef al republicanilor pe acest proiect de lege.

Ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost blocat în Congres timp de mai multe luni din cauza opoziției conservatorilor, care îl consideră o risipă și au făcut presiuni pentru o strategie de ieșire din război.

Miercuri dimineață, rușii au efectuat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei. Una dintre rachete a zburat spre granița cu Polonia, apoi s-a întors și s-a îndreptat spre Lviv, în sud-vestul Ucrainei. Cu toate acestea, autoritățile au declarat că o altă rachetă a lovit o instalație industrială situată în Drohobych, la 50 de kilometri de granița cu Polonia.

Forțele armate poloneze monitorizează permanent situația de pe teritoriul Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 715-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro